Een huis kopen in Zweden? Deze 10 tips helpen je daarbij 

 oktober 20, 2021

door Inge

Zweden is al jaren populair bij veel Nederlanders, als land om naartoe te gaan. Niet alleen voor vakantie, maar ook om er te gaan wonen. Tot een paar jaar geleden was een huis kopen in Zweden simpel. Er was meer dan genoeg te koop en de prijzen waren laag. Maar de afgelopen jaren is er behoorlijk wat veranderd. De huizenmarkt is ook in Zweden overspannen te noemen, de prijzen stijgen de pan uit en… de procedures zijn er net even anders dan in Nederland, waardoor veel Nederlanders hun droomhuis aan hun neus voorbij zien gaan.

In dit artikel vind je daarom een paar praktische tips om je een beetje op weg te helpen. Let op: er is altijd sprake van verschillende factoren. Tijden veranderen en de ene verkoper is de andere niet. Dit is artikel is dan ook vooral bedoeld om je een steuntje in de rug te bieden. Niet om je in steen gebeitelde altijd en overal geldende voorschriften te geven.

Tip 1 – Verdiep je in de koopprocedure

De koopprocedure is in Zweden anders dan in Nederland en hoewel die procedure op papier heel duidelijk is, gelden er vaak ook ongeschreven regels. Een aantal ervan vind je in de tips hieronder, maar als je jezelf echt goed wilt voorbereiden, dan controleer je ook de huidige stand van zaken even op fora waar Zwederlanders zitten, die met je mee willen denken. Iets wat veel mensen overvalt, is dat ze wachten met bieden tot het huis officieel op de markt komt en er een kijkdag is. Ze staan dan klaar om de eerste te zijn en vervolgens blijkt dat iemand ze voor is geweest en het huis al verkocht is terwijl ze nog geen bos uit hebben kunnen brengen.

Tip 2 – Eigen geld is goud waard

Er zijn uitzonderingen op de regel, maar over het algemeen geldt dat je als Nederlander bij zowel een Nederlandse als een Zweedse bank geen hypotheek kunt krijgen voor de volledige waarde van je huis. Wil je een huis kopen in Zweden, dan zul je dus eigen geld moeten hebben. Hoeveel precies is afhankelijk van je verdere situatie. Je kunt er hoe dan ook vanuit gaan dat je meer eigen geld nodig hebt dan je in Nederland nodig zou hebben. Het kan zelfs zijn dat je helemaal geen lening kunt krijgen en het volledige aankoopbedrag van je huis uit eigen middelen moet kunnen betalen.

Tip 3 – Check welke eisen de makelaar stelt

Niet zelden wil een makelaar zekerheid hebben dat het geld er daadwerkelijk is en dan het snel na het sluiten van de koopovereenkomst overgemaakt zal worden. Veel Zweedse makelaars stellen daarom als eis dat je een Zweedse bankrekening moet hebben om zelfs maar op een huis te mogen bieden. Dat is niet altijd eenvoudig, want veel banken willen alleen een rekening openen als je een persoonsnummer hebt.

Tip 4 – Onderzoek wat een gangbare prijs is in de regio

Voor je gaat bieden kan het handig zijn om de je verdiepen in de gebruikelijke standaard van de woning en gangbare prijzen. Die kunnen heel anders zijn dan we vanuit Nederland gewend zijn. Inzicht hierin helpt je bij het bepalen van de mogelijkheden en bij het doorzien van een te hoge vraagprijs.

Tip 5 – Oriënteer je alvast via internet

Wil je een huis kopen in Zweden? Dan is https://www.hemnet.se/ in de meeste gevallen de meest geschikte website om te bekijken. Zeker als je je nog aan het oriënteren bent. Het is de Zweedse versie van Funda. Je kunt hier bovenaan de gewenste plaats invoeren, bij område vul je de straal in waarin je om die plaats wilt zoeken en zo zijn er nog wat details die je kunt kiezen. Bij de huizen die zo in de zoekresultaten komen zie je vanzelf bij welke makelaar je moet zijn.

Je kunt daarnaast ook kijken op blocket.se. Dat is de Zweedse Marktplaats. Maar wees op je hoede, want niet iedereen die via die website handelt is te vertrouwen. Helaas.

Tip 6 – De vraagprijs is niet hetzelfde als de verkoopprijs

Kijk niet alleen naar de vraagprijzen, maar ook naar de verkoopprijzen in de regio. Die twee kunnen behoorlijk verschillen. Hou er rekening mee dat de prijzen zo zijn dat je als koper geacht wordt om de vraagprijs te zien als een vanaf-bieden-prijs. Meestal is de uiteindelijke prijs dus een stuk hoger. De laatste tijd is de huizenmarkt ook in Zweden op hol geslagen en soms kan dat betekenen dat je 2x zoveel betaalt als de vraagprijs. Dus: bezint eer ge begint.

Tip 7 – De ligging kan een groot verschil maken voor de prijs

Als je denkt dat de huizenprijzen in Nederland erg uiteen lopen, dan kun je nog raar opkijken als je in Zweden rond gaat neuzen. In de stad betaal je de hoofdprijs. Net als in Nederland. Maar in Zweden is er ook een andere optie. Een optie die we in Nederland niet hebben. Er zijn aardig wat huizen op het platteland die nog behoorlijk ouderwets zijn wat voorzieningen betreft. Soms zelfs zonder elektriciteit en stromend water. Fritids noemen de Zweden die.

Twee generaties geleden waren die huizen gewoon bewoond, maar er zijn weinig Zweden die daar nu nog voor kiezen. Het zijn voor hen de vakantiehuizen. Maar er is een kleine groep mensen die er heel bewust voor kiest om juist op zo’n plek te gaan wonen. Heb je de wens om grotendeels zelfvoorzienend te gaan leven? Dan kan zo’n vakantiehuis juist een heel goede optie zijn. De prijzen van deze huizen liggen vaak beduidend lager dan die van de modernere huizen.

Dat zeggend hebben kunnen ook de prijzen van de fritids huizen behoorlijk hoog oplopen. Zeker als het om een huis gaat dat dicht bij het water ligt, want juist die huizen zijn zeer gewild door de Zweden zelf als vakantiehuis.

Tip 8 – De winter is de komkommertijd van de Zweedse huizenmarkt

Veel huizen worden in de winter van de site gehaald. Het voorjaar en de zomer zijn daarom de beste tijd om huizen te kijken. Tenzij je kennissen hebt in Zweden en via via te weten komt over een huis dat te koop komt. Ga dus in de lente in de startblokken staan of ga in de winter op vakantie naar je wensregio om er alvast contacten te leggen. Wie weet vergroot het je kansen.

Tip 9 – Het hoogste bod is niet altijd het winnende bod

Sommige dingen gaan in Zweden echt heel anders dan in Nederland. Veel mensen denken dat ze een huis wel kunnen kopen als ze het hoogste bod uitbrengen. Maar zo werkt het niet altijd. In Zweden is het vaak zo dat de verkoper niet alleen geld wil zien, maar ook een band wil voelen met de koper. Ze moeten je het huis gunnen. Dat kan er dus voor zorgen dat je denkt dat je het huis “hebt”, maar dat het toch aan je neus voorbij gaat.

Tip 10 – Kijk verder dan het huis

Afgelegen wonen vind ik heerlijk. Het heeft ook wel nadelen. Je woont automatisch verder van de dichtstbijzijnde supermarkt en het ziekenhuis. Zweden is niet alleen 11x groter dan Nederland, het heeft ook maar ongeveer de helft van het aantal inwoners. Ongeveer een derde van al die mensen woont in de regio Stockholm. Dat zorgt voor rust in de rest van het land, maar de afstanden zijn er daardoor ook groter en voorzieningen zijn minder vanzelfsprekend en om de hoek dan in Nederland.

Wil je meer dan alleen een huis kopen en wil je je emigratie echt goed voorbereiden?

Vraag dan het gratis e-book aan onderaan deze pagina.

Ode aan de Eenvoud


Toen ik jaren geleden naar Zweden vertrok wist ik wat ik wilde:
een eenvoudig leven, waarin ik in harmonie leef met de natuur om me heen.


Het bleek nog een hele uitdaging om uit de ratrace te stappen en mijn slow living droom waar te maken.

Op Ode aan de Eenvoud schrijf ik over de dromen, de uitdagingen en over allerlei praktische dingen die te maken hebben met mijn slow living lifestyle.
 
Lees je mee?

Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Weet je niet waar je moet beginnen?

Heb je de wens om zelf ook het roer om te gooien en te emigreren, op reis te gaan of zelfvoorzienend te gaan leven?

Vraag dan nu het gratis e-book aan, zodat je de vijf meest voorkomende valkuilen kunt vermijden.

gratis

>