Off grid in Noorwegen, 5 inspirerende voorbeelden 

 oktober 3, 2022

door Inge

5 vlogs van andere off gridders als voorbeeld en inspiratiebron

Om heel eerlijk te zijn kon ik weinig goede Noorse vlogs vinden over zelfvoorzienend leven. Qua informatie zijn vooral de 1e en de 4e vlog interessant. Met de andere hoop ik je op een andere manier te inspireren.

1 Autark woman

Autark woman is een vrouw die samen met haar partner in Noorwegen woont, nadat ze eerst een tijdlang in Zweden zelfvoorzienend geleefd heeft. Oorspronkelijk komt ze uit Duitsland.

2 Leena Henningsen

Leena woont met haar vriend in Noorwegen en nog niet zo heel lang geleden kochten ze een plek om meer zelfvoorzienend te gaan leven.

Hier kun je haar kanaal op YouTube vinden.

3 Maria and the forest

Maria heeft eerder gekozen voor een eenvoudiger en rustiger leven dan voor een zelfvoorzienend leven. Maar haar werk, het wildplukken waar ze soms over vlogt en hoe zij op zo’n afgelegen plek toch een inkomen verdient zijn wel heel inspirerend.

4 Norwegian Farm Life

De naam van dit kanaal zegt het al: dit gaat over het boerenleven in Noorwegen. Een heel leerzaam blog dus voor iedereen die de wens heeft om zelfvoorzienend in Noorwegen te gaan leven. Ontzettend leuk ook om te zien wat de aanleiding was om deze stap te zetten:

5 Arctic North Adventures

Heel eerlijk? Er is weinig zelfvoorzienends aan deze vlog. Maar de meesten die zelfvoorzienend willen gaan wonen, doen dat omdat ze dichter bij de natuur willen leven. En dat matcht wel met dit kanaal:

Wil je meer dan alleen vlogs kijken en contact leggen met andere zelfvoorzieners in Scandinavië? Dat is deze facebookgroep waarschijnlijk wel wat voor jou.

Off grid zonder afgesneden te zijn van de buitenwereld

Als je off grid woont, betekent dat dat je huis niet aangesloten is op het bekabelde netwerk. In Noorwegen zijn er behoorlijk wat plaatsen waar dat nog zo is. Maar hoe leef je daar dan praktisch? En wat als je wel afgelegen en dus off grid wilt wonen, maar tegelijkertijd niet afgesneden wilt zijn van de buitenwereld? Of als je ondernemer bent en internet nodig hebt voor je bedrijf?

Ook in die gevallen kun je op zo’n afgelegen plek toch een internet verbinding hebben. In dit artikel lees je hoe je dat kunt doen.

Let op: voor dit deel van dit artikel heb ik me gericht op de mogelijkheden die er zijn in Zweden. Voor Noorwegen kun je er wel ideeën uit halen, maar de situatie is niet één-op-één hetzelfde.

Tijden veranderen

Ruim 10 jaar geleden hadden vrienden en buren van me een schotel in hun tuin op het Zweedse platteland. Voor elektriciteit werkten ze met een accu die ze oplaadden met behulp van een generator.

Een mobiele telefoon bestond al wel en was redelijk gebruikelijk, maar mobiel internet was toen nog niet gangbaar en bovendien woonden ze op een plaats waar helemaal geen mobiel bereik was. In die 10 jaar is er veel veranderd. Wij wonen beiden niet meer op dezelfde plek én de ontwikkelingen op dit gebied hebben in die tijd niet stil gestaan.

Je mobiel gebruiken als router

Gedoe met een schotel die ook nog precies in de juiste stand gedraaid moet staan om een internet verbinding te hebben, is op de meeste plaatsen in de wereld niet meer van deze tijd. Als je een onbeperkt gb abonnement voor je mobiel kan krijgen, dan kun je je telefoon eenvoudig als “router” gebruiken voor je laptop.

Let op: je hebt daarvoor wel een abonnement nodig van een provider die een goede dekking heeft in de regio waar je woont. Wil je niet direct aan een abonnement vast zitten wat mogelijk niet goed werkt, koop dan een prepaid kaart van meerdere aanbieders en probeer zo uit welke aanbieder in jouw regio de beste dekking heeft. Heb je duidelijk welke dat is, dan kun je overstappen op een abonnement.

Met je mobiel als router kun je zelfs zo’n goede verbinding hebben dat je video’s kunt uploaden op YouTube, dat je kunt Netflixen en dat je videoconferencies en zoomcalls kunt doen. Toch mag gezegd worden dat de snelheid van het internet op veel plaatsen op het platteland in Scandinavië wel trager is dan die in Nederland. Houd daar dus rekening mee.

Met een Mifi, een klein apparaatje waar je een sim kaart in kan doen, kun je via dit kastje wifi verbinding krijgen op meerdere apparaten tegelijkertijd. Mifi staat voor de combinatie mobile en wifi. En dat werkt heel goed. Wil je zelf werken willen je kinderen op Netflix of YouTube? Het kan allemaal tegelijk.

Off grid internet: de mogelijkheden veranderen in razend tempo

De ontwikkelingen op dit gebied gaan razendsnel, dus het kan zijn dat het alweer achterhaald is op het moment dat je dit leest. Controleer dus altijd de huidige situatie én onderzoek hoe de situatie in jouw land en regio is. Er zijn namelijk ook grote verschillen.

Weet je andere vlogs over zelfvoorzienend leven in Noorwegen, dan is het ontzettend fijn als je die in de comments onder deze blog wilt zetten.

Wil je gaan emigreren en wil je meer weten dan alleen hoe je je off grid internet regelt?

Vraag dan onderaan deze pagina het gratis e-book aan.

Ode aan de Eenvoud


Toen ik jaren gelezen naar Zweden vertrok wist ik wat ik wilde: een eenvoudig leven, waarin ik in harmonie leefde met de natuur om me heen.


Het bleek nog een hele uitdaging om uit de ratrace te stappen en die droom waar te maken.

Op Ode aan de Eenvoud schrijf ik over de dromen, de uitdagingen en over allerlei praktische zaken die daarbij komen kijken.
Lees je mee?

Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Weet je niet waar je moet beginnen?

Heb je de wens om zelf ook het roer om te gooien en te emigreren, op reis te gaan of zelfvoorzienend te gaan leven?
Vraag dan nu het gratis e-book aan, zodat je de vijf meest voorkomende valkuilen kunt vermijden.

gratis

>