Off grid zonder afgesneden te zijn van de buitenwereld
Als je off grid woont, betekent dat dat je huis niet aangesloten is op het bekabelde netwerk. In Zweden zijn er behoorlijk wat plaatsen waar dat nog zo is. Maar hoe leef je daar dan praktisch? En wat als je wel afgelegen en dus off grid wilt wonen, maar tegelijkertijd niet afgesneden wilt zijn van de buitenwereld? Of als je ondernemer bent en internet nodig hebt voor je bedrijf?
Ook in die gevallen kun je op zo’n afgelegen plek toch een internet verbinding hebben. In dit artikel lees je hoe je dat kunt doen.
Voor dit artikel heb ik me gericht op de mogelijkheden die er zijn in Zweden. Woon je elders, dan kan het anders zijn, maar waarschijnlijk kun je er wel ideeën uit halen.
Ga je landelijk wonen en moet je je mobiele telefoon als hotspot gebruiken of ben je zelfs afhankelijk van een schotel voor je internetverbinding?
Tijden veranderen
Ruim 10 jaar geleden hadden vrienden en buren van me een schotel in hun tuin op het Zweedse platteland. Voor elektriciteit werkten ze met een accu die ze oplaadden met behulp van een generator.
Een mobiele telefoon bestond al wel en was redelijk gebruikelijk, maar mobiel internet was toen nog niet gangbaar en bovendien woonden ze op een plaats waar helemaal geen mobiel bereik was. In die 10 jaar is er veel veranderd. Wij wonen beiden niet meer op dezelfde plek én de ontwikkelingen op dit gebied hebben in die tijd niet stil gestaan.
Je mobiel gebruiken als router
Gedoe meteen schotel die ook nog precies in de juiste stand gedraaid moet staan om een internet verbinding te hebben, is op de meeste plaatsen in de wereld niet meer van deze tijd. Als je een onbeperkt gb abonnement voor je mobiel kan krijgen, dan kun je je telefoon eenvoudig als “router” gebruiken voor je laptop.
Let op: je hebt daarvoor wel een abonnement nodig van een provider die een goede dekking heeft in de regio waar je woont. Wil je niet direct aan een abonnement vast zitten wat mogelijk niet goed werkt, koop dan een kontantkort van meerdere aanbieders en probeer zo uit welke aanbieder in jouw regio de beste dekking heeft. Heb je duidelijk welke dat is, dan kun je overstappen op een abonnement.
De meningen over de beste provider verschillen
Vraag je mensen die al in Zweden wonen wat ze de beste provider vinden, dan kun je heel verschillende adviezen krijgen. De een zal Telia als beste noemen, terwijl een ander zegt dat Telia voor hen niet werkt. Weer anderen zullen Telenor of Net1. Wat werkt is afhankelijk van welke provider in jouw regio de beste dekking geeft. dat kan in Zuid Zweden anders zijn dan in Noord Zweden.
Met je mobiel als router kun je zelfs zo’n goede verbinding hebben dat je video’s kunt uploaden op YouTube, dat je kunt Netflixen en dat je videoconferencies en zoomcalls. Toch mag gezegd worden dat de snelheid van het internet op veel plaatsen op het platteland in Zweden wel trager is dan die in Nederland.
Met een Mifi, een klein apparaatje waar je een sim kaart in kan doen, kun je via dit kastje wifi verbinding krijgen op meerdere apparaten tegelijkertijd. En dat werkt heel goed. Wil je zelf werken willen je kinderen op Netflix of YouTube? Het kan allemaal tegelijk.
Off grid internet: de mogelijkheden veranderen in razend tempo
De ontwikkelingen op dit gebied gaan razendsnel, dus het kan zijn dat het alweer achterhaald is op het moment dat je dit leest. Controleer dus altijd de huidige situatie én onderzoek hoe de situatie in jouw regio is. Er zijn namelijk ook grote verschillen van regio tot regio.
Wil je gaan emigreren en wil je meer weten dan alleen hoe je je off grid internet regelt?
Vraag dan onderaan deze pagina het gratis e-book aan.