Ons dagelijks brood verzorgen is mijn dagelijkse klus 

 juli 2, 2021

door Inge

Een uitgelezen kans om beter brood te leren bakken

Omdat we met zoveel mensen zijn wordt er niet alleen hard gewerkt, er wordt ook veel gegeten. Ik zie het als een mooie kans om mijn broodbak vaardigheden te verbeteren en probeer verschillende broden uit om al die monden mee te voeden. Het verzorgen van ons dagelijks brood is daarmee mijn taak geworden. En dat valt niet alleen bij mij in de smaak, maar ook bij de anderen.

Snuffelen aan de Zweedse taal

Een andere vrijwilliger zorgt voor het avondeten. Terwijl er gekookt wordt bladeren we in Zweedse prentenboeken die uit de bibliotheek gehaald zijn om de taal te oefenen. Ik kan er geen touw aan vastknopen en vraag me af of ik het ooit zal leren. Eén ding is me wel opgevallen, de Zweden begroeten elkaar met hej, wat je uitspreekt als hé, en dat is precies hoe ik in Nederland ook al mijn vrienden begroet. Lekker makkelijk.

Een bont gezelschap

Het is een bont gezelschap: jonge mensen die op een soort natuurschool zitten in de buurt van de boerderij en hier ervaring komen opdoen, een gezin uit Duitsland met 2 kleine kinderen, een oudere dame uit een Zweedse stad, een Duitse vrouw die met een camperbusje rondtrekt en op deze plek is blijven hangen en wij.

Genoeg mensen dus om van het bakken van het dagelijks brood een dagelijks terugkerende activiteit te maken. Al die monden hebben immers honger na een dag hard werken.

’s Avonds eten we met z’n allen aan een grote tafel. Na het eten verhuizen we naar de veranda en praten we daar verder. Het is als een heel grote gezellige familie. De gesprekken die we voeren zijn gevariëerd, maar gaan voor een belangrijk deel over het leven zoals Daan dat leidt op zijn boerderij, over zelfvoorzienend leven en over emigreren naar Zweden en alle dingen die daar bij kunnen komen kijken.

Een goede vriend én een verre buur

Een heel deel van de periode dat we er werken blijven we ook op de boerderij slapen. Er is plaats genoeg en het scheelt een uur heen en terug lopen naar “huis”.

Want hoewel je zou kunnen zeggen dat Daan en Ruben buren zijn, betekent dat in deze streek in Zweden wat anders dan in de Nederlandse wijk waar ik woon.

Wil je weten hoe het verder ging? In het boek “Verliefd op een Ander Land” lees je het hele verhaal.

Ode aan de Eenvoud


Toen ik jaren geleden naar Zweden vertrok wist ik wat ik wilde:
een eenvoudig leven, waarin ik in harmonie leef met de natuur om me heen.


Het bleek nog een hele uitdaging om uit de ratrace te stappen en mijn slow living droom waar te maken.

Op Ode aan de Eenvoud schrijf ik over de dromen, de uitdagingen en over allerlei praktische dingen die te maken hebben met mijn slow living lifestyle.
 
Lees je mee?

Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Weet je niet waar je moet beginnen?

Heb je de wens om zelf ook het roer om te gooien en te emigreren, op reis te gaan of zelfvoorzienend te gaan leven?
Vraag dan nu het gratis e-book aan, zodat je de vijf meest voorkomende valkuilen kunt vermijden.

gratis

>