Helpen op een WWOOF boerderij 

 juli 1, 2021

door Inge

Helpen op een klein traditioneel boerenbedrijf

Ruben is niet toevallig in het gebied gaan wonen waar hij nu woont. Hij kende er al iemand. Daan, een goede vriend van hem, is hem een paar jaar geleden voor gegaan. Ruben ging al verscheidene keren bij hem op bezoek en ging er meer en meer naar verlangen om zelf ook in Zweden te wonen. Uiteindelijk nam hij de stap.

Daan woont op een boerderij. Een bijzondere situatie, want de boerderij is niet van hem maar van een stichting die natuurgebieden beheert. Daan houdt de boerderij bij op een manier die past binnen de visie van de stichting en in ruil voor het werk dat hij er doet mag hij er wonen. Hij is lid van het WWOOF netwerk en krijgt zo in de zomer vaak mensen die hem helpen bij het werk. Geen overbodige luxe, want het is hard werken.

Het is een klein traditioneel boerenbedrijf met wat vleeskoeien en schapen. En natuurlijk lopen er kippen rond, een paar boerderijkatten en bovendien heeft hij een hond.

Veel van het werk gebeurt met de hand

Met name in de zomermaanden is het keihard werken om alles gedaan te krijgen. De dieren staan buiten en moeten daar water krijgen om te drinken. Dat water moet uit de put omhoog gehaald worden en met emmers naar de drinkplaats gedragen worden. Er moet gehooid worden om zo in het veevoer voor de wintermaanden te voorzien en omdat het een natuurgebied is en bovendien heuvelachtig moet een groot deel van het werk op de ouderwetse manier met de hand gedaan worden.

Om al het werk te kunnen doen maakt hij gebruik van Wwoofers. WWOOF staat voor World Wide Opportunities on Organic Farms. Het is een organisatie die een platform biedt voor boeren die aan bepaalde kriteria voldoen, om zo vrijwilligers aan te trekken. Deze vrijwilligers komen helpen tegen kost en inwoning, en hoe het precies geregeld is is per boerderij verschillend.

Er zijn jaren dat er zich geen enkele vrijwilliger meldt en dat Daan al het werk alleen moet doen. Maar dit jaar is het anders. Op een bepaald moment zijn er zelfs 10 vrijwilligers en ook Ruben en ik hebben besloten hem te helpen.

Wil je weten hoe het verder ging? In het boek “Verliefd op een Ander Land” lees je het hele verhaal.

Ode aan de Eenvoud


Toen ik jaren geleden naar Zweden vertrok wist ik wat ik wilde:
een eenvoudig leven, waarin ik in harmonie leef met de natuur om me heen.


Het bleek nog een hele uitdaging om uit de ratrace te stappen en mijn slow living droom waar te maken.

Op Ode aan de Eenvoud schrijf ik over de dromen, de uitdagingen en over allerlei praktische dingen die te maken hebben met mijn slow living lifestyle.
 
Lees je mee?

Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Weet je niet waar je moet beginnen?

Heb je de wens om zelf ook het roer om te gooien en te emigreren, op reis te gaan of zelfvoorzienend te gaan leven?
Vraag dan nu het gratis e-book aan, zodat je de vijf meest voorkomende valkuilen kunt vermijden.

gratis

>