Een Zweedse bankrekening openen gaat niet altijd even gemakkelijk 

 oktober 22, 2021

door Inge

Waarom een Zweedse bankrekening openen?

Als je in Zweden gaat wonen, heb je een Zweedse bankrekening nodig. De laatste jaren zijn de regels om een rekening te kunnen openen behoorlijk aangescherpt door de banken. Een Zweedse bankrekening openen gaat daarom niet altijd even eenvoudig. Het is dus handig om voorbereid te zijn en de juiste stappen te zetten, zodat het wel lukt.

Zeker als je een huis wilt kopen kan het nodig zijn om een Zweedse bankrekening te hebben. Regelmatig willen makelaars in Zweden dat je een Zweedse bankrekening hebt om zelfs maar te mogen bieden op een huis.

Zweedse bankrekening openen lukt als je deze stappen volgt

Stap 1: Zorg voor een woonadres in Zweden. De bank wil niet alleen je naam en geboortedatum weten, maar ook je adres. Dat klinkt heel logisch, maar het is dus belangrijk om bij een emigratie de juiste volgorde van handelen aan te houden om alles te kunnen regelen. Er zijn uitzonderingen op deze regel. Zo kun je met een contract van een werkgever in Zweden ook naar de bank als je nog met je emigratie bezig bent.

Stap 2: Vraag dan een persoonsnummer aan. Het persoonsnummer (of personnummer in het Zweeds) is de Zweedse versie van ons sofinummer of burger servicenummer. Hoe je dat kunt aanvragen kun je hier lezen.

Stap 3: Maak vervolgens een afspraak bij de bak en ga er met je adresgegevens en je persoonsnummer heen om een rekening te openen.

Een bankrekening in Zweden openen op een alternatieve manier?

Zo af en toe kun je op fora ervaringen tegenkomen van mensen die een bankrekening konden openen terwijl ze niet aan alle eisen voldeden. Of verhalen van mensen die een manier hebben gevonden om toch een bankrekening te openen door een slimme truc toe te passen. Kijk gerust rond op de diverse fora en stel ook daar je vragen, zodat je goed beslagen ten ijs komt. Op deze fora kun je ook de vraag stellen welke bank in de regio waar je heen gaat anderen prettig vinden. Of waar je bepaalde diensten kun afnemen als je speciale wensen hebt.

Een bankrekening in Zweden biedt leuke extra’s

Als je eenmaal in Zweden woont kun je een Swish rekening koppelen aan je bankrekening. Swish is een mobiel betalingssysteem. Bij sommige winkels kun je alleen met Swish betalen, dus het hebben van een Swish rekening geeft je mogelijkheden die je anders niet hebt.

Ode aan de Eenvoud


Toen ik jaren geleden naar Zweden vertrok wist ik wat ik wilde:
een eenvoudig leven, waarin ik in harmonie leef met de natuur om me heen.


Het bleek nog een hele uitdaging om uit de ratrace te stappen en mijn slow living droom waar te maken.

Op Ode aan de Eenvoud schrijf ik over de dromen, de uitdagingen en over allerlei praktische dingen die te maken hebben met mijn slow living lifestyle.
 
Lees je mee?

Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Weet je niet waar je moet beginnen?

Heb je de wens om zelf ook het roer om te gooien en te emigreren, op reis te gaan of zelfvoorzienend te gaan leven?
Vraag dan nu het gratis e-book aan, zodat je de vijf meest voorkomende valkuilen kunt vermijden.

gratis

>