Een korte introductie in de Zweedse cultuur 

 september 9, 2021

door Inge

Op het eerste oog onzichtbare cultuurverschillen

De Zweden zijn net een beetje anders dan Nederlanders. Op het eerste gezicht valt dat niet zo op. Maar als je ze een beetje beter leert kennen, zul je merken dat de verschillen op sommige vlakken best groot zijn.

Lagom, de Zweedse kunst van het leven

Zo staan de Zweden bekend om het belang dat ze hechten aan lagom in hun levensstijl. Er zijn hele boeken volgeschreven over dit fenomeen, want wat is het precies? Lagom laat zich niet zo goed in woorden vangen, het is meer iets wat je in je lichaam voelt. Je zou het kunnen vertalen als precies goed. Precies het goede aantal koekjes bij de koffie bijvoorbeeld, het aantal dat het midden houdt tussen genieten en snaaien. Het is aan de ene kant een soort bescheidenheid die zo wordt toegepast dat het tegelijkertijd op een bijna kunstzinnige manier een poging tot perfectie is. Niet te veel, niet te weinig, niet te warm, niet te koud enz. Lagom is het ideale midden, de plek in het spectrum waar het comfort het grootst is.

Gepaste afstand en smalltalk

Plaats nemen naast iemand in de bus of een praatje maken bij de bushalte vinden de Zweden maar vreemd. Gelukkig zijn er niet zoveel bushaltes als in Nederland en heb je in de meeste gevallen een auto nodig, dus in die valkuil stap je niet zo snel. Maar het weer is in Zweden, net als in Nederland, een prima onderwerp voor gesprek als je de buren tegen komt.

Ode aan de Eenvoud


Toen ik jaren geleden naar Zweden vertrok wist ik wat ik wilde:
een eenvoudig leven, waarin ik in harmonie leef met de natuur om me heen.


Het bleek nog een hele uitdaging om uit de ratrace te stappen en mijn slow living droom waar te maken.

Op Ode aan de Eenvoud schrijf ik over de dromen, de uitdagingen en over allerlei praktische dingen die te maken hebben met mijn slow living lifestyle.
 
Lees je mee?

Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Weet je niet waar je moet beginnen?

Heb je de wens om zelf ook het roer om te gooien en te emigreren, op reis te gaan of zelfvoorzienend te gaan leven?
Vraag dan nu het gratis e-book aan, zodat je de vijf meest voorkomende valkuilen kunt vermijden.

gratis

>