Kosten levensonderhoud Zweden; hoe duur is het echt? 

 september 14, 2022

door Inge

Kosten levensonderhoud Zweden en het gangbare misverstand

Als je iemand vertelt dat je op vakantie gaat naar Zweden, zal het eerste wat die ander zegt waarschijnlijk over de hoge prijzen gaan. Wil je emigreren, dan bedenk je je nog wel twee keer voor je het serieus overweegt, want Zweden is zo’n duur land. Deze gedachten heb of had je zelf misschien ook? Of je hoorde ze om je heen? Maar wat is er eigenlijk van waar?

Zweden staat bekend als een duur land, maar eigenlijk valt dat reuze mee. Eerlijk is eerlijk, op het moment van schrijven van dit artikel rijzen ook daar (in sommige regio’s) de energiekosten de pan uit, maar dat is pas sinds kort. Daar kan dit vooroordeel dus niet vandaan komen, want dat is al heel veel ouder.

Als je Zweden vergelijkt me andere Scandinavische landen, met name met Noorwegen, dan is het eerder goedkoop dan duur. Waar Zweden de naam duur vandaan heeft, is vooral van de alcoholprijzen. De accijns op alcohol is erg hoog en de uiteindelijke prijs van een biertje of glas wijn in een restaurant daardoor ook. Maar wie geen of weinig alcohol nuttigt, zal daar geen last van ondervinden en voor de overige uitgaven hoef je het echt niet laten om naar Zweden te gaan.

Een voorbeeld van de maandelijkse uitgaven

Of iets duur is of goedkoop is natuurlijk relatief. Wat voor de een duur is, kan voor een ander goedkoop zijn. Laten we er dus een voorbeeld bij nemen van iemand die in Zweden woont en die zijn kosten van levensonderhoud deelt. In dit voorbeeld kijken we naar de maandelijkse uitgaven van Kalle Flodin. Kalle woont in het “Noorden” van Zweden. Voor de goede orde: hij woont in Jämtland en niet echt in het Noorden, maar dus ook niet in het Zuiden.

Dit is het overzicht van zijn maandelijkse kosten levensonderhoud in Zweden:

Elektriciteit € 93,50
Internet € 48,-
Auto (onderhoud, verzekering enz.) € 197,-
Brandstof voor de auto € 443,-
Hypotheek € 197
Onderhoud van de weg € 13,-
Eten voor de huisdieren € 197,-
Kleding € 0,-
Zorgverzekering € 0,-
Verzekering van het huis € 49,-
Vuilophaaldienst € 15,-
Brandhout € 74,-
Boodschappen (eten) € 985,-

Alles bij elkaar komt dat uit op € 2.427,-

Je kunt ook de video zelf bekijken als je dat fijner vindt:

Daar mag bij gezegd worden, dan een aantal uitgaven die ze doen echt niet gemiddeld zijn. De hypotheek is aan de lage kant en het eten voor henzelf en de honden is juist aan de hoge kant.
Ga daarom voor jezelf na hoe jij leeft en hoe je in Zweden zou willen leven. Want wat je maandelijkse kosten van levensonderhoud zijn is afhankelijk daarvan. De een zal dus een stuk lager uitkomen en een ander juist hoger.

Waar je woont in Zweden maakt verschil

Zoals je in het begin van het artikel al kon lezen, maakt het voor de kosten van levensonderhoud ook uit waar je woont. Wat dat betreft is Zweden niet te vergelijken met Nederland. Het land is ongeveer 11 keer zo groot als Nederland en het klimaat is in het Noorden heel anders dan in het Zuiden. Dat zal gevolgen hebben voor de kosten die maakt. Daarbij is het niet meteen gezegd dat je in het Noorden met de langere winters hogere kosten van levensonderhoud zult hebben dan in het Zuiden. In het Noorden zijn namelijk de laatste jaren flink wat windmolenparken gebouwd. Omdat de elektriciteit die die parken opwekken slecht getransporteerd kan worden naar het Zuiden van Zweden zijn op het moment van schrijven van dit artikel de kosten van elektriciteit in het Noorden veel lager dan die in Zweden.

Het kan dus de moeite lonen om contact op te nemen met bedrijven en/of mensen die in de regio wonen waar je wilt gaan wonen. Vraag heb of ze hun kosten en hun manier van leven met je willen delen, zodat je je een goed beeld kunt vormen van de kosten die je zult gaan maken.

Hoe je woont in Zweden maakt een nog groter verschil

Wil je de kosten van levensonderhoud in Zweden laag houden, dan kun je dat doen door de keuzes die je maakt. Hoe meer je zelfvoorzienend leeft, des te lager kun je in veel gevallen de kosten houden. Verwarmen met een houtgestookt fornuis is namelijk een stuk goedkoper dan elektrisch verwarmen. Om maar een voorbeeld te noemen.

Toch is er daarnaast ook iets anders om op te letten en dat is het volgende: Wat in de video wel duidelijk wordt en wat ik zelf ook ervaren heb, is dat een zelfvoorzienend leven erg tijdrovend en fysiek heel zwaar is. Het is prachtig als je het kunt, maar het is niet voor iedereen haalbaar. En combineren met werk buiten de deur is eigenlijk geen doen.

Wil je wel zelfvoorzienend gaan wonen, maar kun je het niet, doe dan wat wel kan en besteed de dingen die je niet leuk of te zwaar vindt zoveel als mogelijk uit aan anderen. Dat kost meer geld, dat is zo, maar het is de enige manier om het vol te houden en om er gezond bij te kunnen blijven. En dat laatste is een nog veel waardevoller bezit dan geld. Kom je dan nog steeds geld tekort om je droom waar te maken? Weet dan dat er een Plan B is dat je kunt gebruiken.

Wil je graag emigreren naar Zweden, meld je dan onderaan deze pagina aan voor het gratis e-book, zodat je je goed kunt voorbereiden.

Ode aan de Eenvoud


Toen ik jaren geleden naar Zweden vertrok wist ik wat ik wilde:
een eenvoudig leven, waarin ik in harmonie leef met de natuur om me heen.


Het bleek nog een hele uitdaging om uit de ratrace te stappen en mijn slow living droom waar te maken.

Op Ode aan de Eenvoud schrijf ik over de dromen, de uitdagingen en over allerlei praktische dingen die te maken hebben met mijn slow living lifestyle.
 
Lees je mee?

Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Weet je niet waar je moet beginnen?

Heb je de wens om zelf ook het roer om te gooien en te emigreren, op reis te gaan of zelfvoorzienend te gaan leven?
Vraag dan nu het gratis e-book aan, zodat je de vijf meest voorkomende valkuilen kunt vermijden.

gratis

>