Een midzomernachtdroom op het Zweedse platteland 

 juli 2, 2021

door Inge

Uitgenodigd voor het midzomerfeest bij de buren

En dan is er feest. Bij een van de buren, zo’n 10 kilometer verderop, wordt het midzomerfeest gevierd en we zijn er allemaal uitgenodigd. Het wordt groots aangekondigd en vol verwachting gaan we erheen. Hoe zal deze Zweedse midzomernachtdroom er in werkelijkheid uitzien?

Daan grapt over allerlei oud Zweedse gebruiken die de vrouwen zouden doen om er zeker van te zijn dat ze tijdens het midzomerfeest de man van hun dromen zullen treffen. Het is duidelijk zijn bedoeling dat we de traditie volgen en we lachen er met elkaar hartelijk om.

Minder groots dan verwacht

Als we er aankomen blijken er maar een handjevol mensen te zijn. Wij “buitenlanders” kijken elkaar even verbaasd aan. Het komt allemaal nogal kneuterig over na de toch wel bijzondere aankondiging. Wat een tegenvaller.

Totdat iemand een trekharmonica pakt en er gedanst kan worden. Ineens maakt het niet uit dat er maar weinig mensen zijn en dat er totaal geen aankleding is en het is gewoon een leuk feest. Beter zelfs dan de meeste feesten zoals ik ze ken, want omdat we met zo weinig zijn is er echt contact en blijft de sfeer intiem. Door de grote ruimte is er plaats om te dansen én om te kletsen en er is voor ieder wat wils. Dat lukt je op deze manier niet in een Nederlands rijtjeshuis of in de plaatselijke discotheek.

Net een scene uit een ouderwets boek

Het heeft iets weg van een scene uit een ouderwets boek. In de schuur zitten een paar mannen instrumenten te bespelen, de mannen vragen de vrouwen ten dans en ook de dansvloer bevindt zich in de schuur. De deuren staan open en buiten op het erf zijn ook steeds een aantal feestgangers te vinden.

Zoals hoort bij een Zweeds feest vloeit er rijkelijk drank. Eenmaal in de kleine uurtjes gaan we allemaal aangeschoten weer terug naar de boerderij. Een aantal besluit in de hooischuur te gaan slapen als afsluiting van het feest. Ik verkies een matras voor mijn midzomernachtdroom, er zijn grenzen aan wat ik prettig en acceptabel vind. Ook wanneer ik een slok op heb.

Wil je weten hoe het verder ging? In het boek “Verliefd op een Ander Land” lees je het hele verhaal.

Ode aan de Eenvoud


Toen ik jaren geleden naar Zweden vertrok wist ik wat ik wilde:
een eenvoudig leven, waarin ik in harmonie leef met de natuur om me heen.


Het bleek nog een hele uitdaging om uit de ratrace te stappen en mijn slow living droom waar te maken.

Op Ode aan de Eenvoud schrijf ik over de dromen, de uitdagingen en over allerlei praktische dingen die te maken hebben met mijn slow living lifestyle.
 
Lees je mee?

Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Weet je niet waar je moet beginnen?

Heb je de wens om zelf ook het roer om te gooien en te emigreren, op reis te gaan of zelfvoorzienend te gaan leven?
Vraag dan nu het gratis e-book aan, zodat je de vijf meest voorkomende valkuilen kunt vermijden.

gratis

>