Het Zweedse zorgsysteem eenvoudig uitgelegd 

 oktober 22, 2021

door Inge

Er is één instantie die alles regelt: Försäkringskassan

Het Zweedse zorgsysteem is anders georganiseerd dan het Nederlandse. De maandelijkse zorgpremie die je aan je eigen verzekeringsmaatschappij betaald zoals in Nederland, is er in Zweden niet. In Zweden zijn er geen verschillende verzekeringsmaatschappijen, alles is in handen van Försäkringskassan. Försäkringskassan is de nationale instantie voor sociale zekerheid en het is tevens de financiële spil van het Zweedse zorgsysteem. Zodra je een persoonsnummer hebt, ben je verzekerd, maar je moet je daarvoor ook wel aanmelden bij Försäkringskassan.

In Zweden betaal je geen maandelijkse zorgpremie

Je betaalt in Zweden geen maandelijkse zorgpremie. Maar let op: dat wil niet zeggen dat de gezondheidszorg gratis is. Iedereen heeft een eigen risico. En elke inwoner van Zweden betaalt via de jaarlijkse belastingaanslag mee aan het in stand houden van het systeem. Toch kan gezegd worden dat de zichtbare kosten (dus los van de inkomstenbelasting die je betaalt) vrij laag zijn. Daarnaast is er de mogelijkheid om je via een particuliere verzekeraar aanvullend bij te verzekeren.

Naar de vårdcentral in plaats van de huisarts

Het Zweedse zorgsysteem is heel anders opgezet dan het Nederlandse. Particuliere dokterspraktijken zijn er weinig, als je klachten hebt ga je in de meeste gevallen naar de dichtstbijzijnde vårdcentral (zorgcentrum). Je maakt daarvoor dan een telefonische afspraak, zoals je in Nederland bij de huisarts zou doen. Veel emigranten zijn erg tevreden over de kwaliteit van de Zweedse zorg.

Mijn persoonlijke afspraak bij een vårdcentral is dat er ruim de tijd voor je genomen wordt en dat je kundig te woord gestaan wordt. De verpleegkundige van de vårdcentral bepaalt of je doorverwezen moet worden naar een ziekenhuis.

Ook hier zijn de wachtlijsten lang

Net als in Nederland is er voor veel specialistische zorg een behoorlijke wachtlijst. Wat dat betreft kan Zweden (helaas) heel vertrouwd voelen.

Tandzorg kan in prijs verschillen

Tandzorg is in Zweden gratis tot de leeftijd van 20 jaar en daarna valt de tandartsverzekering onder de zorg van Försäkringskassan. Ook hierbij geldt dat er een eigen risico is. Bij tandartsen is er een verschil tussen particuliere tandartsen en de openbare folktandvård. De tarieven zijn niet bij allemaal hetzelfde, het kan dus de moeite waard zijn om daar eerst naar te vragen.

Bijzondere situaties vragen om extra informatie

Ook op andere vlakken zijn dingen in Zweden vaak anders geregeld dan in Nederland. Heb jij of iemand uit je gezin in Nederland speciale zorg of medicatie nodig? Dan kan het de moeite lonen om voor je emigratie uitgebreid uit te zoeken welke weg je moet bewandelen om die zorg of medicatie ook daar te kunnen krijgen. Een diagnose uit een ander land wordt niet altijd klakkeloos overgenomen, dus er kan een heel traject nodig zijn om de gewenste en benodigde zorg georganiseerd te krijgen. Het is goed om daar rekening mee te houden.

Wil je emigreren en wil je je goed voorbereiden?

Vraag dan onderaan deze pagina het gratis e-book aan en maak gebruik van de tips en trucs die je daarin én via de mail ontvangt.

Ode aan de Eenvoud


Toen ik jaren geleden naar Zweden vertrok wist ik wat ik wilde:
een eenvoudig leven, waarin ik in harmonie leef met de natuur om me heen.


Het bleek nog een hele uitdaging om uit de ratrace te stappen en mijn slow living droom waar te maken.

Op Ode aan de Eenvoud schrijf ik over de dromen, de uitdagingen en over allerlei praktische dingen die te maken hebben met mijn slow living lifestyle.
 
Lees je mee?

Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Weet je niet waar je moet beginnen?

Heb je de wens om zelf ook het roer om te gooien en te emigreren, op reis te gaan of zelfvoorzienend te gaan leven?
Vraag dan nu het gratis e-book aan, zodat je de vijf meest voorkomende valkuilen kunt vermijden.

gratis

>