Naar Zweden emigreren met kinderen, 5 dingen op om te letten 

 oktober 22, 2021

door Inge

Naar Zweden emigreren met kinderen vraagt om extra voorbereidingen

Ook voor kinderen heeft een emigratie naar Zweden de nodige voeten in de aarde. Door alles aspecten van het leven van je kinderen goed te bekijken en te onderzoeken hoe dat in Zweden zal gaan, kun je het er voor de emigratie al uitgebreid over hebben en kun je samen met je kinderen bekijken wat ze nodig hebben om ook daar gelukkig te kunnen zijn.

Naar Zweden emigreren met kinderen betekent dat je de vragen die je voor jezelf stelt voor wat je nodig hebt om lekker in je vel te zitten, ook nog eens aan je kinderen mag stellen. Het kan puzzelen zijn om je nieuwe woonplek zo uit te kiezen dat alle leden van het gezin er vinden wat ze nodig hebben om gelukkig te zijn.

Hoe zal het bevallen op de nieuwe school?

Kinderen moeten een andere taal leren en in eerste instantie vaak lessen volgen die ze niet of maar gedeeltelijk begrijpen. Ze kunnen spanning voelen of het lukt nieuwe vriendjes te maken en of ze worden ze opgenomen in de groep. En dan is er nog de vraag hoe het voor ze zal zijn op een nieuwe en heel ander soort school.

Als je kind onzeker is over het niet beheersen van de taal kun je belangrijke dingen afspreken met je kind en de leerkracht, zodat je kind zich veilig voelt, ook als het even tegen zit. Je kunt ook alvast wat taal oefeningen doen, door samen Zweedse liedjes te leren, samen een kinderboek te lezen in het Zweeds of door de belangrijkste woorden op een rij te zetten die je kind nodig zal hebben in de klas. Hoe kan het bijvoorbeeld aangeven dat hij naar het toilet wil?

Wat vriendjes betreft spelen er twee dingen. Als eerste zijn er de vriendjes die ze achterlaten in Nederland. Maak afspraken met elkaar (en met de ouders) over hoe de kinderen contact kunnen houden. Dat kan door brieven schrijven, via de app of zoom en natuurlijk kun je ze uitnodigen om bij jullie op vakantie te komen. Ten tweede mogen er nieuwe vriendjes gemaakt worden op de nieuwe school. Door er met vertrouwen over te praten samen maak je in elk geval de stap daartoe al een stuk kleiner.

En het onderwijs zelf? Van tevoren kun je inschatten wat voor je kind fijn zal zijn en wat niet. Je kunt kijken naar een school die zo goed mogelijk bij je kind past en naar de leerkrachten die er werken. Is de school kennisgericht of juist meer creatief? Zijn de leerkrachten gedreven, enthousiast en begripvol? En is er een klik? Hoe het werkelijk uitpakt is afwachten, maar met de juiste voorbereiding ben je een heel eind.

Simpele dingen kunnen al anders zijn

Het goed om je te beseffen dat de plaats die je kiest om te gaan wonen ook een enorme invloed heeft op het leven van de kinderen. Woon je hier in de stad en hebben ze elke week verschillende sportclubs om heen te gaan, besef dan dat de mogelijkheden én het niveau van dergelijke clubs in Zweden, met name op het platteland, flink anders kunnen zijn. Gaat dat prettig zijn of is het een tegenvaller? En als het tegenvalt, hoe compenseer je dat dat, zodat je kind niet het gevoel heeft dat het in Nederland beter was?

Onderwijs in de moedertaal

Handig om te weten: Kinderen kunnen in Zweden vaak onderwijs in hun moedertaal krijgen, naast de gewone lessen op school. Mits er een leerkracht beschikbaar is voor die lessen. Dat betekent vaak wel dat je kind na schooltijd nog extra lessen volgt. En dat het “een buitenlander” is. Je samen met je kind verdiepen in de gebruiken op school kan helpen bij het integratieproces.

Jonger uit huis kan even schrikken zijn

Ook is het goed om je te beseffen dat kinderen vaak op hun 16e al uit huis gaan, op kamers, omdat de school van hun keuze op grote afstand ligt van het ouderlijk huis. Als je verhuist met het idee om meer tijd met het gezin door te brengen, kan dat een flinke tegenvaller zijn. Niet zelden kiezen ouders van wat ouderen kinderen er daarom voor om rond die leeftijd van de kinderen toch terug te gaan naar Nederland.

Wat is er te doen voor je puber?

Ook het uitgaansleven is in Zweden niet te vergelijken met dat in Nederland, tenzij je in de grote stad woont. Allemaal dingen die voor het ene kind en het ene gezin geen enkel probleem zijn, maar die voor een ander een groot obstakel vormen.

Naar Zweden emigreren met kinderen in de puberleeftijd kan extra lastig zijn omdat kinderen op deze leeftijd vaak erg gehecht zijn aan hun vriendengroep en er voor een deel ook hun identiteit aan ontlenen.

Bezint eer ge begint is hier zeker van toepassing. Als je weet wat je te wachten staat én wat je zelf belangrijk vindt en wilt, dan is het gemakkelijker om keuzes te maken die niet alleen voor nu maar ook voor over een paar jaar nog passend zijn voor je gezin.

Wil je je echt goed voorbereiden op je emigratie, vraag dan het gratis e-book aan.

Ode aan de Eenvoud


Toen ik jaren geleden naar Zweden vertrok wist ik wat ik wilde:
een eenvoudig leven, waarin ik in harmonie leef met de natuur om me heen.


Het bleek nog een hele uitdaging om uit de ratrace te stappen en mijn slow living droom waar te maken.

Op Ode aan de Eenvoud schrijf ik over de dromen, de uitdagingen en over allerlei praktische dingen die te maken hebben met mijn slow living lifestyle.
 
Lees je mee?

Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Weet je niet waar je moet beginnen?

Heb je de wens om zelf ook het roer om te gooien en te emigreren, op reis te gaan of zelfvoorzienend te gaan leven?
Vraag dan nu het gratis e-book aan, zodat je de vijf meest voorkomende valkuilen kunt vermijden.

gratis

>