Je diploma laten erkennen in Zweden? Let dan hierop 

 oktober 20, 2021

door Inge

Is je diploma wel geldig in Zweden?

Als je werk wilt doen in Zweden waar een bepaald diploma voor nodig is en je hebt dat diploma, dan moet je je Nederlandse diploma laten erkennen in Zweden.

Hou hierbij in gedachten dat wanneer je een diploma hebt in een bepaald vakgebied dat niet ook wil zeggen dat je in Zweden met dat diploma hetzelfde werk kunt doen. Soms worden er andere of aanvullende eisen gesteld. Het kan dan zijn dat je je diploma alleen hoeft te laten erkennen door de daarvoor aangewezen instantie, maar het kan ook zijn dat je een extra cursus moet volgen, een aanvullende stage moet lopen of zelfs een heel nieuwe opleiding moet doen.

Een voorbeeld uit de praktijk

Als voorbeeld neem ik het Nederlandse Pabo diploma, voor leerkrachten in het basisonderwijs. In Nederland ben je met dat diploma bevoegd om les te geven aan kinderen van groep 1 tot en met groep 8. Van 4 tot 12 jaar dus. In Zweden Is die bevoegdheid verdeeld in 3 verschillende leeftijdsgroepen en of je daar je bevoegdheid krijgt voor een bepaalde leeftijdsgroep hangt af van je diploma, de specialisatie die je tijdens je studie gekozen hebt en de werkervaring die je sindsdien opgedaan hebt.

Het kan dus zijn dat je een aanvullende opleiding moet doen of een stage moet lopen, voordat je diploma goedgekeurd wordt voor de leeftijdsgroep waar jij les aan wilt geven.

Ook bij technische beroepen worden vaak heel andere opleidingseisen gesteld dan in Nederland.

Elk vakgebied is anders

Elk vakgebied kent zo haar eigen eisen en regels waar je aan moet voldoen. Wil je graag het werk doen wat je hier ook doet? Zoek dan eerst uit of je diploma in Zweden geldig is. Zo voorkom je dat je voor onaangename verrassingen komt te staan.

Meer informatie over het waarderen van je diploma vind je hier, hier en hier.

Wil je weten op welke dingen je daarnaast moet letten om je emigratie te laten slagen? Vraag dan nu meteen het gratis e-book Voorkom De Vijf Valkuilen aan.

Ode aan de Eenvoud


Toen ik jaren geleden naar Zweden vertrok wist ik wat ik wilde:
een eenvoudig leven, waarin ik in harmonie leef met de natuur om me heen.


Het bleek nog een hele uitdaging om uit de ratrace te stappen en mijn slow living droom waar te maken.

Op Ode aan de Eenvoud schrijf ik over de dromen, de uitdagingen en over allerlei praktische dingen die te maken hebben met mijn slow living lifestyle.
 
Lees je mee?

Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Weet je niet waar je moet beginnen?

Heb je de wens om zelf ook het roer om te gooien en te emigreren, op reis te gaan of zelfvoorzienend te gaan leven?
Vraag dan nu het gratis e-book aan, zodat je de vijf meest voorkomende valkuilen kunt vermijden.

gratis

>