Kiemgroenten zijn super lekker, gezond en gemakkelijk te groeien 

 februari 5, 2024

door Inge

zijn kiemgroenten een waardevolle toevoeging aan een gezonde maaltijd, ze zijn lekker en je kunt ze eenvoudig zelf kweken. Deze kleine krachtpatsers zijn niet alleen rijk aan smaak, maar ook aan voedingsstoffen, en het is verrassend eenvoudig om ze thuis te laten groeien.

Boordevol vitaminen

Kiemen zijn gemakkelijk zelf te maken en zitten boordevol vitaminen en mineralen en zijn licht verteerbaar. Bij de natuurvoedingswinkel kun je vaak allerlei verschillende kiemzaden kopen en als je geen groene winkel bij je in de buurt hebt, dan zijn ze eenvoudig online te bestellen.

De meest bekende en meest gebruikte zijn ongetwijfeld tuinkers en alfalfa, maar er is veel meer mogelijk dan dat.

Vooral de licht verteerbare kiemen zoals alfalfa en broccoli of radijszaad zijn door de combinatie van de gemakkelijke verteerbaarheid en de enorme hoeveelheid voedingsstoffen echte superfoods.

Zo maak je zelf je kiemen

Hieronder zie je een filmpje waarin je kunt zien hoe je zaden kunt kiemen. Er zijn verschillende soorten kiemen en verschillende manieren om ze te laten groeien. Het gaat vaak ook al heel goed in een glazen pot met een horgaasje in plaats van het deksel. Dat gaasje zet je dan met een elastiek vast.

Let wel op dat je kiemen vrij zijn en blijven van schimmel. Om dit te voorkomen dienen ze op een tochtvrije plaats te staan en je moet ze tenminste twee maal per dag goed spoelen onder stromend water.

Kiemen zijn erg lekker in de salade, verwerkt in zelfgemaakte spreads voor op brood en je kunt ze ook goed toevoegen aan een smoothie.

Smaakexplosie op je Bord

Kiemgroenten, zoals taugé, broccoli spruiten en radijskiemen, brengen een ware smaakexplosie teweeg. De verschillende soorten hebben allemaal hun eigen unieke smaak, variërend van pittig en nootachtig tot fris en knapperig. Taugé voegt bijvoorbeeld een milde, nootachtige smaak toe aan salades en roerbakgerechten, terwijl radijskiemen een meer pit geven aan je boterham. Door kiemgroenten aan je maaltijden toe te voegen, verrijk je niet alleen de smaak, maar ook de textuur, zodat elke hap een feest wordt om te eten.

Voedingswaarde bommetjes

Naast hun smaakvolle bijdrage zijn kiemgroenten ook voedingswaarde bommetjes. Terwijl ze nog in de kiemfase zijn, bevatten ze een geconcentreerde hoeveelheid essentiële voedingsstoffen, waaronder vitamines, mineralen, antioxidanten en enzymen. Het kiemproces activeert enzymen die de voedingsstoffen gemakkelijker verteerbaar maken en de opname ervan bevorderen. Zo leveren kiemgroenten niet alleen smaak, maar ook een krachtige dosis gezondheid op je bord.

Zelf kweken zorgt voor een stukje zelfvoorzienend zijn

Een van de leukste aspecten van kiemgroenten is dat je ze gemakkelijk thuis kunt kweken, zelfs als je klein woont. Met behulp van eenvoudige pot, een speciaal glazen kiemschaaltje of een kiemtoren, kun je kiemgroenten binnenshuis laten groeien, ongeacht het seizoen. Dit maakt het mogelijk om het hele jaar door te genieten van verse en gezonde kiemgroenten, en het stelt je in staat om zelfvoorzienend te zijn op het gebied van voeding.

Het kweken van kiemgroenten vereist minimale inspanning en tijd. Het proces omvat meestal het weken van de zaden gedurende enkele uren, gevolgd door het spoelen en laten uitlekken in een kiemapparaat. Binnen enkele dagen kun je genieten van je eigen vers gekiemde groenten. Dit maakt kiemgroenten een ideale keuze voor als je graag zelf verantwoordelijk bent voor je eigen voeding. En heb je wel de wens, maar weinig mogelijkheden om zelfvoorzienend te worden? Dan is dit de perfecte manier om een eerste stapje in die richting te zetten. Je zult zien dat zelfs het kweken van je eigen kiemgroenten je al een gevoel van voldoening kan geven.

Conclusie

Kiemgroenten bieden een heerlijke en voedzame aanvulling op je dieet. Hun smaakdiversiteit, gecombineerd met een indrukwekkende reeks voedingsstoffen, maakt ze tot een lekkere én waardevolle toevoeging aan je zelfgemaakte maaltijden. Bovendien is de mogelijkheid om ze zelf te kweken niet alleen heel praktisch, maar ook bevredigend. Dus, koop een zakje zaden, kies een pot of kiemschaal om mee te werken en begin met het kweken van je eigen kiemgroenten. Je plukt dan niet alleen de vruchten door middel van een heerlijke smaakervaring, maar ook van de voordelen van gezonde, zelfgekweekte voeding.

Ode aan de Eenvoud


Toen ik jaren geleden naar Zweden vertrok wist ik wat ik wilde:
een eenvoudig leven, waarin ik in harmonie leef met de natuur om me heen.


Het bleek nog een hele uitdaging om uit de ratrace te stappen en mijn slow living droom waar te maken.

Op Ode aan de Eenvoud schrijf ik over de dromen, de uitdagingen en over allerlei praktische dingen die te maken hebben met mijn slow living lifestyle.
 
Lees je mee?

Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Weet je niet waar je moet beginnen?

Heb je de wens om zelf ook het roer om te gooien en te emigreren, op reis te gaan of zelfvoorzienend te gaan leven?
Vraag dan nu het gratis e-book aan, zodat je de vijf meest voorkomende valkuilen kunt vermijden.

gratis

>