Zijn er egels in Zweden? 

 juli 4, 2022

door Inge

Nieuwsgierig naar de dieren en planten in de regio

Bij het voorbereiden op je emigratie hoort misschien voor jou ook wel het onderzoeken van welke planten en dieren er in je nieuwe woonomgeving aanwezig zijn. Voor mij was dat wel zo. Zo zocht ik al op grote wilde dieren. Maar toen we in Nederland een egel in tuin hadden, werd ik ook nieuwsgierig of er ook egels in Zweden leven.

Een kleine zoektocht levert me op dat ze er inderdaad wonen. Sterker nog: de wetenschappelijk naam van de egel kreeg het dier in 1758 door de Zweedse arts, plantkundige, zoöloog en geoloog Carl Linnaeus. Dat is een leuk weetje toch?

Het Zweedse woord voor egel is trouwens igelkott, wist je dat?

Waar wonen egels in Zweden?

In Zweden komt de egel vooral voor voor in het Zuiden, maar hij is er ook in Dalara en Jämtland en er worden zelfs egels gezien tot aan Norrbotten. De meeste egels in Zweden worden waargenomen in de streken langs de kust, zoals je op de kaart op deze website kunt zien. De egel woont vooral rond veel grote steden.

De egel bestaat vermoedelijk al meer dan 30 miljoen jaar, maar net als in Nederland neemt ook in Zweden de populatie af. De egel is daarom een beschermde diersoort.

Wat kun je doen als je egels in Zweden ziet?

Naturskyddsförenigen (de Zweedse dierenbescherming) geeft het volgende advies voor als je een egel ziet:

In het kort komt het erop neer dat de egel het moeilijk heeft in een omgeving waar milieuvervuiling en uniforme landschappen het land beheersen. Door wat struiken te planten en stukken van je tuin te laten verwilderen en een stapel bladeren te laten liggen, biedt je egels de plek die ze nodig hebben om te nestelen.

Omdat de egel een nachtdier is, help je hem ook enorm als je de robotmaaier (als je die hebt) alleen overdag zijn werk laat doen.

Let op als je tuinafval verbrandt, zodat het veilig blijft voor de egel. Als de stapel er al even ligt kan het zomaar zijn dat een egel er zijn thuis van heeft gemaakt. Verplaats de stapel daarom voor het verbranden en controleer of er geen egel in is gaan wonen. En laat ook wat liggen. Het is voor de egel zelf fijn om beschutting in te vinden, maar in tuinafval leven ook dieren die de egel eet, zoals slakken en ander klein gedierte. Het mes snijdt dan dus aan twee kanten.

Door het uniforme landschap op het platteland zijn veel egels in Zweden verhuisd van het platteland naar de stad, omdat daar meer beschutte plekken te vinden zijn. Het gevaar van verkeer dat over de egel heen kan rijden, is daardoor wel nog groter geworden.

Als je een egel ziet kun je hem melden bij Artportalen. Zo help je onderzoekers om meer informatie te krijgen over het leven van egels in Zweden.

Ode aan de Eenvoud


Toen ik jaren geleden naar Zweden vertrok wist ik wat ik wilde:
een eenvoudig leven, waarin ik in harmonie leef met de natuur om me heen.


Het bleek nog een hele uitdaging om uit de ratrace te stappen en mijn slow living droom waar te maken.

Op Ode aan de Eenvoud schrijf ik over de dromen, de uitdagingen en over allerlei praktische dingen die te maken hebben met mijn slow living lifestyle.
 
Lees je mee?

Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Weet je niet waar je moet beginnen?

Heb je de wens om zelf ook het roer om te gooien en te emigreren, op reis te gaan of zelfvoorzienend te gaan leven?

Vraag dan nu het gratis e-book aan, zodat je de vijf meest voorkomende valkuilen kunt vermijden.

gratis

>