Een personnummer of persoonsnummer aanvragen in Zweden doe je zo 

 oktober 20, 2021

door Inge

Je persoonsnummer vraag je aan bij Skatteverket

Als je naar Zweden emigreert, moet je je er ook inschrijven als inwoner. Dat doe je door een personnummer of persoonsnummer aan te vragen. Dat aanvragen doe je bij Skatteverket, de Zweedse belastingdienst.

Je persoonsnummer bestaat in totaal uit 10 cijfers. De eerste twee geven je geboortejaar weer, de tweede twee de maand waarin je geboren bent en de volgende twee de dag. Daarachter volgen nog vier cijfers. Als je op 5 oktober 1982 geboren bent is de persoonsnummer dus 821005-xxxx, waarbij Skatteverket de cijfers op de plaats van de x-jes invult.

Officieel moet je je persoonlijk gaan inschrijven bij het kantoor van Skatteverket in de buurt van je woonplaats. Voor die inschrijving heb je je paspoort nodig, je moet een bewijs laten zien van je burgerlijke stand en je moet een Zweeds adres hebben. Bovendien moet je laten zien dat je verzekerd bent voor ziektekosten. Heb je kinderen, dan moet je daarnaast ook een een uittreksel uit het geboorteregister meenemen.

Daarnaast moet je aan de aanvullende voorwaarden voldoen om ook daadwerkelijk een persoonsnummer toegewezen te kunnen krijgen.

Aan één van deze drie voorwaarden moet je voldoen

Om een persoonsnummer toegewezen te krijgen moet je niet alleen een adres hebben in Zweden en een zorgverzekering, je moet daarnaast aan een van de volgende drie voorwaarden voldoen:

Je hebt een arbeidscontract

Je hebt een arbeidscontract waarmee je kan aantonen dat je werk en inkomen hebt in Zweden. Met dat arbeidscontract laat je in feite zien dat je in je eigen levensonderhoud kunt voorzien. Dat moet daarom aan bepaalde voorwaarden voldoen en bij een oproepcontract of een contract voor heel weinig uren kan het zijn dat je persoonsnummer niet toegewezen wordt.

2. Je start een eigen bedrijf

Je kunt ook een eigen bedrijf starten. Ook in dat geval moet je kunnen aantonen dat je daar ook daadwerkelijk mee in je levensonderhoud kunt voorzien. Denk daarbij aan zaken als een ondernemingsplan, een huurcontract voor je bedrijf, bescheiden waarmee je je ervaring en competentie kunt aantonen, of een bewijs van overname van een bestaande onderneming.

3. Je hebt eigen middelen

De derde mogelijkheid is dat je kunt aantonen dat je voldoende eigen middelen hebt. Dat betekent dat je tenminste zoveel geld hebt dat je daar een jaar lang va kunt leven in Zweden. Op het moment dat ik dit schrijf staat daar voor een volwassene ongeveer € 15.000 voor en per kind € 7.500. Is dit op jou van toepassing, kijk dan even de exacte bedragen na op de website van Skatteverket, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Om dit aan te tonen kun je een afschrift van je bankrekening meenemen, je kunt een bewijs meenemen van je pensioen of een bewijs dat iemand je dit geld zal schenken.

Zorg ervoor dat je de juiste papieren bij je hebt en geen kopieën maar de originele bewijzen, anders word je aanvraag afgewezen of zelfs niet eens in behandeling genomen.

Op de website van Skatteverket vind je wat je in jouw situatie mee moet nemen.

Let op! Verschillende vestigingen van Skatteverket gaan een beetje verschillend om met de eisen van de aan te leveren stukken. Vraag voor de zekerheid bij de vestiging die je aanvraag gaat behandelen na wat je allemaal aan moet leveren en hoe.

Wanneer kun je je persoonsnummer verwachten?

Heb je je aanvraag eenmaal ingediend, dan begint in veel gevallen het daadwerkelijke inburgeren. Soms krijg je al snel een bevestiging met de toekenning van het felbegeerde nummer in de brievenbus, maar het kan ook vele maanden duren voor het zover is. Dit zou weleens je eerste kennismaking kunnen zijn met het Zweedse mañana.

Ode aan de Eenvoud


Toen ik jaren geleden naar Zweden vertrok wist ik wat ik wilde:
een eenvoudig leven, waarin ik in harmonie leef met de natuur om me heen.


Het bleek nog een hele uitdaging om uit de ratrace te stappen en mijn slow living droom waar te maken.

Op Ode aan de Eenvoud schrijf ik over de dromen, de uitdagingen en over allerlei praktische dingen die te maken hebben met mijn slow living lifestyle.
 
Lees je mee?

Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Weet je niet waar je moet beginnen?

Heb je de wens om zelf ook het roer om te gooien en te emigreren, op reis te gaan of zelfvoorzienend te gaan leven?
Vraag dan nu het gratis e-book aan, zodat je de vijf meest voorkomende valkuilen kunt vermijden.

gratis

>