Sneeuw en regen wisselen elkaar af
De overgang van de herfst naar de winter is een wat blubberige. Het is in die periode grijs weer, het regent vaak en het wegdek bevriest en ontdooit weer. Met een modderige sneeuwprut als gevolg.
Maar als de winter eenmaal doorbreekt en de sneeuw blijft liggen, dan verandert alles. In het bos ligt er sneeuw op de bomen, de wegen zijn wit en de ondertussen bevroren meren veranderen in grote witte vlakten.
Het wordt stiller dan stil
De sneeuw dempt al het geluid. Het wordt stiller dan stil, en het is alsof je in een magisch wit landschap staat.
Het enige geluid dat je midden in het bos nog af en toe hoort is de diep raspende roep van een eenzame raaf die overvliegt. Ik waan me in een andere wereld.
Poedersneeuw, spoorsneeuw en plaksneeuw
De Zweden hebben een heleboel verschillende namen voor verschillende sneeuw. Van poedersneeuw tot spoorsneeuw. In die laatste soort kun je precies zien welke dieren er voor je liepen op de plek waar jij gaat.
Voor Nederlanders daarentegen zijn er niet zo heel veel soorten sneeuw en één soort is veruit de belangrijkste: plaksneeuw!
Van die eerste sneeuw maakte ik dan ook meteen een flinke sneeuwpop die tot grote verwondering van Gunnar pal naast mijn huisje kwam te staan.
Wil je weten hoe ik hier terecht kwam en hoe het verder ging? In het boek “Verliefd op een Ander Land” lees je het hele verhaal.