Werk zoeken in Zweden, mijn ervaringen en tips 

 juli 3, 2021

door Inge

De tips voor werk zoeken in Zweden zijn gebaseerd op de praktijk

Het eerste deel van dit artikel is een fragment uit mijn boek. Het laat je wat van de cultuurverschillen zien tussen Nederland en Zweden die je van pas kunnen komen bij naar werk zoeken in Zweden. Onderaan het artikel vind je enkele praktische tips.

Bij inburgeren hoort ook werk zoeken in Zweden

Nu de voorbereidingen voor de winter in volle gang waren en ik elke week een paar keer naar de stad reed voor Zweedse les en de inburgeringscursus werd het tijd voor de volgende stap: werk zoeken in Zweden zodat ik een inkomen kon verdienen.

Ik had mijn diploma niet voor niets laten vertalen en ik vertrok naar de kinderopvang in het dichtstbijzijnde dorp. In Zweden wil men graag zien wat voor vlees ze in de kuip hebben, zo had ik me laten vertellen. Dus alleen een brief sturen is geen optie. Je moet erheen, je laten zien, een praatje maken, een goede indruk maken en dan als laatste stap in het proces je sollicitatiebrief overhandigen en vragen of ze je bellen wanneer ze iemand nodig hebben.

Enthousiasme lijkt hier iets anders te betekenen

De dames van de plaatselijke dagis (kinderopvang) waren laaiend enthousiast. Die indruk kreeg ik althans. Nog met de Nederlandse omgang in mijn systeem ging ik er vanuit dat ik werk had en dat ze me zouden bellen als ze een invaller nodig hadden. Maar ze waren kennelijk toch niet enthousiast genoeg om me nog voor een gesprek of voor werk uit te nodigen want het bleef stil. Het kostte me wat moeite om te schakelen naar deze indirecte en voor mij ongewone manier van met elkaar omgaan.

Later bezocht ik nog andere kinderdagverblijven en altijd kreeg ik te horen dat ik er binnenkort kon komen invallen en dat ze me zouden bellen en nooit gebeurde het.

Op zoek naar mogelijkheden vanwege geldnood

Daarna besloot ik bij een school te gaan kijken, omdat daar wel vacatures zouden zijn. Het is een zogenaamd gymnasium, iets wat je kunt vergelijken met mavo, havo en vwo in Nederland. Maar daar zie ik mezelf met mijn toch nog erg gebrekkig Zweeds echt nog niet voor de klas staan.

Ondertussen moest ik winterbanden kopen voor mijn auto en natuurlijk ook de boodschappen doen om te kunnen eten. Mijn toch al niet zo ruime voorraad financiële middelen slinkte in een paar maanden tijd aanzienlijk. Er moest een oplossing komen. Ik had werk nodig en dat moest niet te lang meer duren.

Werk zoeken versus werk aangeboden krijgen

Ik besloot daarom langs te gaan bij het Zweedse equivalent van het arbeidsbureau. Ook zij spraken hun bewondering uit voor hoe goed mijn (toch echt nog koeterwaals) Zweeds, beloofden me dat ze hun best voor me zouden doen, maar ook daar bleef het stil.

Uit voor mij onverwachte maar zeer welkome hoek kwam het verlossende woord. Een kennis van Daan werkte in het plaatselijke verzorgingshuis en daar was personeelstekort. Ik zou er als stagiaire kunnen gaan werken in een speciale constructie waarbij het arbeidsbureau het eerste halfjaar mijn werkgever was en ik zou geen echt salaris krijgen, maar een stagevergoeding. Misschien is werk zoeken in Zweden niet de meest ideale benadering, maar kun je beter zoveel mogelijk contacten leggen om zo via een achterdeur ergens binnen te kunnen komen.

Dat het slecht betaalde was niet erg, ik hoefde immers geen huur te betalen en er zou ook geen rekening komen voor gas, licht en water.

Opofferingen en uitdagingen, hoe anders dan in je moederland

Dat het voor mijn gevoel zo’n beetje het tegenovergestelde was van wat ik graag wilde doen, namelijk werken met bejaarden in plaats van met kinderen, vond ik wel even lastig, maar ik nam het aanbod met beide handen aan.

De eerste dagen waren een ware hel. Niet omdat ik met ouderen werkte, maar vanwege de taal. Na een paar maanden Zweeds leren sprak ik de taal redelijk, gezien mijn omstandigheden. Maar feitelijk miste ik een behoorlijk belangrijk deel van de benodigde woordenschat om echt goed te kunnen functioneren. Na een paar uur werk was ik niet alleen moe van het werk zelf en alle nieuwe dingen die erbij kwamen kijken, ik was vooral bekaf van de alsmaar voortdurende puzzel die ik in mijn hoofd aan het oplossen was terwijl ik verwoede pogingen deed om een gesprek met ofwel een collega ofwel een bewoner te voeren. Dat het leren van een nieuwe taal zó vermoeiend is had ik niet kunnen inschatten.

Hoge werkdruk, fout Zweeds en carrièremogelijkheden

Tegen mijn verwachting in bleek ik het werk leuk te vinden en ik had al snel een paar favoriete oudjes die ik mocht helpen bij het eten of wassen. En hoewel mijn Zweedse collega’s klagen over de hoge werkdruk en het gevoel hebben dat ze hun benen onder hun kont uitlopen, vind ik het allemaal nogal meevallen. In Nederland was het niet ongebruikelijk dat ik vanwege een uitgevallen collega de hele dag alleen op een groep stond in de kinderopvang, dus mijn idee van hoge werkdruk was er een van écht hoge werkdruk.

Omdat ik tijdens mijn werk alsmaar met mensen praat gaat mijn Zweeds snel vooruit. Ik maak regelmatig nogal onbeholpen fouten door woorden te verwisselen, maar het voordeel van uitgelachen worden door een kamer vol collega’s is dat je het dan wel onthoudt. En onder de bewoners van het verzorgingshuis zijn er een paar die hun best doen me te helpen. Zo is er één man die me steevast verbetert als ik de klemtoon verkeerd leg, terwijl ik werkelijk geen idee heb wat ik verkeerd uitspreek. Bij de dementerende ouderen zijn korte en simpele zinnen toereikend, dus daar red ik me best.

Wanneer ik te horen krijg dat ik ook mensen thuis mag gaan helpen, zoals de gezinsverzorging in Nederland doet, krijg ik het een beetje benauwd. Wat als ik zo iemand niet begrijp? Of zij mij niet? Dan kan ik er niet meer iemand bij roepen om te helpen. Maar het zijn allemaal lieve mensen en als ik uitleg dat ik uit Nederland kom zijn ze allemaal vol begrip. Uiteindelijk gaat het toch vooral om de zorg die goed moet zijn. En die kunst blijk ik te verstaan. Aan het eind van mijn stage krijg ik dan ook steeds meer verantwoordelijkheden en ik krijg een invalscontract aangeboden.

Een einde aan de zorgen en wat extra luxe als kers op de taart

Ik ben blij! Mijn financiële zorgen zijn overwonnen nu ik werk heb.

Een bijkomend voordeel van het werk in het verzorgingshuis is dat ik daar mijn was kan doen en ik er ook mag douchen. Mijn leven wordt dus beetje bij beetje weer wat minder primitief.

Bovenstaande is een fragment uit mijn boek. Wil je weten hoe ik hier terecht kwam en hoe het verder ging? In het boek “Verliefd op een Ander Land” lees je het hele verhaal.

Werk zoeken in Zweden, praktische tips op een rij

Tip 1

De meest voor de hand liggende tip die je ook het meest zult horen is: zorg dat je de taal beheerst voordat je gaat emigreren en solliciteren. Ik zet daar een paar kanttekeningen bij: als eerste is het zo dat je de taal echt het best en snelst leert als je eenmaal in Zweden bent. Dus heb je voldoende geld om jezelf een overgangsperiode te gunnen, dan is het in mijn ogen de meest ideale optie om naar Zweden te gaan, contacten te leggen en de taal te leren en daarna te gaan solliciteren. In hoeverre een goede beheersing van de Zweedse taal van belang is, is natuurlijk ook afhankelijk van het soort werk dat je wilt gaan doen.

Tip 2

Naar gelang het bedrijf waar je wilt werken en de bedrijfscultuur die daar heerst, kan het beter werken om via een achterdeur binnen te komen dan via de voordeur. Anders gezegd kan het je helpen om met de juiste mensen contact te leggen. Zeker als je vanuit Nederland solliciteert is het lastig om een inschatting te maken over wat er nodig is om je kansen te vergroten.

Tip 3

Blijf naar werk zoeken tot je een contract hebt ondertekend of concrete afspraken hebt gemaakt. De Zweden zijn over het algemeen erg leuk, aardig en enthousiast, maar ze zijn ook heel beleefd en wat bescheiden. Dat leidt al met al tot een iets andere omgangscultuur die een stuk minder direct is dan wij gewend zijn. Het kan ervoor zorgen dat je geen “nee” te horen krijgt waar je dat in Nederland wel zou horen.

Tip 4

Overweeg een stage bij het bedrijf waar je wilt werken. Het kan vreemd aanvoelen om na een succesvolle carrière in Nederland te kiezen voor een onbetaalde stage in Zweden. Maar het is wel een uitgelezen kans om ergens binnen te komen en om te laten zien wie je bent en wat je te bieden hebt.

Tip 5

Zweden is groot. Vaak kiezen mensen een bepaalde plek of regio waar ze willen wonen. Door daar flexibeler mee om te gaan en in het hele land te kijken naar de mogelijkheden qua werk, vergroot je je kansen enorm.

Tip 6

Onderzoek in welke vakgebieden personeelstekorten zijn. Zoals je in het artikel hierboven kunt lezen, was mijn vakgebied heel anders dan waar ik in Zweden in ging werken. Ondanks het feit dat ik geen passende diploma’s had voor deze functie, kreeg ik toch een invalcontract aangeboden. Kijk dus verder dan je neus lang is en zoek naar creatieve oplossingen.

In een ander artikel zal ik aandacht besteden aan het ondernemerschap, iets waar ik voor mezelf in een later stadium voor heb gekozen.

Ode aan de Eenvoud


Toen ik jaren geleden naar Zweden vertrok wist ik wat ik wilde:
een eenvoudig leven, waarin ik in harmonie leef met de natuur om me heen.


Het bleek nog een hele uitdaging om uit de ratrace te stappen en mijn slow living droom waar te maken.

Op Ode aan de Eenvoud schrijf ik over de dromen, de uitdagingen en over allerlei praktische dingen die te maken hebben met mijn slow living lifestyle.
 
Lees je mee?

Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Weet je niet waar je moet beginnen?

Heb je de wens om zelf ook het roer om te gooien en te emigreren, op reis te gaan of zelfvoorzienend te gaan leven?
Vraag dan nu het gratis e-book aan, zodat je de vijf meest voorkomende valkuilen kunt vermijden.

gratis

>