Zo houd je jezelf warm in de koude Zweedse winter 

 september 28, 2021

door Inge

Een Zweedse winter is een koude winter

Toen ik tien jaar geleden naar Zweden emigreerde zag ik enorm op tegen de kou in de Zweedse winter. Het land zelf vond ik geweldig, maar koukleum als ik ben zag ik erg op tegen de winter, de sneeuw, het ijs en de temperaturen ver onder het vriespunt.

Ik besloot daarom te zorgen dat ik het niet koud zou krijgen en ik schafte kleding aan die grotendeels geschikt was voor iemand die op poolexpeditie gaat. In mijn hoofd stond Zweden gelijk aan de Zuidpool. Koud is immers koud. En als je het snel koud hebt en vertrekt naar een land waar temperaturen van -20 geen uitzondering zijn in de winter, dan kun je maar beter goede voorbereidingen treffen.

Deze kleding koos ik om de Zweedse winter te trotseren

Voor die voorbereidingen bezocht ik de plaatselijke buitensportzaak en schafte daar het een en ander aan. Zo kocht ik lang wollen ondergoed van het merk Icebreaker, een grotendeels wind en waterdichte broek van het merk Fjällräven, een aantal dunne fleecetruien, een fleece windstopper, een wind en waterdicht jack van Helly Hansen en een met dons gevoerde jas voor als het echt koud zou worden. Al met al een behoorlijke aanschaf die best pijn deed in mijn portemonnee, maar ik heb er geen moment spijt van gehad. Nou ja, op die jas na dan, want die heb ik niet één keer aan gehad.

Vanuit Nederland nam ik bergschoenen mee met trekking sokken en in Zweden kocht ik een paar gevoerde winterlaarzen “op de groei” zodat er een dubbel paar dikken wollen sokken in paste. Ook die sokken kocht ik daar. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit koude voeten had met die laarzen in de Zweedse winter, maar ik voelde me wel een beetje Klein Duimpje.

Zweden is groot en ik ging niet eens naar het Noorden

Ik ging naar Värmland, dus echt niet heel erg Noordelijk. Toch werd het al in het begin van de herfst meteen -15 graden ’s Nachts. Dat was even wennen, maar met een wollen hemd met lange mouwen, een dunne fleece en een windstopper of gewone winterjas was ik dik genoeg gekleed. Koud had ik het niet. Wie had dat gedacht.

Het is een beetje afhankelijk van waar in Zweden je woont, maar omdat op veel plekken de lucht veel droger is dan in Nederland, voelen temperaturen in de winter heel anders aan. Totdat het hard gaat waaien. Want als het dat doet terwijl het ook nog flink vriest, berg je dan maar.

Mocht je je emigratie naar Zweden aan het voorbereiden zijn en je alvast wat kleding aan wilt schaffen, bekijk dan onderstaande video eens voor wat inspiratie. Je ziet dan hoe een dame uit Lapland zich met slechts een paar lagen kleding goed weet te beschermen tegen de koude in de Zweedse winter, in het Noorden van Zweden nota bene.

Ode aan de Eenvoud


Toen ik jaren geleden naar Zweden vertrok wist ik wat ik wilde:
een eenvoudig leven, waarin ik in harmonie leef met de natuur om me heen.


Het bleek nog een hele uitdaging om uit de ratrace te stappen en mijn slow living droom waar te maken.

Op Ode aan de Eenvoud schrijf ik over de dromen, de uitdagingen en over allerlei praktische dingen die te maken hebben met mijn slow living lifestyle.
 
Lees je mee?

Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Weet je niet waar je moet beginnen?

Heb je de wens om zelf ook het roer om te gooien en te emigreren, op reis te gaan of zelfvoorzienend te gaan leven?
Vraag dan nu het gratis e-book aan, zodat je de vijf meest voorkomende valkuilen kunt vermijden.

gratis

>