Zo krijg je een personnummer in Zweden, ook als ondernemer 

 oktober 21, 2021

door Inge

Als je naar Zweden emigreert, moet je je er ook inschrijven als inwoner. Dat doe je door een personnummer of persoonsnummer aan te vragen. Dat is de Zweedse variant van het Nederlandse burger servicenummer. Dat aanvragen doe je bij Skatteverket, de Zweedse belastingdienst.

Als je naar Zweden wilt emigreren en er niet in loondienst gaat werken, maar als zelfstandig ondernemer, dan gaat het aanvragen van een personnummer net even anders.

Dit heb je nodig om een personnummer aan te vragen

Laten we beginnen bij het begin. Als eerste moet je je persoonlijk gaan inschrijven bij het kantoor van Skatteverket in de buurt van je woonplaats. Voor die inschrijving heb je je paspoort nodig, je moet een bewijs laten zien van je burgerlijke stand en je moet een Zweeds adres hebben. Daarnaast moet je laten zien dat je verzekerd bent voor ziektekosten. Heb je kinderen, dan moet je ook een uittreksel uit het geboorteregister meenemen. En tot slot moet je laten zien dat je in je eigen onderhoud kunt voorzien. Hier kun je meer lezen over de gang van zaken.

Je moet kunnen aantonen dat je jezelf en je gezin kunt onderhouden

Om aan te tonen dat je in je levensonderhoud kunt voorzien moet je ofwel aantonen dat je je bedrijf mee kunt nemen over de grens, of je moet een ondernemersplan overleggen. In beide gevallen moet uit die gegevens blijken dat je voldoende inkomen hebt om jezelf en/of je gezin te kunnen bedruipen.

Hoeveel voldoende is, dat is vastgelegd. Er wordt daarvoor een bepaald bedrag gerekend per persoon per jaar. Ga je alleen, dan mag je inkomen dus lager zijn dan wanneer je met een gezin met vijf kinderen emigreert. Deze inkomenseis verandert zo af en toe en kun je nakijken of navragen bij Skatteverket. De laatst vastgestelde eis op moment van schrijven van dit artikel is 150.000 SEK per persoon per jaar, waarbij voor kinderen het halve bedrag geldt. Ben je alleen, dan heb je dus aan een netto omzet na belasting van 150.000 SEK voldoende, heb je een gezin bestaande uit twee volwassenen en vijf kinderen, dan wordt dat een stuk hoger, namelijk 675.000 SEK.

Ode aan de Eenvoud


Toen ik jaren geleden naar Zweden vertrok wist ik wat ik wilde:
een eenvoudig leven, waarin ik in harmonie leef met de natuur om me heen.


Het bleek nog een hele uitdaging om uit de ratrace te stappen en mijn slow living droom waar te maken.

Op Ode aan de Eenvoud schrijf ik over de dromen, de uitdagingen en over allerlei praktische dingen die te maken hebben met mijn slow living lifestyle.
 
Lees je mee?

Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Weet je niet waar je moet beginnen?

Heb je de wens om zelf ook het roer om te gooien en te emigreren, op reis te gaan of zelfvoorzienend te gaan leven?
Vraag dan nu het gratis e-book aan, zodat je de vijf meest voorkomende valkuilen kunt vermijden.

gratis

>