Zweedse bossen zijn niet wat ze lijken 

 september 6, 2022

door Inge

De uitgestrektheid van de Zweedse bossen zorgt voor een sprookjesachtig beeld

Voor wie uit Nederland komt en van bos houdt, is Zweden het Walhalla. Zoveel bos en zo uitgestrekt, het is fantastisch. Toch kleeft er ook wel een nadeel aan de Zweedse bossen. Iets dat niet iedereen direct in de gaten heeft. Het grootste deel van die bossen is namelijk geen echt ongerepte natuur. Het is geen oerbos. Het is een soort landbouwgrond.

Waar Nederland bekend staat om de maisvelden en de weilanden met grazende koeien, daar is in Zweden het bos daar het Zweedse equivalent van. Een groot deel van de bossen die je in Zweden vindt, is bos vanwege de bosbouw. Het zijn bossen die aangeplant worden en die mogen groeien tot de bomen groot genoeg zijn om te rooien. En dan gebeurt dat dus ook.

De uitgestrektheid van de Zweedse bossen zorgt voor een sprookjesachtig beeld. En de enorme bosmaaier die de bomen komt rooien is als een grote boze draak.

Een pijnlijke realisatie

Dat betekent dat je naast een bos kunt gaan wonen en dat je vervolgens een aantal jaar later naast een kale vlakte met boomstronken woont. Zoiets als je op onderstaande video in de eerste 5 minuten van de video te zien is:

Een bos waar je vaak komt kan gaan voelen als een verlengstuk van je huis

Als je ernaast woont, dan hecht je je aan een stuk bos, je ervan gaat houden. Als je het dan op een dag zo ziet…

Ik vond dat zelf ook een heel pijnlijke ervaring. Het stuk bos waar je vaak komt, kan gaan voelen als een verlengstuk van je huis. Het wordt je thuis. Een groot deel van de Zweedse bossen is niet zomaar bos, het is geen parkachtige omgeving zoals we dat van de Nederlandse bossen kennen. Het is productiebos. Bos dat aangeplant wordt om na een tijd te oogsten. Voor het hout. Dat is dus iets waar je rekening mee mag houden.

Wat doet dit met de natuur?

Bij een dergelijk beeld moet ik altijd denken aan Tove en Mathias van Talasbuan. Zij leven in de natuur en zoveel als lukt ook in harmonie met die natuur. Mathias zei eens in één van zijn video’s dat hij het eenvoudiger vindt om een dier te slachten dan om een boom om te zagen. Dat laatste heeft volgens hem meer impact op het grote geheel. Dat geeft een beetje een gevoel bij de impact van kaalslag zoals je die in bovenstaande video kunt zien. Helemaal als je bedenkt dat Mathias jarenlang veganist was en dus zeker niet licht denkt over het slachten van zijn dieren.

Welke verrassingen staan je nog meer te wachten?

Als je wilt emigreren zijn er dus ook zaken waar je rekening mee mag houden die op het eerste gezicht niet zo zichtbaar zijn. Dingen die je kunnen verrassen. Zo’n verrassing kan soms positief uitpakken en soms negatief.

Een emigratie kun je nooit 100% plannen, mede door dit soort verrassingen. Maar je kunt heel veel dingen wél plannen. In het gratis e-book geef ik je daar tips voor. Je kunt het onderaan deze pagina aanvragen.

Ode aan de Eenvoud


Toen ik jaren geleden naar Zweden vertrok wist ik wat ik wilde:
een eenvoudig leven, waarin ik in harmonie leef met de natuur om me heen.


Het bleek nog een hele uitdaging om uit de ratrace te stappen en mijn slow living droom waar te maken.

Op Ode aan de Eenvoud schrijf ik over de dromen, de uitdagingen en over allerlei praktische dingen die te maken hebben met mijn slow living lifestyle.
 
Lees je mee?

Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Weet je niet waar je moet beginnen?

Heb je de wens om zelf ook het roer om te gooien en te emigreren, op reis te gaan of zelfvoorzienend te gaan leven?
Vraag dan nu het gratis e-book aan, zodat je de vijf meest voorkomende valkuilen kunt vermijden.

gratis

>