Diploma waardering in Zweden kan anders zijn dan hier 

 november 3, 2021

door Inge

Wanneer je een diploma hebt in een bepaald vakgebied wil dat niet ook zeggen dat je in Zweden met dat diploma hetzelfde werk kunt doen. Soms worden er andere of aanvullende eisen gesteld.

Het kan dan zijn dat je je diploma alleen hoeft te laten erkennen door de daarvoor aangewezen instantie, maar het kan ook zijn dat je een extra cursus moet volgen, een aanvullende stage moet lopen of zelfs een heel nieuwe opleiding moet doen.

Zo heb ik zelf een pabo diploma en in Nederland mag ik voor de klas staan voor kinderen van de leeftijd van 4 t/m 12 jaar. Groep 1 t/m 8 dus. In Zweden is dat anders. Als ik mijn diploma laat omzetten, dan krijg ik een bevoegdheid voor een deel van die leeftijdsgroep. En het kan zelfs zo zijn dat ik eerst een stage moet lopen voordat ik daarvoor goedkeuring krijg.

Nu is het onderwijs niet zo’n goed voorbeeld, want omdat er een groot lerarentekort is, kan ik er vast aan de slag als ik dat wil. Ik weet zelfs dat er plaatsen zijn waar mensen zonder lesbevoegdheid, zonder diploma dus, voor de klas staan.

Elk vakgebied kent zo haar eigen eisen en regels waar je aan moet voldoen. Wil je graag het werk doen wat je hier ook doet? Zoek dan eerst uit of je diploma in Zweden geldig is. Zo voorkom je dat je voor onaangename verrassingen komt te staan.

Meer informatie over het waarderen van je diploma vind je hier, hier en hier.

Wil je weten op welke dingen je daarnaast moet letten om je emigratie te laten slagen? Vraag dan nu meteen het gratis e-book Voorkom De Vijf Valkuilen aan.

Ode aan de Eenvoud


Toen ik jaren geleden naar Zweden vertrok wist ik wat ik wilde:
een eenvoudig leven, waarin ik in harmonie leef met de natuur om me heen.


Het bleek nog een hele uitdaging om uit de ratrace te stappen en mijn slow living droom waar te maken.

Op Ode aan de Eenvoud schrijf ik over de dromen, de uitdagingen en over allerlei praktische dingen die te maken hebben met mijn slow living lifestyle.
 
Lees je mee?

Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Weet je niet waar je moet beginnen?

Heb je de wens om zelf ook het roer om te gooien en te emigreren, op reis te gaan of zelfvoorzienend te gaan leven?
Vraag dan nu het gratis e-book aan, zodat je de vijf meest voorkomende valkuilen kunt vermijden.

gratis

>