Mag je een tiny house in je tuin zetten? 

 oktober 15, 2021

door Inge

De huizenprijzen stijgen tot ongekende hoogten

Zoals ik eerder al schreef heb ik mijn oog laten vallen op Dalarna. Een prachtige omgeving, met veel leuke alternatieve projecten en waarschijnlijk ook de leuke mensen die daarbij horen. Maar na een tijdje rondneuzen op Hemnet moet ik concluderen dat de huizenprijzen een stuk hoger liggen dan wat ik in gedachten had. Dat betekent een huis kopen, in elk geval in die regio, niet direct haalbaar is voor me. Al mijmerend over andere mogelijkheden schoot me ineens de vraag te binnen: “Mag je een tiny house in je tuin zetten?”

Je vraagt je nu misschien af waar die vraag vandaan kwam. Ik zal het je uitleggen. Het is mijn wens om op het platteland te wonen. Huurwoningen zijn in Zweden zo ongeveer net zo schaars als in Nederland, dus op een gewone huurwoning hoef ik niet te rekenen. Maar eerlijk gezegd liggen die ook niet op de plaatsen waar ik zou willen wonen. Nu staan er soms wel huizen leeg die verhuurd worden, maar zeker op het platteland moet je dan denken aan oud en soms ook heel slecht geïsoleerd. En toen schoot de optie tiny house door mijn hoofd. Wat als ik voor een tiny house zou kunnen kiezen, voor de eerste tijd dat we er wonen? En tiny house kun je natuurlijk niet zomaar overal wegzetten. Want ook al geldt in Zweden het allemansrätt, het recht om te verblijven op iemand grond, geldt dat niet voor grotere dingen zoals een camper of een tiny house. Tenzij… je toestemming krijgt van iemand om op zijn grond te staan en dat ook mag volgens de regels.

Hoe zijn de regels omtrent tiny houses in Zweden?

Een post op een forum op social media met als onderwerp “Mag je een tiny house in je tuin zetten in Zweden? ” leerde me dat dat waarschijnlijk wel mag, omdat een tiny house verplaatsbaar is. Met vermoedelijk de voorwaarde dat het dan om een tijdelijk verblijf moet gaan. Pin me er niet op vast, ik heb het nog niet nagevraagd bij de betreffende instanties en mogelijk is het per kommun (gemeente) verschillend, maar ik ben alvast hoopvol.

Tijd om weg te dromen bij de mogelijkheden

En als ik hoopvol ben, dan droom ik graag even weg bij de -misschien wel- mogelijkheden.

Als eerste dacht ik aan iets kleins en sfeervols. In de maat van de caravan waar ik eerder in woonde toen ik in Zweden verbleef. Zoiets als dit, maar dan met een kleine houtkachel:

Heel leuk, maar eerlijk gezegd is dit me iets te krullerig en onpraktisch, zeker omdat ik nu niet meer alleen ben, maar een gezin heb. Iets meer ruimte is geen overbodige luxe en die ruimte mag dan ook anders ingedeeld worden. Anders vrees ik dat we het niet vol houden om gezellig tegen elkaar te blijven doen. En die gezelligheid staat behoorlijk hoog op mijn prioriteitenlijst.

Als je kinderen hebt moet je tiny house niet te klein zijn

Ik zocht dus verder naar een tiny house waar je ook goed met kinderen in kunt wonen. Zoals deze. Want zeg nou zelf, die indeling met die grote tafel om spelletjes aan te doen, uitgebreid aan te eten en ook aan te kunnen werken, tekenen, knutselen enzovoorts ziet er zalig uit!

Music Maestro

Of zoiets als dit en dat dan zelfs de piano mee kan. Ik wist niet eens dat dat kan in een tiny house.

Hout, hout en nog eens hout, ik hou ervan

Het volgende tiny house is wat mogelijkheden betreft het meest geweldige dat ik zag. Eigenlijk niet zo heel tiny om eerlijk te zijn en ik vraag me dan ook af of deze binnen de maximale Europese toegestane maten valt en of hij wel mee te nemen is met een auto, ook al is het een krachtige 4-wheel drive. Maak ondanks dat is er best wat inspiratie uit te halen.

Het volgende huis”je” is volgens mij ook te groot om binnen de Europese regels van een tiny house te passen, maar een paar van de sprookjesachtige details zou ik best in een kleiner huis willen. Glas in lood heb ik ooit leren maken, dus wie weet maak ik een mooi glas in lood raam als ik een tiny house ga bouwen.

Kiezen voor een vaste plek of juist voor rondreizen?

Al mijmerend bedacht ik me dat dat ook de mogelijkheid zou geven om Zweden helemaal rond te trekken om zo uitgebreid het land te verkennen en nog veel beter te kunnen bepalen wat voor ons de ideale plek zou zijn. Een beetje zoals deze mensen dat doen, maar dan anders:

Hier ga ik me toch eens verder in verdiepen. En dan eens kijken wie ik die gouden vraag kan stellen:
“Mag ik mijn tiny house in je tuin zetten?”

Ode aan de Eenvoud


Toen ik jaren geleden naar Zweden vertrok wist ik wat ik wilde:
een eenvoudig leven, waarin ik in harmonie leef met de natuur om me heen.


Het bleek nog een hele uitdaging om uit de ratrace te stappen en mijn slow living droom waar te maken.

Op Ode aan de Eenvoud schrijf ik over de dromen, de uitdagingen en over allerlei praktische dingen die te maken hebben met mijn slow living lifestyle.
 
Lees je mee?

Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Weet je niet waar je moet beginnen?

Heb je de wens om zelf ook het roer om te gooien en te emigreren, op reis te gaan of zelfvoorzienend te gaan leven?
Vraag dan nu het gratis e-book aan, zodat je de vijf meest voorkomende valkuilen kunt vermijden.

gratis

>