Een nieuwe start maken in Zweden na je emigratie? 10 tips 

 oktober 23, 2021

door Inge

Een ander land, een nieuwe woning, een heel nieuwe omgeving en ander werk zijn ontzettend leuk, maar tegelijkertijd kun je je soms ook een buitenstaander voelen. Hoe bouw je nu zo snel mogelijk de brug tussen nieuwkomer zijn en geaccepteerde medelander worden?

Hieronder vind je 10 praktische tips om je te helpen met het vinden (en veroveren 😉 ) van je plek in de gemeenschap waar je gaat wonen:

Tip 1: Voorstellen bij de buren

Stel je voor bij de buren en nodig ze uit voor een fika. Op de koffie dus, maar dan op zijn Zweeds. Niet met een zuinig Hollands koekje, maar met kanelbullar, taart of juist iets speciaals uit Nederland. Verdiep je even in de Zweedse gebruiken en in het type mens dat je buren zijn. Ze zeggen weleens: aan een goede buur heb je meer dan aan een verre vriend en dat gaat in Zweden zeker op.

Tip 2: Leg contacten

Leg contacten met de plaatselijke bevolking. Groet mensen. Maak een praatje als je merkt dat ze ervoor open staan.

Tip 3: Kies de juiste taal

Contact leggen is misschien lastiger in het Zweeds, maar het zal erg gewaardeerd worden als je de taal probeert te spreken, in elk geval zo vaak als lukt.

Tip 4: Neem initiatief

Stap op de buren af en maak afspraken voor je kinderen met andere kinderen. Je zult zeker de eerste tijd degene zijn die de initiatieven moet nemen.

Tip 5: Word lid van clubs en verenigingen

Heb je hobby’s en doe je die graag met anderen samen? Word dan lid van verenigingen, clubs en ga naar bijeenkomsten die georganiseerd worden. Zo leer je mensen kennen en wordt je deel van de gemeenschap.

Tip 6: Benadruk de voordelen

Hoe anders is het dagelijks leven in je nieuwe land? Wat vind je fijner dan in Nederland? Leg daar de nadruk op en zorg dat je je bewust bent van de momenten dat je daarvan geniet.

Tip 7: Verminder gemis

Wees je bewust van wat je mist uit Nederland. Stop het niet weg, maar verzin wel wat je kunt doen om dat gemis te verzachten.

Tip 8: Geloof je?

In veel Zweedse plaatsen is de kerk een prima plaats om nieuwe mensen te ontmoeten. Dus geloof je? Word dan lid van de gemeenschap bij je in de buurt.

Tip 9: Maak een adressenlijst

Bij een nieuwe start maken hoort ook dat je alles weet te vinden in je omgeving. Maak daarom een adressenlijst van winkels en bedrijven die je gaat gebruiken.

Denk daarbij aan supermarkten, boeren in de buurt waar je dingen kunt kopen, een drogist of natuurwinkel voor speciale dingen, een boekenwinkel, speelgoedwinkel, winkel voor hobbymaterialen, bouwmarkten, een tuincentrum, winkels voor telefonie en computerapparatuur en wat je ook maar nodig hebt of wilt. Je kunt bovendien bij al die winkels langs gaan en kennis maken met de winkeliers en hun producten.

Tip 10: Ga op zoek naar contacten op het gebied van je werk of opleiding

Heb je werk in Zweden? Soms spreken collega’s ook buiten werktijd met elkaar af. Er zijn wellicht ook werkgerelateerde cursussen waar je aan deel kunt nemen. Of… als je geen werk hebt, kun je een stage lopen in de buurt om meer mensen én de taal te leren kennen.

Heb je een eigen bedrijf, dan kan het vinden van een boekhouder, alle bedrijfsgerelateerde dingen regelen en je verdiepen in de regels van skatteverket je het gevoel geven dat je alles onder controle hebt en je thuis bent in de Zweedse manier van doen.

Zie je de emigratie al helemaal zitten?

Check dan nog even de punten uit het gratis e-book om te voorkomen dat je

Ode aan de Eenvoud


Toen ik jaren geleden naar Zweden vertrok wist ik wat ik wilde:
een eenvoudig leven, waarin ik in harmonie leef met de natuur om me heen.


Het bleek nog een hele uitdaging om uit de ratrace te stappen en mijn slow living droom waar te maken.

Op Ode aan de Eenvoud schrijf ik over de dromen, de uitdagingen en over allerlei praktische dingen die te maken hebben met mijn slow living lifestyle.
 
Lees je mee?

Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Weet je niet waar je moet beginnen?

Heb je de wens om zelf ook het roer om te gooien en te emigreren, op reis te gaan of zelfvoorzienend te gaan leven?
Vraag dan nu het gratis e-book aan, zodat je de vijf meest voorkomende valkuilen kunt vermijden.

gratis

>