Wie houdt de wegen rond je huis in de winter sneeuwvrij? 

 oktober 20, 2021

door Inge

Sneeuw kan voor problemen zorgen

Bij sneeuw denken we in eerste instantie vaak aan gezelligheid, sneeuwpret en gladheid. Maar als er een flink pak sneeuw valt en dat bovendien een lange winter lang blijft liggen, dan zijn er ook nog andere dingen om rekening mee te houden.

In veel landen is het sneeuwruimen anders geregeld dan in Nederland. Bepaalde delen van het wegennet worden net zoals hier schoonhouden door de gemeente en andere delen niet, of misschien gebeurt er zelfs helemaal niets van overheidswege uit. Ga je emigreren naar een land of regio waar het flink kan sneeuwen, dan is dat dus iets om rekening mee te houden.

Onvoorziene uitgaven door sneeuwruimen

Als de sneeuw geruimd moet worden omdat je bijvoorbeeld naar je werk moet of omdat je boodschappen moet doen, dan betekent dat in veel landen dat daar extra kosten aan verbonden zijn. Soms is er een aparte jaarlijkse bijdrage voor het sneeuwruimen vanuit de gemeente, soms houdt een van de buren de wegen schoon en wil hij daar een onkostenvergoeding voor. En soms moet je zelf aan de bak. Dan heb je daar de juiste middelen voor nodig en een hoop tijd. Al met al kun je daardoor voor onvoorziene uitgaven komen te staan als je emigreert naar een land waar het flink kan sneeuwen.

Extra werk of je overgeven aan de seizoenen

Als je zelf de wegen om je huis sneeuwvrij moet maken dan kun je kiezen voor zelf sneeuwschuiven of voor ingesneeuwd raken. Het één is een hoop extra werk en mogelijk heb je speciaal materieel nodig om het te kunnen doen. Het ander vraagt om een goede voorbereiding en vertrouwen. Eenmaal ingesneeuwd kun je geen boodschappen bijhalen, dus je voorraadkast moet zo gevuld zijn dat je de sneeuwperiode daarmee kunt overbruggen. Verse groenten halen in de supermarkt is er dan niet bij. En wat doe je als er iets gebeurd en je hulp nodig hebt, bijvoorbeeld op medisch vlak?

Reden genoeg dus om je te verdiepen in de situatie zoals die is op de plaats waar je gaat wonen en om te bedenken of dat wel bij je past en hoe je er mee om wilt gaan.

Ode aan de Eenvoud


Toen ik jaren geleden naar Zweden vertrok wist ik wat ik wilde:
een eenvoudig leven, waarin ik in harmonie leef met de natuur om me heen.


Het bleek nog een hele uitdaging om uit de ratrace te stappen en mijn slow living droom waar te maken.

Op Ode aan de Eenvoud schrijf ik over de dromen, de uitdagingen en over allerlei praktische dingen die te maken hebben met mijn slow living lifestyle.
 
Lees je mee?

Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Weet je niet waar je moet beginnen?

Heb je de wens om zelf ook het roer om te gooien en te emigreren, op reis te gaan of zelfvoorzienend te gaan leven?

Vraag dan nu het gratis e-book aan, zodat je de vijf meest voorkomende valkuilen kunt vermijden.

gratis

>