Je huisdier mee naar Zweden nemen 

 oktober 22, 2021

door Inge

Met je huisdier emigreren naar Zweden

Als je je huisdier mee wilt nemen naar Zweden, dan kan in de meeste gevallen wel. Maar niet zomaar. Je moet daarvoor aan een aantal voorwaarden voldoen.

Zo met je huisdier een EU dierenpaspoort hebben, waarin de kenmerken en de vaccinatiestatus staan en. Je dier moet daarnaast gechipt zijn en die chip moet bij de douane gecontroleerd kunnen worden. De chip moet daarom voldoen aan de ISO normen.

Verder moet je huisdier op het gebied van vaccinaties aan eisen voldoen. honden en katten moet een recente vaccinatie tegen rabiës hebben. Maximaal een jaar geleden. Maar ten minste 3 weken geleden. Controleer dus op tijd voor vertrek of de vaccinaties nog geldig zijn.

Tot slot moet je je huisdier voor inreizen aanmelden. Dat doe je hier. En hier vind je meer informatie over de regels die Zweden hanteert voor honden en katten.

Als je andere dieren hebt, bel dan even het telefoonnummer of mail dan naar het emailadres onderaan de pagina van de link hierboven. Want voor andere dieren gelden andere regels.

Ook als je een groot aantal huisdieren hebt, kunnen de regels wat anders zijn.

Je huisdier meenemen naar Zweden, de reis

Als je naar Zweden gaat, moet je ook door Duitsland en Denemarken en je moet daarom ook de regels van die landen volgen voor je huisdier om het door die landen heen te mogen vervoeren. Vergeet je daar niet in te verdiepen, zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan.

Zorg voor tijdens de verhuizing voor een ruime bench zodat je je huisdier veilig en comfortabel kunt vervoeren. Het gaat hier immers om een reis die een stuk langer is dan een ritje naar het bos of de dierenarts.

Houd tijdens de reis de temperatuur in de gaten en zorg dat het drinken regelmatig ververst wordt.

Is je huisdier erg angstig, dan kun je overleggen met je dierenarts of die daar tips voor heeft.

Bereid jezelf en je huisdier voor

Je huisdier mee emigreren naar Zweden gaat om meer dan alleen de praktische zaken. Je hond of kat is er niet aan gewend om zo lang te reizen in de auto. Om stress te verminderen kun je van tevoren “oefenen” met je huisdier, zodat hij gewend is aan het reizen en aan de spullen die hij dan om zich heen heeft.

Het is ook fijn als je hond of kat in het nieuwe huis ook meteen een eigen plekje krijgt. Een plek die lijkt op de plek die hij gewend is en waar hij dingen om zich heen heeft die hij kent. Waar zijn eigen geur aan zit en waar hij vertrouwt mee is. Zijn eigen slaapplek, de oude vertrouwde deken op de bank en bekend speelgoed. Het ka ook helpen als het normale dagritme door gaat. En natuurlijk kunnen jouw vertrouwde aanwezigheid en je aandacht je hond of kat geruststellen en ervoor zorgen dat de emigratie naar Zweden zo stressvrij mogelijk verloopt.

Alles op een rij

Nog even alles op een rij:

  • zorg voor een eu-dierenpaspoort
  • zorg dat je huisdier gechipt is
  • zorg dat de vaccinaties in orde zijn
  • meld je huisdier aan bij de betreffende instantie in Zweden
  • bereid de reis en het verblijf in de nieuwe woning voor

Let op: regels kunnen altijd weer veranderen. Als je huisdier bij controle niet voldoet aan de vereisten, kunnen ze hem afnemen en euthanaseren. Controleer dus zelf voor vertrek wat de huidige regelgeving is en hoe je daaraan kunt voldoen.

Wil je je emigratie goed voorbereiden? Vraag dan ook het gratis e-book aan en voorkom dat je dingen over het hoofd ziet.

Ode aan de Eenvoud


Toen ik jaren geleden naar Zweden vertrok wist ik wat ik wilde:
een eenvoudig leven, waarin ik in harmonie leef met de natuur om me heen.


Het bleek nog een hele uitdaging om uit de ratrace te stappen en mijn slow living droom waar te maken.

Op Ode aan de Eenvoud schrijf ik over de dromen, de uitdagingen en over allerlei praktische dingen die te maken hebben met mijn slow living lifestyle.
 
Lees je mee?

Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Weet je niet waar je moet beginnen?

Heb je de wens om zelf ook het roer om te gooien en te emigreren, op reis te gaan of zelfvoorzienend te gaan leven?
Vraag dan nu het gratis e-book aan, zodat je de vijf meest voorkomende valkuilen kunt vermijden.

gratis

>