Bieten zijn een groot deel van het jaar verkrijgbaar, maar op de een of andere manier vind ik deze knolgroenten vooral heel goed passen bij de herfst. Er zijn tal van verschillende mogelijkheden om bieten klaar te maken, dus al je het goed doet gaat deze oerhollandse groente je nooit vervelen. Een gebonden bietensoep van gele bieten is een van de vele mogelijkheden. Het recept vind je hier onder.
De basis van de gele bieten soep
Wat heb je nodig voor 2 personen:
- één gare gele biet
- een halve ui
- een teentje knoflook
- een glas bouillon
- wat verschillende groenten, van alle soorten een klein beetje
- 1 eetlepel olijfolie
- zout en peper
- crème fraiche
Als basis voor deze soep kun je een zelfgemaakte vegetarische of kippenbouillon gebruiken, net wat je zelf wilt. Meng een flink glas van de bouillon met een gegaarde gele biet in een blender of maal de biet met behulp van een roerzeef en meng dat dan met de bouillon om de basis van de soep te vormen. Voeg zo nodig wat extra zout en peper toe om de soep op smaak te maken.
Welke groenten gebruik je als vulling
Neem nu wat verschillende groenten en kook die gaar. Ik heb gekozen voor een combinatie van wortel, courgette, selderie en gele biet. Je kunt hiervoor allerlei groenten kiezen, of gewoon eens kijken of je nog restjes van het een of ander in de koelkast hebt staan die je ervoor kunt gebruiken.
Schep eerst de vloeibare soep in een bord, doe er in het midden de groenten bij. Schenk een beetje van de crème fraiche in de soep. Dat is extra lekker en het ziet er bovendien mooi uit. En serveer met een beetje verse bieslook en peterselie.
Gele biet, vergeten biet? Een gewone biet of een zeldzame groente?
Een paar jaar geleden had ik nog nooit van gele bieten gehoord. Ik nam ze mee uit de winkel, maar ik was er niet erg van onder de indruk. Ik had liever rode gehad. Eenvoudig gekookt, zoals ik ook met rode bieten vaak doe, waren ze toch een leuke afwisseling voor ons gewone menu.
Maar toen ik wat weken daarna bezoek kreeg van een goede vriend, veranderde mijn beeld van deze groenten compleet. Hij had me al enthousiast verteld over zijn geplande bezoek aan een kweker. En toen hij aankwam, werd ik op geheimzinnige manier naar de kofferbak van zijn auto geleid.
Daar aangekomen tilde hij voorzichtig de punt van een deken op. En liet zijn schat zien. Een flinke partij gele bieten die hij bij een speciale kweker had gekocht. Vol enthousiasme vertelde hij over zijn bezoek daar en ik kreeg twee bossen in mijn handen gedrukt. Je kunt je waarschijnlijk mijn gemengde gevoelens op dat moment wel voorstellen.
Mogelijkheden om gele bieten klaar te maken
Mijn wat lauwe reactie op deze knolgroente van een paar weken daarvoor maakte plaats voor een vurig verlangen er iets héél lekkers van te gaan maken. En inspiratie borrelde op.
Het begon als groentegerecht bij de warme maaltijd, daarna verwerkte ik ze op verschillende manieren in de soep en vervolgens maakt ik er een spread van voor op het brood tijdens de lunch.
De heerlijk zachte smaak en de zonnige kleur fleuren je bord op. Je wordt er direct vrolijk van.
Wat maakt de gele biet bijzonder
De gele biet hoort bij de vergeten groenten en dat is jammer. Het is een lekkere en heel gezonde bietensoort. Bietjes zijn goed voor het immuunsysteem, leveren antioxidanten en zouden zelfs kankerbestrijdende stoffen bevatten. Verder is deze groente goed voor de spijsvertering en voor je zenuwstelsel. Vooral de vele mineralen en de vitamine C zorgen voor die positieve werking.
Gele bieten uit eigen tuin
Toen mijn enthousiasme eenmaal gewekt was, wilde ik ook graag gele bieten uit eigen tuin.
Als je gele bieten wilt uit eigen tuin, dan kun je die zaaien van maart tot juli. Je moet ze uitdunnen tot ongeveer 10 cm, zodat ze voldoende ruimte hebben om groot te worden. Er is geen vast moment om de bieten te oogsten, omdat bieten niet hoeven te rijpen. Het gaat er dus om of je ze groot genoeg vindt. Ga er vanuit dat de oogsttijd tussen juli en november valt.
Bieten kunnen een klein beetje nachtvorst hebben, maar als het ook maar iets serieuzer gaat vriezen, dan moeten ze uit de grond.
Heb je een kelder of aardekelder, dan kun je bieten lange tijd bewaren in een kist met wat vochtige grond of zand ertussen gestrooid. Zet ze op een koele en donkere plaats. Tijdens het bewaren is een temperatuur van enkele graden boven nul het beste en de luchtvochtigheid moet vrij hoog zijn. Voor het bewaren snijd je het loof eraf. De bladeren onttrekken vocht aan de biet, dus laat je ze eraan, dan blijven ze niet lang lekker. Zoek de bieten voor het bewaren goed uit en zorg dat er geen plekjes op zitten, anders kunnen ze daar gaan rotten.
Heb je geen kelder of aardekelder? Dan kun je ze koken en gekookt invriezen.