Deze 10 boeken over België laten je kennis maken met dit mooie land 

 oktober 8, 2022

door Inge

Als je België beter wilt leren kennen, dan is de beste manier natuurlijk om naar België te gaan en er te gaan wonen. Pas als je je echt onderdompelt in het leven daar, kom je achter dingen die je van een boek, een YouTube video of een vakantie niet te weten komt. Maar als dat niet lukt en je wilt toch een inkijkje en met behulp van boeken over België, dan zijn er verschillende soorten boeken die je dat Belgische gevoel kunnen geven. Van boeken van reizigers en boeken over mooie plekjes die je op eigen houtje niet zo snel zou vinden tot boeken over de Belgische natuur en de geschiedenis.

Dit zijn 10 boeken over België die je een inkijkje geven in het land van onze Zuiderburen:

Boek 1: 1000 plekken die je écht gezien moet hebben – Gert Corremans

Gert Corremans is reisjournalist en hij kent bijna alle mooie plekken van België. Naast de topbezienswaardig­heden en culturele hoogtepunten laat hij je in deze gids ook schitterende onbekende parels zien. Door middel van rake portretten in woord én beeld krijg je een behoorlijk volledig overzicht van wat België te bieden heeft.

Deze gids is een uitnodiging om in België rond te trekken, om de verborgen plekjes te ontdekken én om de bekende toppers opnieuw op te zoeken en er nu met andere ogen naar te kijken.

Boek 2: Rond de Noordzee – Arnout Hauben

Televisiemaker Arnout Hauben, cameraman Philippe Niklaes en ‘droner’ Ruben Callens besluiten ruim 5.000 km lopen, varen, fietsen en liften langs de kust van de Noordzee. Hun reis legden ze vast in een tiendelige documentairereeks en in dit reisboek met veel mooie foto’s. De drie mannen starten in Brugge, steken Het Kanaal over en trekken langs de kust van Engeland, Schotland en de Shetlandeilanden naar Noorwegen. Daarna fietsen ze zuidwaarts, zeilen naar Denemarken en keren via Duitsland en Nederland terug naar huis. Onderweg verzamelen ze verhalen van de kustbewoners. Verhalen uit heden en verleden en van jong en oud. Deze verhalen schetsen een mooi beeld schetsen van het leven aan de rand van de Noordzee.

Boek 3: Nederland – België – Paul Wouters

“Het grootste misverstand tussen Vlamingen en Nederlanders is dat ze denken dat ze dezelfde taal spreken.” Paul Wouters legt op een herkenbare en soms ironische manier de (grote) verschillen tussen Belgen en Nederlanders uit. Hij duikt daarbij in verschillende aspecten van de beide samenlevingen en ook in de geschiedenis. Voor Nederbelgen een feest van herkenning.

Boek 4: België voor beginnelingen – Peter Parceval

Een van de vreemdste landen in Europa, en daardoor een van de fascinerendste, is België. Voor wie zich wil verdiepen in de aard van de Belg om er uiteindelijk misschien ook een te worden, is dit boek onmisbaar. Over de merkwaardige geschiedenis van het land, over de hechte band tussen de Belg en zijn eten, over de obsessie van een Belg met zijn huis en over veel meer. Inclusief een ‘Doe-de-Belg-test’.

Het boek geeft een rake beschrijving van België en is zeer humoristisch geschreven.

Boek 5: Wablief? 2.0 – Ankie Gijsel

Veel Vlamingen hebben moeite met sommige Nederlandse uitdrukkingen. En andersom fronsen veel Nederlanders de wenkbrauwen bij het horen van Vlaamse gezegden. Na de succesvolle publicatie van het eerste deel in 2016 zijn er veel nieuwe woorden en uitdrukkingen bij gekomen. Dit vroeg om een nieuwe uitgave. Evi Roelandt heeft met haar illustraties dit woordenboek een extra dimensie gegeven.

Boek 6: Dit is Vlaanderen – Bas van Oort

Iedereen kent Vlaanderen van de streekbieren, de beste chocolade ter wereld en de schitterende middeleeuwse steden. De Nederlandse reisjournalist Bas van Oort kijkt verder dan dat en schetst een minder bekend Vlaanderen in eerlijke portretten van gewone mensen, in humoristische verslaggeving van zijn belevenissen in het buurland-dat-zijn-hart-kaapte en in een hele reeks poëtische foto’s.

Boek 7: Wandelen door het verleden van België – Santina de Meester

In woord en beeld wordt een selectie van 50 stenen monumenten besproken die een boeiend verhaal vertellen over een periode uit de Belgische geschiedenis. Dit boek is een reis door onze tijd: van de dolmen in Wéris naar de Romeinse muur van Tongeren, de romaanse Pont des Trous in Doornik, de schandpaal van Braine-le-Château, het kasteel van Beloeil, het oudste station van Europa in Ronse, het fort van Breendonk tot het Concertgebouw van Brugge. 50 speciaal uitgestippelde wandelingen verkennen de buurt van het monument. Het boek bevat zowel stadswandelingen als natuurwandelingen. Een prachtig boek om uren in te kijken en te lezen, maar ook een gids om erop uit te trekken. Met CD-ROM om de kaart en routebeschrijving van elke wandeling afzonderlijk te kunnen printen.

Boek 8: Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen – Michael Cassaert

Donkere bossen, ruige weiden met wilde grazers, onstuimige beken, verraderlijke vennen, wandelende duinen, wiebelende hangbruggen … het komt allemaal aan bod. Deze wandelgids wil de aanzet geven voor tal van wandelavonturen in het prachtige België.

Boek 9: Bierland België – Erik Verdonck

Het Belgisch bierlandschap is een bruisend fenomeen. Er zijn ruim 350 brouwerijen, verspreid over het land, van klein tot groot, splinternieuw of uitgegroeid tot monument. In dit boek vind je een beknopt maar sfeervol overzicht. Bierexpert Erik Verdonck selecteerde ruim 365 bieren, proefde voor en zorgde voor smaaknotities bij elk bier. Zo is dit boek een landkaart voor wie brouwerijen wil bezoeken, zonder teleurgesteld terug te komen.

Boek 10: Op café in Vlaanderen – Sofie Vanrafelghem

Met dit boek in je hand bezoek je de meest authentieke en bijzonderste cafés van Vlaanderen en ontdek je de leukste bezienswaardigheden in de buurt. Het is een mooie, verzorgd en rijk geïllustreerd boek met goede beschrijving van bezienswaardigheden in de omgeving. In dit boek ontdek je welke toeristische topper je niet links mag laten liggen. Sofie Vanrafelghem is Master Beer Sommelier, dus ze weet waar ze het over heeft.

Weet je nog andere boeken over België die mensen zouden moeten lezen? Deel ze dan onder dit artikel in de comments.

Ode aan de Eenvoud


Toen ik jaren geleden naar Zweden vertrok wist ik wat ik wilde:
een eenvoudig leven, waarin ik in harmonie leef met de natuur om me heen.


Het bleek nog een hele uitdaging om uit de ratrace te stappen en mijn slow living droom waar te maken.

Op Ode aan de Eenvoud schrijf ik over de dromen, de uitdagingen en over allerlei praktische dingen die te maken hebben met mijn slow living lifestyle.
 
Lees je mee?

Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Weet je niet waar je moet beginnen?

Heb je de wens om zelf ook het roer om te gooien en te emigreren, op reis te gaan of zelfvoorzienend te gaan leven?

Vraag dan nu het gratis e-book aan, zodat je de vijf meest voorkomende valkuilen kunt vermijden.

gratis

>