Rode bieten, van groentetuin tot bietensoep 

 maart 11, 2024

door Inge

Rode bieten, oud, vertrouwd en reuze veelzijdig

Als er buiten grote regenplassen liggen in de straten en binnen de kachel alweer aan is om het lekker warm te hebben, dan is het ook weer tijd voor rode bieten met ui.

Rode bieten kennen we allemaal. Voor veel mensen hebben bieten een wat stoffig imago, als immer gekookte hap, met een beetje azijn en gebakken uitjes voor een lekkere smaakcombinatie. Nou zijn rode bieten zo al lekker, maar je kan er nog veel meer mee.

Probeer bijvoorbeeld een de soep met rode bieten waar je verderop in dit artikel het recept van vindt. Of verwerk ze tot een salade als bijgerecht bij de warme maaltijd. En wist je dat je zelfs een groentespread kunt maken voor op het brood van bieten?

Zo maak je rode bieten klaar

Bietjes kun je rauw eten, maar als je ze kookt, dan mag dat best lang. Want hoe langer ze koken hoe dieper de smaak wordt. Als je bieten te kort kookt, dan kan het zijn dat ze nog een beetje een grondsmaak hebben. Dat kan ook komen doordat de bieten niet helemaal goed schoongemaakt zijn voordat ze de pan in gingen. Dat is jammer, want een goed klaargemaakte biet heeft een lekker zoete smaak.

Bietjes kook je in de schil en je zorgt dat ze onder water staan tijdens het koken. Vervolgens laat je ze even afkoelen in koud water en dan kun je de schil er zo met je handen afwrijven. Pas wel op, want voor je het weet zit je hele keuken onder de rode spetters.

Wist je dit over bieten?

In een groot deel van het land worden bieten kroten of krootjes genoemd. Het woord kroot is afgeleid van karoot en dat weer van carotte. Het betekent dus eigenlijk gewoon wortel of knol.

Rode bieten zitten boordevol vitamines en antoxidanten. Ze hebben een ontgiftende werking, die je nog kunt versterken door er beet kvass van te maken of door ze te verwerken in zuurkool. Verder bevatten ze veel ijzer, kalium, magnesium en foliumzuur. Ze zouden zelfs beschermen tegen kankerverwekkende stoffen.

Iets minder bekend dan de rode biet is de gele biet. Deze groente heeft dezelfde vorm, maar een andere kleur en smaak. Ze zijn tegenwoordig in veel groene winkels te koop in het bietenseizoen. Rode bieten zijn bijna het hele jaar door te krijgen, alleen in mei niet.

Maar... met zelf een kleine groentetuin is de biet een heel goede optie. Het is een groente die niet veel zorg nodig heeft en gemakkelijk is, ook voor een beginnende tuinder.

Wist je trouwens dat je van bietenzaad ook lekkere kiemen kunt maken om je salade mee op te fleuren?

Je kunt bieten op heel veel verschillende manieren verwerken, één ervan is in de soep, zoals in het recept hieronder:

Soep van rode bieten met ui en nootmuskaat

In het volgende recept zijn de traditionele ingrediënten van een bietengerecht verwekt, namelijk bieten en ui. Maar wel in een iets andere vorm dan je gewend bent, namelijk als soep. Een heerlijke soep voor op een koude regenachtige herfstdag.

De smaken combinatie is ultiem. Het zoete van de bieten, met het hartige van de ui in combinatie met de kruiden is perfect voor mensen die zich graag (laten) verwennen.

Als basis voor deze soep gebruik je een bouillon naar keuze. Dat kan een vegetarische zijn, of een bottenbouillon.

Wat heb je voor twee personen nodig voor deze soep:

  • 1 gekookte rode biet (van gemiddeld formaat)
  • een kop bouillon
  • een beetje olijfolie
  • een vierde deel van een ui
  • wat nootmuskaat
  • zout en peper om op smaak te maken
  • zure room

Neem de helft van de rode biet en een kop bouillon. Doe dit samen in de blender met een klein snufje nootmuskaat erbij en meng het tot een gladde massa. Als je koude bouillon gebruikt hebt, dan warm je vervolgens alles nog even op in een pan.

De andere helft van de biet snijd je in kleine stukjes. Die doe je erbij. Bak ondertussen in een andere pan een in ringen gesneden ui tot hij glazig en gaar is.

Schep het rode bietensoep in de borden en doe er de bietenstukjes bij. Doe wat van de gebakken ui ringen erbij in elk bord. En schenk er tot slot de plantaardige zure room in spiraalvorm in.

Eet smakelijk!

Ode aan de Eenvoud


Toen ik jaren geleden naar Zweden vertrok wist ik wat ik wilde:
een eenvoudig leven, waarin ik in harmonie leef met de natuur om me heen.


Het bleek nog een hele uitdaging om uit de ratrace te stappen en mijn slow living droom waar te maken.

Op Ode aan de Eenvoud schrijf ik over de dromen, de uitdagingen en over allerlei praktische dingen die te maken hebben met mijn slow living lifestyle.
 
Lees je mee?

Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Weet je niet waar je moet beginnen?

Heb je de wens om zelf ook het roer om te gooien en te emigreren, op reis te gaan of zelfvoorzienend te gaan leven?
Vraag dan nu het gratis e-book aan, zodat je de vijf meest voorkomende valkuilen kunt vermijden.

gratis

>