Foortje Dessing proeft van de Zweedse stilte in Dalsland 

 juni 27, 2022

door Inge

De Oostenrijkse Jojo woont in een tent

In de laatste aflevering van Floortje naar het einde van de wereld gaat Floortje Dessing op bezoek bij de Oostenrijkse Jojo en zijn vriendin Norah. Zij wonen in het Zweedse Dalsland, op een vlot op het water. Op die vlot heeft Jojo een tent gemaakt. Dat is hun huis. Super primitief, maar het heeft ook wel iets magisch. Meer tussen de elementen leven kan haast niet. Ik vond het in elk geval een heel inspirerende aflevering.

Hier kun je aflevering zelf bekijken.

Op zoek naar… wat eigenlijk?

Jojo heeft ook een eigen kanaal op YouTube onder de naam My Northern Story. Hij woont ondertussen al 3,5 jaar in die tent en Norah woont nu ongeveer een jaar bij hem. Hij noemt zijn tent zijn paradijs van de eenzaamheid. Aanvankelijk volgde hij zijn gevoel en deed waar hij zin in had. Dat bracht hem mooie inzichten en hij wil – vooralsnog in elk geval – niet terug naar naar een “gewoon leven”. Toch zou hij wel graag een huisje hebben als thuisbasis. Een plek van waaruit hij op reis kan zijn.

In het begin vroeg hij zich af wat er over zou blijven van het leven als hij alles wat hij gebruikte in het leven, alle luxe, zou wegnemen.

Ondanks zijn eenvoudige leven gebruikt hij wel de nodige luxe. Een smartphone, een laptop en filmapparatuur. Hoe verhoudt zich dat tot elkaar? En in hoeverre houdt hem dat weg van wat hij eigenlijk zoekt in die eenvoud die hij heeft opgezocht? Zal hij daar ook afscheid van nemen?

Waar ligt het einde van de wereld van Floortje Dessing?

Op het Zweden Forum op Facebook werd er hard gelachen om het feit dat deze jongen in een aflevering van Floortje Dessing verscheen. Want als hij aan het einde van de wereld woont, waar woont iemand dan die in Lapland woont?

Maar Floortjes afleveringen gaan volgens mij maar gedeeltelijk over de plaats waar iemand woont en veel meer over de manier van leven die iemand gekozen heeft. Niet middenin de maatschappij, maar ver erbuiten. Op een heel eigen manier. Een manier waar de meeste mensen voor geen goud mee willen ruilen, maar die toch ergens ver weg ook magisch aantrekkelijk is. De meesten van ons zijn te gehecht aan allerlei zaken, zoals de luxe van een gewoon bed en een wasmachine, of de zekerheid van een baan en het gevoel van veiligheid dat een huis te bieden heeft. In hoeverre zijn die dingen echt en in hoeverre verzinnen we ze?

Toen ik zelf midden in de Zweedse bossen woonde, zonder elektriciteit en stromend water, heb ik gevoeld wat dit met je doet. Hoewel ik terig gegaan ben naar een gewoner leven, in een huis met alles erop en eraan, is er iets in mij dermate veranderd dat terug ook niet meer kan.

Het lied Society van Eddy Vedder is in dit geval wel heel erg toepasselijk. En de cover van Jojo zelf is voor in dit artikel ongetwijfeld het best passend:

Wat wil jij?

Floortje Dessing gaat altijd op bezoek bij mensen die hun hart volgen. Het zijn ook altijd mensen die daardoor alternatieve keuzes maken. Wat ik mooi vind om te zien, is dat hoe dichter je bij jezelf blijft, hoe gelukkiger je bent. Omdat je dan een leven leeft dat echt bij je past. Zonder je teveel aan te passen aan alles wat je geleerd hebt en wat verwacht wordt.

Wil jij ontdekken wat je écht wilt? In het programma Van Droom Naar Plan krijg je helderheid over je wensen én over wat je te doen hebt om ze te kunnen realiseren.

Ode aan de Eenvoud


Toen ik jaren geleden naar Zweden vertrok wist ik wat ik wilde:
een eenvoudig leven, waarin ik in harmonie leef met de natuur om me heen.


Het bleek nog een hele uitdaging om uit de ratrace te stappen en mijn slow living droom waar te maken.

Op Ode aan de Eenvoud schrijf ik over de dromen, de uitdagingen en over allerlei praktische dingen die te maken hebben met mijn slow living lifestyle.
 
Lees je mee?

Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Weet je niet waar je moet beginnen?

Heb je de wens om zelf ook het roer om te gooien en te emigreren, op reis te gaan of zelfvoorzienend te gaan leven?
Vraag dan nu het gratis e-book aan, zodat je de vijf meest voorkomende valkuilen kunt vermijden.

gratis

>