Preppen in Zweden, veel gebruikelijker en hard nodig 

 september 9, 2022

door Inge

Preppen in Zweden: de harde realiteit

Waar preppen in Nederland vooralsnog iets is om je voor te bereiden op iets wat niet zeker komen gaat, is er in Zweden op dit moment iets heel anders aan de hand. De Zweedse regering heeft aangegeven dat de Zweden komende winter rekening moeten houden met stroomuitval. Omdat er te weinig elektriciteit beschikbaar is om te voorzien in de behoefte, heeft de regering aangekondigd dat ze mogelijk overgaan tot het uitschakelen van de stroom voor 1 uur per dag. Indien nodig elke dag. Alleen ziekenhuizen en andere vitale dienstverleners worden ontzien.

Wat gaat er mis en wat doet de Zweedse overheid eraan

Als oorzaak daarvan wordt gewezen naar de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de verminderde energie die daardoor beschikbaar is. Maar er is meer aan de hand. Zweden produceert zelf minder energie dan ze nodig heeft en afgelopen 10 jaar zijn er 4 kerncentrales afgesloten die hiervoor gebruikt werden. Het is niet helemaal onverwacht dus dat er nu problemen ontstaan.

Waar de politiek nu net voor de verkiezingen vol is van mooie beloftes in de vorm van compensatie voor de hoge energienota’s, lijken de radio en de kranten wat realistischer. Zij adviseren beter te isoleren, kaarsen en brandhout in te slaan en dit zo efficiënt mogelijk te verbranden.

Tot een paar maanden geleden was preppen in Zweden nog slechts voorbereiding

In deze video zie je hoe een gezin zich voorbereidt, maar ook hoe gebruikelijk het is in Zweden om in elk geval enigszins voorbereid te zijn. Dat is in een land als Zweden een stuk normaler dan in Nederland, omdat mensen nog maar enkele generaties geleden in de winter ingesneeuwd konden raken. Er moest dan voldoende eten aanwezig zijn in huis om problemen te kunnen voorkomen.

Preppen zit de Zweden in het bloed

Het preppen in Zweden is dus niets nieuws. Dat kun je ook zien in onderstaande video van een paar jaar geleden. Ook toen werd er op school al gesproken over wat nu zo voor de hand ligt: een mogelijke oorlog met Rusland. Maar welke oorzaak je ook bedenkt, er ligt ook een verleden aan ten grondslag. Zoals in Nederland de ouderen een voorraad aanhouden omdat ze dat zo geleerd hebben van hun ouders (die de oorlog meemaakten), zo kende Zweden ook jaren dat honger eerder regel was dan uitzondering. Zeker in de Noordelijke regionen. Het aanleggen van voorraad is dus waarschijnlijk van generatie op generatie met de paplepel ingegoten, om herhaling te voorkomen.

Sinds de oorlog tussen Rusland en Oekraïne is de dreiging voor veel mensen in Zweden voor hun gevoel extra dichtbij. Of dat slechts een irreële angst is, of een vooruitziende blik, daar verschillen mensen over van mening.

Als prepper de natuur in om te oefenen? Dan is Zweden ideaal

Ben je zelf prepper en wil je een bug out situatie oefenen, waarbij je in de natuur moet zien te overleven? Dan is Zweden met haar uitgestrekte bossen een perfecte plek om je vaardigheden te oefenen en te testen.

Vanzelfsprekend zijn er in Zweden behoorlijk wat preppers actief en een deel van hen vlogt er ook over. Hier zie je een van hen.

En hier zie je een prepper die de inhoud van zijn bug out bag deelt:

Wil je niet alleen preppen maar ook emigreren naar Zweden? Bereid je dan goed voor. Er is een grote kans dat je beiden moet combineren om er comfortabel te kunnen leven.

Maar zorg eerst dat je de meest gemaakte fouten bij een emigratie maakt.

In het gratis e-book dat je onderaan deze pagina kunt downloaden lees je welke dat zijn.

Ode aan de Eenvoud


Toen ik jaren geleden naar Zweden vertrok wist ik wat ik wilde:
een eenvoudig leven, waarin ik in harmonie leef met de natuur om me heen.


Het bleek nog een hele uitdaging om uit de ratrace te stappen en mijn slow living droom waar te maken.

Op Ode aan de Eenvoud schrijf ik over de dromen, de uitdagingen en over allerlei praktische dingen die te maken hebben met mijn slow living lifestyle.
 
Lees je mee?

Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Weet je niet waar je moet beginnen?

Heb je de wens om zelf ook het roer om te gooien en te emigreren, op reis te gaan of zelfvoorzienend te gaan leven?
Vraag dan nu het gratis e-book aan, zodat je de vijf meest voorkomende valkuilen kunt vermijden.

gratis

>