Je auto invoeren in Zweden, is dat eigenlijk wel een goed idee? 

 oktober 21, 2021

door Inge

In Zweden kun je bijna niet zonder auto. Omdat het land veel groter is dan Nederland zijn de afstanden tussen verschillende dingen automatisch ook groter. En die afstanden moet je kunnen overbruggen. Het openbaar vervoer is zeker buiten de stad een stuk minder goed geregeld dan in Nederland en een auto is dan ook geen overbodige luxe.

Maar wat is nu de beste keuze? Je auto invoeren in Zweden, of in Nederland verkopen en daar een andere kopen?

Aan het invoeren van je auto zitten kosten. Het is goed om daar rekening mee te houden. Voor invoering moet je auto aan de Zweedse eisen voldoen en hij wordt daarvoor gekeurd.

Om je keuze te maken voor ofwel invoeren ofwel een nieuwe kopen, kan het je ook helpen de vraag van de andere kant te benaderen.

Waarom zou je je auto juist wel mee willen nemen?

Zeker als het een goede auto is, betekent dat dat je niet op zoek hoeft naar een andere. Een auto invoeren is vrij eenvoudig. Aan de andere kant is het aanbod van tweedehands auto’s in Zweden niet zo groot en de staat van de auto’s is vaak slecht. Zeker als het om een auto gaat die veel op de gravel wegen heeft gereden. Als je in de buurt van een grote stad gaat wonen, is het aanbod groter en de staat beter. Maar als je in het binnenland gaat wonen kan dat tegen vallen. Je kunt jezelf dan een flinke zoektocht besparen door een goede 4 wheel drive uit Nederland mee te nemen.

Voor het invoeren zelf vul je de formulieren in van Transportstyrelsen, je voegt een (beëdigde) kopie van je paspoort toe (let op dat je alle pagina’s én de voor- en achterkant kopiëert) en je betaalt de kosten. Heb je nog geen personnummer, dan vraagt Transportstyrelsen een samortningsnummer aan. Als ze dat geregeld hebben en het onderzoek naar de herkomst van de auto (ursprungscontrol) is afgerond, dan sturen ze je de papieren toe waarmee je naar de bilbesiktning kan. De keuring dus. Als dat in orde is ontvang je een paar dagen later de nummerplaten in de brievenbus.

Vervolgens kun je de verzekering van je keuze bellen zodat zij de verzekering kunnen starten. Denk eraan dat je de auto nog in verkeer moet stellen nadat je de nummerplaten hebt gekregen. Anders krijg je een boete als je aangehouden wordt.

Als je een nieuwe auto wilt kopen, kijk dan even of je hier rekening mee gehouden hebt.

Ode aan de Eenvoud


Toen ik jaren geleden naar Zweden vertrok wist ik wat ik wilde:
een eenvoudig leven, waarin ik in harmonie leef met de natuur om me heen.


Het bleek nog een hele uitdaging om uit de ratrace te stappen en mijn slow living droom waar te maken.

Op Ode aan de Eenvoud schrijf ik over de dromen, de uitdagingen en over allerlei praktische dingen die te maken hebben met mijn slow living lifestyle.
 
Lees je mee?

Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Weet je niet waar je moet beginnen?

Heb je de wens om zelf ook het roer om te gooien en te emigreren, op reis te gaan of zelfvoorzienend te gaan leven?
Vraag dan nu het gratis e-book aan, zodat je de vijf meest voorkomende valkuilen kunt vermijden.

gratis

>