Kungsleden, een bijzondere ervaring in de Zweedse bergen 

 oktober 31, 2022

door Inge

Wat is Kungsleden?

De Kungsleden is een wandelroute door één van de laatste echt natuurlijke wildernissen in Europa, namelijk door Zweeds Lapland. Het is misschien wel de meest bekende tocht in Zweden. De Kungsleden-route is ruim 400 kilometer lang, ligt in afgelegen gebied en is daarom een ronduit bijzondere ervaring om te doen. Als je de Zweedse natuur echt wil beleven dan is dit de uitgelezen mogelijkheid. Het is wel een mogelijkheid die niet bij iedereen past.

De Kungsleden route loopt door het Noord-Zweedse landschap van Lapland. Het pad loopt van Abisko in het Noorden naar Hemavan in het zuiden. Aan het einde van de 19de eeuw werd het pad opgericht door de Svenska Turistföreningen om mensen de schoonheid van Lapland te laten zien en dat kan nog steeds.

Natuurlijk hoef je niet de hele route te lopen, je kunt ook kiezen om een deel te doen. Het is wel zo dat het een echte natuurtocht is, waardoor grote delen van de route zo afgelegen zijn dat er geen weg in de buurt loopt. Een goede planning is dus noodzakelijk.

Overgeleverd aan de elementen

De Zweedse toeristenvereniging schrijft het volgende over het pad:

Eén ding is volkomen duidelijk: Kungsleden tussen Abisko en Hemavan is een van ’s werelds beroemdste wandelroutes, en misschien wel de beste. Het pad wordt bezocht door wandelaars van over de hele wereld. Kungsleden gaat door een gevarieerd landschap in de Laplandse bergwereld.

Er zijn dramatische veranderingen onderweg tussen alpine terrein en laaggelegen bergberkenbos. Een reis langs Kungsleden voert je door groene bergheidevelden omringd door bergmeertjes en dramatische toppen, en het pad loopt ook door verschillende bergdorpen. Kungsleden loopt door vier nationale parken: Abisko, Stora Sjöfallet, Sarek en Pieljekaise.

De rendierhouderij wordt over de gehele lengte van het pad gehouden en bezoekers moeten daar rekening mee houden. Het pad is goed gemarkeerd en bruggen brengen je gemakkelijk over wat anders moeilijk snelstromende beekjes zouden zijn.

STF (Svenska Turist Föreningen ofwel de Zweedse toeristenvereniging) heeft maar liefst 16 berghutten langs Kungsleden, met zo’n 10-20 kilometer afstand ertussen. Er zijn geen STF-hutten tussen Kvikkjokk en Ammarnäs, maar daar is een beperkt aantal andere accommodaties beschikbaar. De meest voorkomende locaties om een ​​wandeling langs Kungsleden te beginnen of te eindigen zijn Abisko, Vakkotavare, Saltoluokta, Kvikkjokk, Ammarnäs en Hemavan. Als je in Nikkaluokta begint, is er een 2-daagse inloop om Kungsleden te bereiken.

Op de Kungsleden route staan hutten

Onderweg vind je hutten met slaapzalen om te kunnen overnachten, opwarmen en bijkomen van de inspanning van het wandelen in de wildernis. Die hutten worden beheerd door zogenaamde hut warden, letterlijk vertaald zijn het hut bewakers. Maar het zijn eerder een soort gastheren en gastvrouwen die ervoor zorgen dat je als wandelaar in de hut terecht kan en dat het je aan niets ontbreekt als je er bent.

Het is een primitief soort gastvrouw- of -heerschap, want luxe is er op deze afgelegen plaatsen niet. Het stromende water is het water uit de naastgelegen rivier, de warmte komt van zelf gezaagd en gekloofd hout en het eten wordt klaargemaakt op gasfornuizen omdat er geen elektriciteit is.

Bovenstaande en onderstaande video’s zijn gemaakt op Tjäktja, een berghut in de gemeente Kiruna. De hut ligt bij de gelijknamige bergpas, het hoogste punt van de Kungsleden.

In de zomer is de Kungsleden een wandelroute en in de winter maken toeristen skitochten vanaf deze hut. De hut ligt op een kruising van drie wandelpaden en is niet bereikbaar per auto. Vanaf de hut is het dertien kilometer lopen naar de berghut Alesjaure, twaalf kilometer naar de berghut Sälka en negen kilometer naar de berghut Nallo. Een afgelegen plek dus, waar de hut ward op zichzelf aangewezen is.

Ode aan de Eenvoud


Toen ik jaren geleden naar Zweden vertrok wist ik wat ik wilde:
een eenvoudig leven, waarin ik in harmonie leef met de natuur om me heen.


Het bleek nog een hele uitdaging om uit de ratrace te stappen en mijn slow living droom waar te maken.

Op Ode aan de Eenvoud schrijf ik over de dromen, de uitdagingen en over allerlei praktische dingen die te maken hebben met mijn slow living lifestyle.
 
Lees je mee?

Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Weet je niet waar je moet beginnen?

Heb je de wens om zelf ook het roer om te gooien en te emigreren, op reis te gaan of zelfvoorzienend te gaan leven?
Vraag dan nu het gratis e-book aan, zodat je de vijf meest voorkomende valkuilen kunt vermijden.

gratis

>