De uitgestrektheid van de Zweedse bossen zorgt voor een sprookjesachtig beeld
Voor wie uit Nederland komt en van bos houdt, is Zweden het Walhalla. Zoveel bos en zo uitgestrekt, het is fantastisch. Toch kleeft er ook wel een nadeel aan de Zweedse bossen. Iets dat niet iedereen direct in de gaten heeft. Het grootste deel van die bossen is namelijk geen echt ongerepte natuur. Het is geen oerbos. Het is een soort landbouwgrond.
Waar Nederland bekend staat om de maisvelden en de weilanden met grazende koeien, daar is in Zweden het bos daar het Zweedse equivalent van. Een groot deel van de bossen die je in Zweden vindt, is bos vanwege de bosbouw. Het zijn bossen die aangeplant worden en die mogen groeien tot de bomen groot genoeg zijn om te rooien. En dan gebeurt dat dus ook.
De uitgestrektheid van de Zweedse bossen zorgt voor een sprookjesachtig beeld. En de enorme bosmaaier die de bomen komt rooien is als een grote boze draak.
Een pijnlijke realisatie
Dat betekent dat je naast een bos kunt gaan wonen en dat je vervolgens een aantal jaar later naast een kale vlakte met boomstronken woont. Zoiets als je op onderstaande video in de eerste 5 minuten van de video te zien is:
Een bos waar je vaak komt kan gaan voelen als een verlengstuk van je huis
Als je ernaast woont, dan hecht je je aan een stuk bos, je ervan gaat houden. Als je het dan op een dag zo ziet…
Ik vond dat zelf ook een heel pijnlijke ervaring. Het stuk bos waar je vaak komt, kan gaan voelen als een verlengstuk van je huis. Het wordt je thuis. Een groot deel van de Zweedse bossen is niet zomaar bos, het is geen parkachtige omgeving zoals we dat van de Nederlandse bossen kennen. Het is productiebos. Bos dat aangeplant wordt om na een tijd te oogsten. Voor het hout. Dat is dus iets waar je rekening mee mag houden.
Wat doet dit met de natuur?
Bij een dergelijk beeld moet ik altijd denken aan Tove en Mathias van Talasbuan. Zij leven in de natuur en zoveel als lukt ook in harmonie met die natuur. Mathias zei eens in één van zijn video’s dat hij het eenvoudiger vindt om een dier te slachten dan om een boom om te zagen. Dat laatste heeft volgens hem meer impact op het grote geheel. Dat geeft een beetje een gevoel bij de impact van kaalslag zoals je die in bovenstaande video kunt zien. Helemaal als je bedenkt dat Mathias jarenlang veganist was en dus zeker niet licht denkt over het slachten van zijn dieren.
Welke verrassingen staan je nog meer te wachten?
Als je wilt emigreren zijn er dus ook zaken waar je rekening mee mag houden die op het eerste gezicht niet zo zichtbaar zijn. Dingen die je kunnen verrassen. Zo’n verrassing kan soms positief uitpakken en soms negatief.
Een emigratie kun je nooit 100% plannen, mede door dit soort verrassingen. Maar je kunt heel veel dingen wél plannen. In het gratis e-book geef ik je daar tips voor. Je kunt het onderaan deze pagina aanvragen.