Urkult is het leukste folkfestival van Zweden 

 augustus 30, 2022

door Inge

Urkult is een folkfestival waar iedere folkliefhebber tenminste één keer in zijn leven bij geweest moet zijn. Waarom? Als eerste natuurlijk voor de folkmuziek. Maar daarnaast is de stemming gemoedelijk en gezellig, is het voor jong en oud, op een prachtige oeroude locatie die diep in de Zweedse bossen verscholen ligt en… niet te vergeten… is er een openingsavond die je niet wilt missen. In het Zweeds heet die avond eldnatten, vertaald: de vuurnacht.

Urkult staat bekend om de Eldnatten openingsceremonie. Het is een unieke voorstelling die elk jaar door verschillende artiesten wordt gemaakt. Vaak omvat de uitvoering drums, zang of instrumentale muziek, dans en verhalen vertellen. En het draait altijd om het element vuur. Dat klinkt niet alleen fantastisch, dat is het ook.

Kijk zelf meer even mee met de twee onderstaande video’s:

Urkult trekt bezoekers aan van over de hele wereld

Het festival is een ontmoetingsplaats voor mensen van over de hele wereld en een bron van inspiratie. Elk jaar komen drie dagen lang mensen van over de hele wereld naar Näsåker om daar hun culturen, muziek en ambachten met elkaar te delen en om feest te vieren tussen de bomen en bij de prachtige rivier de Nämforsen.

Het festivalprogramma bevat natuurlijk een keur aan concerten, maar daarnaast zijn er ook workshops, poëzie slam, kindertheater en een breed scala aan activiteiten voor zowel kinderen als volwassenen.

Er zijn lokale ambachtslieden te vinden, er is biologisch eten te koop en wat je er in de kraampjes kunt kopen is zoveel mogelijk ecologisch verantwoord en “groen”. Dat is waar Urkult voor staat.

Een organisch amfitheater in het hart van het festival, omlijst door steile met pijnbomen begroeide heuvels die kenmerkend zijn voor het landschap langs de rivier, lijkt zo uit de grond gegroeid te zijn.

Hoe Urkult ontstaan is

Het idee om een ​​festival te creëren ontstond bij de culturele vereniging Botatons in Undrom, waar Ken Day en Maria Telje vaak samen koffie dronken. Ken werkte samen met kunstenaars van over de hele wereld en Maria Telje hielp bij het organiseren van lokale culturele evenementen.

Na een bezoek aan het festivalterrein in Näsåker was het hen meteen duidelijk dat dit de perfecte plek was om het festival te organiseren. In 1995 organiseerden ze het Folkfest van Nämforsen. De bedoeling was om een ​​festival in te richten zoals ze het zelf zouden willen. Het moest biologisch, mooi en van hoge kwaliteit zijn.

Maar het zat niet meteen mee. In het begin was het financieel niet succesvol. Het festival kostte meer dan het opbracht en het bestuur moest eigen geld investeren. Dankzij steun van regionale culturele belangstellenden kon het festival doorgaan en blijven groeien. Door de jaren heen is het festival genomineerd en bekroond in verschillende categorieën en ondertussen heeft het wereldwijde bekendheid.

De Zweedse Radio P2 neemt elk jaar een aantal concerten op die het hele jaar door worden uitgezonden. En de Zweedse televisie neemt twee uur van het festival op om uit te zenden in het tv-programma “Concert van de week”.

Wat kun je verwachten?

Een super gezellig festival met topartiesten en misschien wel heel veel nieuwe vrienden.

Krijg je er al zin in?
Doe wat mensen al duizenden jaren doen, ga erheen, geniet en ervaar de plek zelf!
Hier kun je de website van het Urkult festival vinden.

Ode aan de Eenvoud


Toen ik jaren geleden naar Zweden vertrok wist ik wat ik wilde:
een eenvoudig leven, waarin ik in harmonie leef met de natuur om me heen.


Het bleek nog een hele uitdaging om uit de ratrace te stappen en mijn slow living droom waar te maken.

Op Ode aan de Eenvoud schrijf ik over de dromen, de uitdagingen en over allerlei praktische dingen die te maken hebben met mijn slow living lifestyle.
 
Lees je mee?

Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Weet je niet waar je moet beginnen?

Heb je de wens om zelf ook het roer om te gooien en te emigreren, op reis te gaan of zelfvoorzienend te gaan leven?
Vraag dan nu het gratis e-book aan, zodat je de vijf meest voorkomende valkuilen kunt vermijden.

gratis

>