Een houtvoorraad aanleggen als voorbereiding op de winter 

 juli 3, 2021

door Inge

Je huis een winter lang warm houden

Bij een winter in Zweden hoort een gedegen voorbereiding, zeker als je je huis niet alleen warm moet houden met hout, maar er bovendien ook op moet koken. Het aanleggen van een houtvoorraad voor de winter is een must.

Gunnar, de eigenaar van het huisje, bezit ook veel bosgrond in de omgeving en laat een vracht hout brengen. Zomaar, omdat hij het nogal wat vindt dat die jonge vrouw daar in haar eentje in dat kleine huisje in het bos gaat wonen.

Zagen, kloven en laten drogen

Dat hout komt in stammen en moet wel nog in stukken gezaagd worden en gekloofd. Ruben komt me helpen met het zagen en samen met hem zoek ik bij de doe het zelf zaak een goede kloofbijl uit om die stukken klein te maken.

Het is zwaar werk, maar eigenlijk wel lekker. Alle frustratie van de afgelopen tijd kan ik erop uitleven. Elke dag doe ik een deel. En ik berg het op in het naastgelegen schuurtje zodat het kan drogen. Sjonge wat is het veel werk voor een hele winter. Wanneer een vriend van Julia bij hen op bezoek komt en aanbiedt om me te helpen neem ik zijn aanbod dankbaar aan. Het moet immers wel klaar zijn voor de winter begint, anders heb ik al heel snel een heel groot probleem.

Met dank aan goede hulp ligt de houtschuur al snel vol

Hij is groot en sterk en werkt vele malen sneller dan ik. Met zijn hulp lukt het om de enorme berg aan gezaagde stukken te kloven zodat al vrij snel het schuurtje vol ligt met hout. Wanneer ik kijk naar die enorme houtvoorraad vraag ik me af of het genoeg zal zijn, of dat het veel teveel is en ik nog de helft over zal hebben aan het einde van de winter. De tijd zal het leren.

Wil je weten hoe ik hier terecht kwam en hoe het verder ging? In het boek “Verliefd op een Ander Land” lees je het hele verhaal.

Ode aan de Eenvoud


Toen ik jaren geleden naar Zweden vertrok wist ik wat ik wilde:
een eenvoudig leven, waarin ik in harmonie leef met de natuur om me heen.


Het bleek nog een hele uitdaging om uit de ratrace te stappen en mijn slow living droom waar te maken.

Op Ode aan de Eenvoud schrijf ik over de dromen, de uitdagingen en over allerlei praktische dingen die te maken hebben met mijn slow living lifestyle.
 
Lees je mee?

Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Weet je niet waar je moet beginnen?

Heb je de wens om zelf ook het roer om te gooien en te emigreren, op reis te gaan of zelfvoorzienend te gaan leven?
Vraag dan nu het gratis e-book aan, zodat je de vijf meest voorkomende valkuilen kunt vermijden.

gratis

>