Deze 10 boeken over Noorwegen geven je een kijkje in de Noorse cultuur 

 oktober 3, 2022

door Inge

Als je meer wilt leren over de Noorse cultuur, dan is de beste manier natuurlijk om naar Noorwegen te gaan en er te gaan wonen. Pas als je je echt onderdompelt in het leven daar, kom je achter dingen die je van een boek, een YouTube video of een vakantie niet te weten komt. Maar als dat niet lukt en je wilt toch een inkijkje en met behulp van boeken over Noorwegen, dan zijn er verschillende soorten boeken die je dat Noorse gevoel kunnen geven. Van boeken van Nederlandse emigranten en reizigers tot bekende romans die zich in Noorwegen afspelen of verhalen uit lang vervlogen tijden.

Dit zijn 10 boeken over Noorwegen die je een inkijkje geven in het Noorse leven:

Boek 1: Het huis aan het einde – Irwan Droog

Als ze op Facebook een oproep op Facebook zien om op het Noorse eiland Selvær te gaan wonen, trekken redacteur, vertaler en fotograaf Irwan Droog en zijn vriendin de stoute schoenen aan en reageren ze erop. Het eiland ligt binnen de Poolcirkel en is onderdeel van een groep kleine eilanden die door middel van dammen met elkaar verbonden zijn. Omdat veel jonge bewoners naar het vasteland en de grote steden trekken en niet meer terugkeren, proberen de Noren de leegloop tegen te gaan door Nederlanders betaalbare woonruimte in een ongekend mooie omgeving aan te bieden. Samen met zijn vriendin en hond betrekt hij een leegstaand huis. Het betreft een proefperiode om te kijken hoe het bevalt. Irwan vertelt in het boek over het handjevol bewoners, de geschiedenis van het eiland en de natuur. Met zijn ingetogen stijl van schrijven weet hij de rust en het bijna stilstaande leven op de lezer over te brengen. Het leven is er niet altijd makkelijk, maar meestal wel vredig en bijzonder.

Boek 2: Rond de Noordzee – Arnout Hauben

Televisiemaker Arnout Hauben, cameraman Philippe Niklaes en ‘droner’ Ruben Callens besluiten ruim 5.000 km lopen, varen, fietsen en liften langs de kust van de Noordzee. Hun reis legden ze vast in een tiendelige documentairereeks en in dit reisboek met veel mooie foto’s. De drie mannen starten in Brugge, steken Het Kanaal over en trekken langs de kust van Engeland, Schotland en de Shetlandeilanden naar Noorwegen. Daarna fietsen ze zuidwaarts, zeilen naar Denemarken en keren via Duitsland en Nederland terug naar huis. Onderweg verzamelen ze verhalen van de kustbewoners. Verhalen uit heden en verleden en van jong en oud. Deze verhalen schetsen een mooi beeld schetsen van het leven aan de rand van de Noordzee.

Boek 3: Nooit meer slapen – Willem Frederic Hermans

De studiereis van een jonge geoloog naar Noorwegen wordt wetenschappelijk gezien een fiasco, maar leidt wel tot meer zelfinzicht.

Een klassieker uit 1966, misschien stond dit boek zelfs op de middelbare school op je Nederlandse literatuurlijst.

Boek 4: De Noorse liefde van W.F. Hermans – Karin Anema

In dit boek doet Anema verslag van een reis door het noorden van Noorwegen in het voetspoor van de wetenschappelijke expeditie van de Nederlandse schrijver W.F. Hermans in 1961, zoals hij die beschreef in zijn roman ‘Nooit meer slapen’. Anema observeert de omgeving, vertelt over haar belevenissen en over haar ontmoetingen met mensen die Hermans in die tijd leerde kennen. Enkelen van hen stonden model voor de personages in ‘Nooit meer slapen’.

Boek 5: De malloten van Stavanger – Gaute Heivoll

Een Noors echtpaar begint vlak voor de Tweede Wereldoorlog een huis voor verstandelijk gehandicapten. Vijf als zwakzinnig bestempelde broers en zussen uit Stavanger worden opgenomen, onder één dak met het verzorgende echtpaar, hun dochtertje en zoontje. De zoon is de ik-persoon in deze (deels waargebeurde) roman. Vanuit zijn gedachtewereld lezen we over het wel en wee van de bewoners die in een wonderlijke harmonie zowel met als naast elkaar leven. Het dramatische overlijden van dochtertje Tone maakt een einde aan de onschuld en het geluk. Toch moet, en gaat, iedereen verder. De seizoenen volgen elkaar op, de natuur gaat door, de jaren verstrijken, de oudste patiënten overlijden. Als de kliniek wordt opgeheven, gaan de vijf naar een instelling, maar ze blijven bij elkaar. Het is een ingetogen, melancholiek, ontroerend en mooi verwoord verhaal vanuit het perspectief van de zoon die alles mee beleefde en na de dood van zijn ouders het lege huis opdoekt.

Boek 6: Zwervers – Knut Hamsun

Dit verhaal speelt zich af in het Noorwegen van de beginnende industrialisatie. Edevart is een jonge knul, die dankzij een ontmoeting met vrijbuiter August de smaak te pakken krijgt om te reizen. Samen beleven ze wonderlijke avonturen en romances, mede dankzij Augusts levendige fantasie, creativiteit en ruime levensopvatting. De tijden veranderen. Men kan telegraferen, er wordt meer handel gedreven, er ontstaan postkantoren. Zakhorloges en ringen zijn uitingen van status. Mensen verlaten hun geboortestreek. Velen emigreren naar Amerika. Maar, deze veranderingen brengen ook een grotere tegenstellingen tussen arm en rijk, ruimere opvattingen van goed en kwaad, en een voortdurend verlangen naar een beter leven. In deze roman staat de vraag centraal of de mensen eigenlijk wel beter worden van deze vooruitgang en welk effect de teloorgang van oude gewoontes en tradities heeft op de menselijke natuur.

Boek 7: Het belang van Duisternis – Sigri Sandberg

Sigri Sandberg is altijd bang in het donker geweest. Om die angst te onderzoeken trekt ze zich midden in de winter terug in een hut in de Noorse plaats Finse. Vijf dagen houdt ze een dagboek bij. Daarin vergelijkt ze haar ervaring met die van de Oostenrijkse Christiane Ritter, die samen met haar man overwinterde op Spitsbergen en daar een boek over schreef. Sandberg probeert grip te krijgen op licht en duisternis als natuurverschijnselen. Hebben we de duisternis, waar zoveel mensen bang voor zijn, nodig? Ze ontrafelt de effecten van donker en licht en probeert haar angst te bezweren.

Boek 8: Altijd Noorwegen – Gerrit Jan Zwier

Noorwegen is een oude liefde van Gerrit Jan Zwier. Vele anderen hebben inmiddels de charme van het koele, stille noorden gevonden, waar de grootse natuur niet tot tuintjes en parkjes is getemd. In Altijd Noorwegen verkent Zwier de landschappen, eilanden en uithoeken van zuid naar noord, vaak te voet, maar ook met de auto en per schip.

Boek 9: Loop voor je leven – Rindert Kromhout

Dit boek is een beschrijving van een maandenlange overlevingstocht die een aantal randgroepjongeren door Noorwegen maakt. Blaren waren doorgeprikt, voeten deden pijn, het leer van de schoenen was nog altijd stug.

Boek 10: Thuis in Noorwegen – Jeannet Appelo

Thuis in Noorwegen is een boek met ervaringsverhalen van mensen die naar Noorwegen emigreerden. Eerlijk, openhartig en zonder dingen achter te houden delen deze mensen wat ze fijn vonden en vinden en wat juist niet. De emigranten die voor dit boek geïnterviewd werden zijn heel verschillend. Zonder kinderen en met kinderen en van allerlei verschillende leeftijden, waardoor je een goed beeld krijgt van wat je tegen kunt komen als je kiest voor een emigratie.

Weet je nog andere boeken over Noorwegen die mensen zouden moeten lezen? Deel ze dan onder dit artikel in de comments.

Ode aan de Eenvoud


Toen ik jaren geleden naar Zweden vertrok wist ik wat ik wilde:
een eenvoudig leven, waarin ik in harmonie leef met de natuur om me heen.


Het bleek nog een hele uitdaging om uit de ratrace te stappen en mijn slow living droom waar te maken.

Op Ode aan de Eenvoud schrijf ik over de dromen, de uitdagingen en over allerlei praktische dingen die te maken hebben met mijn slow living lifestyle.
 
Lees je mee?

Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Weet je niet waar je moet beginnen?

Heb je de wens om zelf ook het roer om te gooien en te emigreren, op reis te gaan of zelfvoorzienend te gaan leven?
Vraag dan nu het gratis e-book aan, zodat je de vijf meest voorkomende valkuilen kunt vermijden.

gratis

>