Over

Mag ik me even voorstellen?

Ik ben Inge en ik help mensen die de wens hebben om te emigreren en/of zelfvoorzienend willen leven of voor langere tijd gaan reizen om die droom waar te maken.

Als ervaringsdeskundige weet ik dat reizen en een emigratie vaak gepaard gaan met de nodige uitdagingen.
Sommige van die uitdagingen zijn voor de hand liggend, andere niet.
Het zijn de niet voor de hand liggende uitdagingen die ervoor zorgen dat meer emigranten terugkeren, dan er in het land van bestemming blijven wonen en dat de meeste mensen die kiezen voor een reizend bestaan al snel weer anders willen.

Een goede voorbereiding kan ervoor zorgen dat alles gemakkelijker verloopt en dat je meteen kiest voor wat echt bij je past.
Mijn persoonlijke ervaring en die van anderen gaven me inzicht in wat er nodig is voor een goede voorbereiding.

Ik werd verliefd op een ander land

Toen ik nog maar op de basisschool zat wilde ik al naar Scandinavië. Ik was er nooit geweest, maar de prachtige natuurfoto’s die ik zag in de boeken in de kleine dorpsbibliotheek waar ik woonde, hadden een magische aantrekkingskracht op me.

Toen mijn beste vriend jaren later besloot te verhuizen naar Zweden, ging ik bij hem op bezoek. Overweldigd door de strakblauwe luchten en de “50 shades of green” van het bos om ons heen, besefte ik direct na aankomst al dat ik niet meer terug wilde naar Nederland. Zweden had mijn hart veroverd en de overtuiging dat ik er wilde blijven groeide met de dag. Hier voelde ik me thuis.

De sprong in het diepe

Toen er een einde aan die maandenlange vakantie kwam, ging ik met lood in mijn schoenen naar huis. Ik vond het spannend, maar mijn besluit stond vast en ik wist wat me te doen stond. Ik zegde de huur op van mijn net nieuwe woning, verkocht bijna alles wat ik had en de rest van mijn spullen sloeg ik op bij vrienden en familie.

Ik ging terug naar het land dat me aantrok als een magneet. Een tijdlang leefde ik als nomade en in die tijd werkte ik via WWOOF als vrijwilliger op verschillende boerderijen om in mijn levensonderhoud te voorzien. Tot de vrijheid nog harder begon te roepen.

Ik wilde een eigen plek waar ik op mijn eigen manier kon leven. Om dat te organiseren ging ik terug naar Nederland. Ik maakte mijn studie af en werkte om geld te verdienen voor de grote stap: een echte emigratie. Nog geen jaar later reed ik met een donkerrode oldtimer VW Polo vol spullen terug naar Zweden voor een nieuwe fase in mijn leven.

Daar trok ik in mijn droomhuisje midden in de Zweedse bossen. Mijn beste vrienden werden mijn buren en ik zou gaan bouwen aan een zelfvoorzienend leven.

Ik hoopte dat het geluk met me zou zijn, want dit was wel wat je noemt "een sprong in het diepe".

Mislukt of toch succesvol?

Het één leidde tot het ander en niet lang daarna had ik een baan waar ik mijn ei in kwijt kon. Tegelijkertijd leerde ik in sneltreinvaart de taal en tussen de bedrijven door genoot ik met volle teugen van de natuur om me heen.

Tot ik een schouder blessure kreeg, waardoor ik niet meer kon werken en zelfs het brandend houden van de houtkachel een uitdaging werd. Mijn geld raakte op en ik zag geen andere mogelijkheid dan terug gaan naar Nederland. Ik had daarbij één doel voor ogen: later opnieuw vertrekken.

Je zou het een mislukte emigratie kunnen noemen.

Maar ik had ervaringen opgedaan die ik Nederland nooit had kunnen opdoen. Ervaringen die ik voor geen goud had willen missen.

Je hart volgen en je emigratie goed voorbereiden gaan hand in hand

Toen ik mijn ervaringen op een rij zette, moest ik concluderen dat ik mijn hart gevolgd had en dat dat me een goed gevoel gaf. Maar ook dat ik me niet voldoende voorbereid had, waardoor er wel erg veel dingen mis konden gaan. Het was een wonder dat ik nog zover gekomen was.

Ik ontdekte ook dat een goede voorbereiding veel verder gaat dan je huur opzeggen of je huis verkopen, je spullen verhuizen, de taal leren en woonruimte en werk vinden.

En ik besefte dat een Plan B, iets waar je op terug kunt vallen als dingen mis gaan, geen overbodige luxe is.

Vallen of vliegen?

Mijn verblijf in Zweden, in het bos, de eenvoud, de andere manier van leven die ik daar had, hadden iets in me wakker gemaakt dat er daarvoor niet was. Ik besefte dat voor mij het doel van het leven is om steeds dichter naar mezelf, mijn wensen en mijn dromen toe te bewegen. Ik had ervaren dat niet alleen de natuurlijke omgeving, maar ook de ouderwetse, eenvoudige en langzame manier van leven me een gevoel van thuiskomen bezorgden.

Ik heb weliswaar een grote liefde voor zelfvoorzienend leven, maar die liefde is geworteld in een verlangen naar bewust leven, of slow living zoals dat genoemd wordt.

Mijn emigratie én de wens om opnieuw te gaan, werd niet een wens om alleen maar opnieuw te emigreren. Het werd een wens om mijn leven zo in te richten dat het echt bij me past. Op alle vlakken van het leven. Mijn prioriteiten zijn verschoven.

Ken je de quote:

"What if I fall?"
- "Oh, my darling, what if you fly?"

Ik vind hem erg toepasselijk.

Was mijn emigratie mislukt? Je zou het zo kunnen zien.
Maar die "mislukte" emigratie, het "vallen" uit de quote hierboven, bleek de aanloop te zijn voor het leren vliegen. Het zorgde ervoor dat ik anders naar het leven ging kijken. En dat heeft mijn leven enorm verrijkt.

Het heeft me geholpen om te ontdekken wat ik écht wil.

Een onverwachte wending

Als je wilt kiezen voor eenvoudig en langzaam, in een maatschappij die juist heel hectisch en stressvol is, terwijl je niet 100 jaar terug in de tijd wilt, dan vraagt dat om creatieve oplossingen.

Om terug te kunnen naar Zweden besloot ik dat ik ondernemer wilde worden. En wel op zo'n manier dat ik mijn bedrijf mee daarheen zou kunnen nemen. Ik ging handgemaakte poppen maken en verkopen en ontdekte min of meer per toeval hoe het internet me kon helpen om ze wereldwijd te kunnen verkopen.

Van het een kwam het ander en in plaats van zelf poppen te maken ging ik anderen leren hoe ze dat kunnen doen. Ook weer wereldwijd, via internet.

Ik werd gegrepen door de mogelijkheden van het online ondernemerschap, breidde mijn werk daarin verder uit en leerde van diverse ondernemerscoaches in binnen en buitenland. Nu heb ik verschillende online projecten waarmee ik mijn inkomen verdien. Een ervan is gericht op het helpen van anderen met het opzetten van hun online bedrijf.

Zo is er in mijn leven een interessante mix ontstaan van slow living en moderne technologie.

Online ondernemen is de ideale manier van werken voor emigranten, nomaden en zelfvoorzieners.

Wil jij je leven ook anders inrichten?

Heb jij ook de wens om te emigreren? Om te gaan reizen? Of om zelfvoorzienend leven of slow living als levensstijl te omarmen?

Dan help ik je graag met je voorbereiding, zodat je de bij jou best passende plek en manier van leven vindt en zo onnodige teleurstelling kunt voorkomen.

Om te beginnen kun je hieronder het gratis e-book Het roer om? Voorkom de Vijf Valkuilen aanvragen.

Weet je niet waar je moet beginnen?

Heb je de wens om zelf ook het roer om te gooien en te emigreren, op reis te gaan of zelfvoorzienend te gaan leven?
Vraag dan nu het gratis e-book aan, zodat je de vijf meest voorkomende valkuilen kunt vermijden.

gratis

>