Deze 20 Zweedse films laten je proeven van het leven in Zweden 

 oktober 20, 2021

door Inge

4 Redenen om Zweedse films te kijken

Wil je je even in Zweden wanen? Wil je je Zweeds oefenen op een leuke manier? Of gewoon genieten van goede Zweedse films, omdat ze zo leuk zijn? Of wil je een kijkje krijgen in de Zweedse cultuur, zoals je dat alleen kunt krijgen als je de films van een land bekijkt? Dan vind je hieronder 20 Zweedse films om lekker mee op de bank te kruipen.

1. Tsatsiki, morsan och polisen

Tsatsiki, morsan och polisen is een Zweedse kinderfilm uit 1999. De film is gebaseerd op de boeken over Tsatsiki geschreven door Moni Nilsson-Brännström. Hij won in 1999 de Guldbagge Award voor Beste Film en in 2000 de Poznan Silver Goats Award voor de beste buitenlandse speelfilm op het Ale Kino! International Young Audience Film Festival. De film werd gevolgd door de film Tsatsiki – vänner för altid (vrienden voor altijd).

De achtjarige Tobias heeft zijn Griekse vader nog nooit ontmoet. Maar Tobias, die ook wel Tsatsiki genoemd wordt, droomt ervan inktvis te kunnen vangen zoals zijn vader en hij traint hard om onder water zijn adem in te kunnen houden. Zijn moeder speelt in een popgroep en hoopt op een hit, zodat ze een reis naar Griekenland zal kunnen betalen om zo Tobias droom uit te laten komen. Om alvast aan wat geld te komen, verhuurt ze een kamer aan een aardige politieman.

Dit zeggen anderen over deze film:

“Heel leuke en lieve jeugdfilm met een goed acterende hoofdrolspeler. De film verveelt geen moment en de scenes met zijn vader op het einde zijn ontroerend.”

“Erg leuke film, lekker fris verhaal en goed geacteerd. Perfect voor een verregende woensdagmiddag.”

“Veel mooie beelden van zon, zee en strand en ook van het snorkelen onderwater, met mooie vissen en lichtinvallen. Erg mooi. Visueel is het een plaatje, met opnames uit diverse hoeken afgewisseld.
In deze film bekijken we de wereld door de ogen van Tobias. Het verhaal zit goed in elkaar en is overtuigend neergezet door de acteurs, ook door het kind.”

2. Tusen gånger starkare

Ook Duizend keer sterker is een kinderfilm. De film gaat over Signe, een stil vijftienjarig meisje dat goede cijfers haalt op school en problemen vermijdt. In haar klas zit ook een groepje populaire meisjes, een groepje stoere jongens, een paar nerds en enkele stille meisjes. Net als in elke klas gaat alles zijn gang. Totdat er een nieuwe leerling in de klas komt, Saga. Zij zorgt voor flink wat opschudding.

De recensies van deze film lopen nogal uiteen, van fantastisch tot saai. Waar de meesten het wel over eens zijn is dat hij net als de meeste Zweedse films qua camerawerk en acteertalent goed in elkaar zit. Dus: spreekt het verhaal je aan, dan is het waarschijnlijk een film die je leuk zult vinden. Boeit het onderwerp je niet, dan kun je hem beter overslaan en iets anders kiezen. Opties genoeg.

3. Fucking Åmål

Åmål is een onooglijk en doodsaai provinciestadje waar nooit iets gebeurt. De 16-jarige, lesbische Agnes verveelt zich te pletter, voelt zich eenzaam en slaagt er niet in een vriendenkring op te bouwen. Ze kijkt op naar haar klasgenote Elin die de jongens om haar vingers windt. Agnes’ wereld stort in wanneer uitgerekend Elin haar op haar verjaardagsfeestje vernedert om indruk te kunnen maken op haar oudere zus Jessica. Maar daar heeft Elin achteraf spijt van.

Ook Fucking Åmål geeft dus een kijkje in de wereld van een paar tienermeiden, maar op een heel andere manier dan Tusen gånger starkare. Maar dat niet alleen. De beelden van Åmål geven je ook een kijkje in de minder fraaie kant van Zweden. Waar Zweden bekend staat om haar natuurschoon, de vele meren en de uitgestrekte bossen, daar lijken de steden er regelmatig nog slechter en somberder uit te zien dan op andere plekken in de wereld. In deze film vervult deze werkelijkheid dankbaar haar rol in het verhaal van de film.

De meesten zijn het er wel over eens dat Fucking Åmål de moeite waard is om te bekijken:

“It’s one of my favourite movies!”

“Schitterende film. Fucking Åmål onderscheidt zich van veel andere films door zijn de uitstekend uitgewerkte personages, ijzersterke acteerprestaties en goede regie. De film heeft iets authentieks, doordat de camera dicht op de huid van de personages zit. De typische jaren 90 dingen voelen nostalgisch aan, en de eerste kus tussen de twee hoofdrolspeelsters is een hoogtepunt.”

“De film gaat over twee tieners in een saai dorpje die niet alleen worstelen met de verveling maar ook met zichzelf. De wereld van tieners wordt mooi in beeld gebracht. Aan de ene kant het hopen op meer spanning en vernieuwing, aan de andere kant worden die nieuwe dingen ook als heel spannend ervaren. Het leven is zwart/wit, maar er komt langzaam maar zeker wat kleur in. Een heel boeiende film!”

4. Tilsammans

Of: Together. Als je van typisch Zweedse films houdt, dan vind je deze waarschijnlijk geweldig.

Het verhaal: Het is 1975 als Elisabeth het zat is dat haar man haar slaat en ze met haar zoon en dochter vlucht naar haar broer Göran. Die leeft in een soort hippie commune met de naam Tillsammans (wat samen betekent). In deze ondertussen enigszins overbevolkte commune woont een groep jonge mensen en 2 kinderen. In de film zie je hoe hoop, geloof, ambitie, waarden, normen, principes en praktijk met elkaar botsen, waardoor er voor iedereen in de commune van alles verandert. Niet alleen in de commune zelf, maar ook daarbuiten.

Enkele recensies die kijkers gaven lees je hieronder:

“Woorden zijn niet toereikend om uit te leggen hoeveel ik van deze film hou: warm, wijs en enorm grappig en ik krijg altijd een enorme brok in mijn keel bij die laatste scène. Bravo, Lukas Moodysson! x”

“Briljant! Ik had nooit verwacht dat een film zo’n effect op me kon hebben. Dit is niet zomaar een film, het zet je aan het denken. Zelfs de titel is een boodschap op zich. “Samen”. Omarmen, aanpassen, evolueren, uitdagen, accepteren, betreuren, toegeven, aandringen etc. maar doe het altijd “samen”. isoleer jezelf niet.”

“Tillsammans is een geweldige film, die laat zien wat een geweldige schrijver en regisseur Lukas Moodysson was in deze periode. Zijn eerste drie films Fucking Amal (1998), Tillsammans (2000) en Lilya 4-Ever (2002) zijn stuk voor stuk uitstekende films, en allemaal anders.”

5. Så som i himmelen

Så som i Himmelen is een van de meest bekende Zweedse films en dat is niet voor niets. Het verhaal gaat over een internationaal beroemd dirigent die na een hartaanval rustig aan moet doen. Hij verhuist terug naar zijn geboortedrop in Norrland, in het noorden van Zweden. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en ook daar lonkt de muziek. Hij komt hij in aanraking met het plaatselijke koor en besluit zijn werk bij hen voort te zetten. Dat besluit heeft grote impact op zijn leven en op dat van de andere dorpsbewoners.

Så som i Himmelen neemt je mee naar het hoge Noorden van Zweden met haar mooie natuur. De film gaat over een man die de confrontatie aangaat met zijn moeilijke jeugd. En daar komt meer bij kijken dan hij aanvankelijk vermoedde. De thema’s van de film zijn vertrouwd, het gaat over liefde, vertrouwen en afgunst. Maar dankzij een aantal leuke en verrassende karakters, de fantastische muziek, dat een aantal van de karakters uit de film zich op een bijzondere manier ontwikkelen door die muziek en een onverwacht einde is het een film om niet snel te vergeten.

De muziek van Så som i Himmelen werd geschreven door Stefan Nilsson, die hiervoor een nominatie voor beste componist kreeg op het Europees Filmfestival in 2005. Met ruim een miljoen bezoekers was het in 2004 de best bezochte film in Zweden.

Zoals gezegd, de recensies zijn lovend. Hieronder lees je er een paar:

“Een prachtige film over een beroemde dirigent die zijn leven over een andere boeg gooit. De mooie personages zijn ingevuld door een fijne cast en daardoor wordt de dynamiek van de groep in de film uitstekend neergezet. De muziek is erg mooi en op bepaalde momenten zelfs heel erg ontroerend.”

“De personages worden een voor een voorgesteld en komen zo goed uit de verf. Het verhaal is meeslepend, ook al is het in de kern heel eenvoudig en bijna soapachtig. Het acteerwerk is ronduit goed en de beelden prachtig. De muziek heeft een mooie, prominente rol in het geheel. De chemie tussen de twee hoofdrolspelers is bijzonder sterk en de film boeit daardoor van begin tot eind.”

“Een heel mooi, onderhoudend en vooral menselijk drama. Ik heb genoten.”

“Kippenvel. Deze film maakt dat je gaat nadenken over de betekenis van het leven, de impact van je levensloop en de kracht van muziek.”

Deze film was zo’n enorm succes dat er ook een musical versie van gemaakt is:

6. Så ock på jorden

Dit is het vervolg op de film Så som i himmelen. Na het overlijden van de koordirigent, blijven zijn koor en de liefde van zijn leven, Lena, achter. Lena is in verwachting van hun kind. Als ze de kracht vindt haar leven op te pakken na alles wat er gebeurd is, is niet iedereen blij met de manier waarop ze dat doet.

Dit is wat anderen vinden van deze film:

“Een prima vervolg en geen haartje slechter! Frida Hallgren (Lena) speelt opnieuw de sterren van de hemel. Een heerlijke film die naar het einde toe wat serieuzer van toon wordt.”

“Ik had hoog gespannen verwachtingen na ‘as it is in heaven’, maar ben zeer teleurgesteld. Door de film heen lopen allerlei half afgebroken verhaallijntjes. Er wordt veel geschreeuwd en gekrijst, erg overdreven. Dat er weer een concert georganiseerd moet worden past bij het eerste deel, maar het is totaal ongeloofwaardig, omdat iemand die niet eens noten kan lezen de Messiah van Händel weet te dirigeren. Misschien voor sommigen leuk als je het eerste deel gezien hebt.”

“Briljant!”

7. En man som heter Ove

Ove is de zeurpiet van de wijk. Hij is afgezet als voorzitter van de vereniging van eigenaren van het appartementencomplex, maar kon dat niet verkroppen en blijft het gebouw met harde hand regeren. Wanneer de zwangere Parvaneh met haar gezin tegenover hem intrekt, en per ongeluk Ove zijn brievenbus opent, ontstaat er een onverwachte vriendschap.

Dit vinden anderen van deze film:

“Geweldig geacteerd met scherpe dialogen. Vooral de teksten van Ove zijn prachtig, in zijn soms mopperpottige onbehouwenheid. Het voelt heel menselijk, onbeholpen, maar toch innemend, soms lichtelijk absurdistisch en over de top, ik hou ervan. Ik heb met volle teugen genoten van deze film. Humor, sarcasme, tederheid, afstandelijkheid en warme gevoelens, het wisselt zich in een continu tempo af. Een aanrader !”

“Een prachtige film. Ik kan niet anders zeggen. De juiste dosering drama en de juiste dosering humor.”

“Humor, drama, ontroering, feelgood, het zit allemaal in deze fijne film. Erg genoten.”

8. Hundraettåringen som smet från notan och försvann

Hundraettåringen som smet från notan och försvann, is een vervolg op Hundraåringen Som Klev ut genom Fönstret och Försvann.

Allan geniet met zijn vrienden een droomleven op de stranden van Bali. Maar door zijn uitbundige levensstijl houdt hij geen rekening met zijn financiën en als Allans 101ste verjaardag naderbij komt, zit hij krap bij kas. Hij krijgt een idee om zijn problemen de wereld uit te helpen, maar er zijn kapers op de kust.

De meningen over deze film zijn nogal verdeeld:

“Enorme feelgood film met hilarische karakters. Doet tot mijn verrassing niet veel onder voor de 100-jarige man.”

“Het is een aardig vervolg, maar de eerste vond ik beter. Deze opvolger borduurt voort op de grappen stijl uit de 1e. De film bevat beel humor voor de kijker die nog wat af weet van de nadagen van de koude oorlog. Als Nixon, Brezjnev en Kissinger je niets zeggen, dan zullen veel grappen je ontgaan.”

“Wat heb ik gelachen, heerlijk!”

9. Jag älskar dig – En skilsmässokomedi

Marianne heeft genoeg van haar huwelijk met Gustav, de passie tussen hen is verdwenen. Ze hebben twee kinderen, maar ze kan er niet meer tegen en wil scheiden. Gustav besluit uit te zoeken waarom en gooit vervolgens zijn leven drastisch om.

De recensies zijn ook bij deze film weer heel divers:

“Een film over de midlife-crisis. Enorm realistisch en helder qua verhaal. De beelden van Stockholm zijn prachtig en ik heb genoten van elke scene waarin Marianne en Gustav samen waren. Wat kunnen die twee veel met hun gezichtsexpressie! Prachtig!”

“Ik ben de film na drie dagen alweer bijna vergeten, maar ik weet nog dat er elke minuut wel iets was waarvan ik dacht: dit klopt niet. Onbegrijpelijk dat je als filmmaker zo onzorgvuldig bent. Maar smaken verschillen. Er zijn mensen die deze film geweldig vinden.”

“Het is eigenlijk een simpele romantische comedie over een koppel wiens huwelijk voorbij is. Elk gaat zijn eigen weg, hoewel de één in de ontkenningsfase blijft leven. Al bij al een fijne film binnen het genre met hier en daar een grappige noot.”

10. Jägarna

Een politieagent uit Stockholm gaat naar het noorden van Zweden om bij zijn broer te gaan wonen als hun beide ouders overleden zijn. Eenmaal daar stuit hij op een langlopende zaak tegen rendieren-stropers en ontdekt hij dat er daar andere wetten gelden dan elders. Jägarna is een thriller van de bovenste plank.

De recensies zijn lovend:

“Een indrukwekkende Zweedse Thriller met een magnifieke rol van Rolf Lassgård! (Ik ben sindsdien een groot fan)”

“Dit is een geweldige film over hoe het kan zijn in het noorden van Zweden.”

“Wat een waanzinnig goede film! Super sterk verhaal, super geacteerd, mooie muziek. Heel interessante film, zeker de moeite waard.”

11. Vi är bäst!

Opnieuw een film van regisseur Lukas Moodysson, die ook Fucking Åmål regisseerde. In Vi är bäst! volgen we Bobo, Klara en Hedvig die door de straten van Stockholm zwerven. Het zijn drie tienermeisjes van rond de 12 – 13 jaar, die graag stoer en hard en sterk zijn, maar die tegelijkertijd ook zwak en verward en vreemd zijn. Op een dag besluiten ze om een punkband beginnen, ook al hebben ze geen instrumenten, kunnen ze er geen bespelen en zegt iedereen dat punk dood is. Die meiden laten zich door niets en niemand tegen houden.

Je moet er van houden en het is voor sommigen wellicht vooral een film voor (mede)tieners, maar goed is hij zeker. Dit zeggen anderen over deze film:

“We Are the Best is een lekker losse film over de vroege tienerjaren. Het is net alsof je de hele tijd zit te kijken naar drie meiden die gewoon zichzelf zijn en hun ding doen. Wat leuk is, is dat het allemaal met een gevoel voor humor gebracht wordt. Twee van de drie meisjes zijn waardeloze muzikanten en lijken nauwelijks geïnteresseerd te zijn in het muziek maken. Ze zien het vooral als een middel om hun onvrede te uiten. De songteksten zijn dan ook hilarisch.”

“Schattige punkfilm.”

“Geweldig leuke film! Bijzondere karakters en een goed uitgewerkt verhaal met goede muziek!”

12. Jag tror jag är lite kär i dig

Jag tror jag är lite kär i dig (ik denk dat ik een beetje verliefd op je ben) is een thriller over grooming. De film gaat over Nadja, een heel gewoon tienermeisje van dertien jaar. Ze heeft haar soulmate, William, online ontmoet. Eerst flirten ze en sturen ze elkaar onschuldige berichten, maar William wil al snel meer. Als kletsen over gaat in het delen van naaktbeelden, is William ineens niet meer zo schattig en gevoelig.

De film laat zien hoe gemakkelijk het is om te worden gemanipuleerd en hoe snel een situatie die aanvankelijk onschuldig lijkt, kan veranderen in een aanranding. De film is bedoeld als voorlichtingsmateriaal en de makers hebben gespreksvragen ontwikkeld waar je samen in de klas aan kunt werken nadat je de film hebt gezien.

Geen leuke en gezellige film, maar het geeft desondanks een inkijkje in de Zweedse maatschappij van vandaag de dag. Ook daar kan contact via internet verkeerd uitpakken en met deze film en het bijbehorende materiaal kun je zien hoe de Zweden met dit fenomeen omgaan.

13. Om det oändliga

Om det oändliga (about endlessness) is geen gewone film. Het is eerder een verzameling van verschillende scenes die tot een geheel worden door de begeleidende stem van een vertelster. De beelden leiden de kijker door allerlei verschillende aspecten van het mens-zijn. Daarvoor worden momenten uit de geschiedenis en momenten uit heel gewone levens gebruikt.

Een film die niet past in het standaard plaatje, krijgt ook geen standaard recensies. Dit vinden anderen van deze film:

“De toon in Om det Oändliga is nogal zwartgallig. Maar de stylering is soms magisch mooi. Sommige scènes zijn meesterlijk mooi in beeld gebracht.”

“Het is een heel statische en sobere film qua stijl. Opgebouwd uit verschillende korte scènes. Alsof alle fragmenten schilderijtjes zijn. Elke scène wordt vergezeld door een vrouwelijke voice-over die beschrijft wat ze ziet. De toon van de sketches is nogal melancholisch met hier en daar een humoristische ondertoon. De personages zijn vaak bizar. Al met al absurd en onsamenhangend. Niet mijn favoriet type film.”

“Ik hou hier wel van. Andersson heeft een aparte stijl. Ondanks de statische camera is het ontzettend sfeervol gemaakt.”

14. Ondskan

Ondskan (Evil) is de verfilming van een Scandinavische bestseller, waarin machtsmisbruik in de naam van discipline en opvoeding aan de kaak gesteld wordt. Het verhaal gaat over Erik wiens leven getekend is door geweld en conflicten. Wanneer hij van school wordt gestuurd, krijgt hij nog één kans op een internaat. Weet hij daar wel te slagen of valt hij weer terug op zijn oude gewoontes?

“Wat mij betreft een van de beste Zweedse films die ik heb gezien.”

“Meeslepend drama over de gewelddadige Erik, die een laatste kans krijgt op een internaat. Daar probeert hij zijn leven te beteren maar stuit al snel op de sadistische praktijken van de daar heersende studentenvereniging. Goed gemaakt en uitstekend gespeeld. Een zeer onderhoudende film.”

“Een aangrijpend drama over een door zijn stiefvader mishandelde jongen die naar een kostschool gestuurd wordt en daar door zijn anti-autoritair gedrag opnieuw geconfronteerd wordt met pesterijen en mishandeling. Een knappe film met een beheerste regie, aangename pacing, een paar heftige scènes en uitmuntend acteerwerk. De twee uur vliegen voorbij.”

15. Sameblod

Sameblod is een indrukwekkende film over de veertienjarige Elle Marja die rendieren fokt. Het verhaal speelt in de jaren dertig als Elle Marja op een kostschool zit en daar gediscrimineerd wordt omdat ze Sami is. Ze droomt over een ander leven, maar daarvoor moet ze een andere identiteit aannemen en breken met haar cultuur en familie.

De recensies zijn ronduit lovend:

“Sterk! Het is een film over een beschavingsconflict tussen traditie en modern. De omgang met en kijk op traditionele minderheden wordt scherp neergezet. Het acteerwerk is heel sterk, het is mooi gefilmd en het is een goed script. Heel goede film.”

“Het acteerwerk van Anne Alström (Elle Marja) is voortreffelijke, er zijn schitterende natuuropnamen en het is een bijzonder mooi verhaal. Een mooie film over iemand die vanuit een kansloze positie toch haar doel weet te bereiken wat ook de prijs daarvoor moge zijn.”

“Deze film maakt heel goed inzichtelijk wat de impact is institutioneel racisme op kinderen. De goede regie, het uitstekende scenario, de perfecte vertolkingen en het geniale acteerwerk van de debuterende Lene Cecilia Sparrok in de hoofdrol speelt, maken deze film tot een meesterwerk.”

16. Fjällbacka Murders

Erica Falck woont met haar man en drie kinderen in het pittoreske Fjällbacka aan de Zweedse kust. Zij is een succesvolle crime auteur en hij is politie-inspecteur. De serene schoonheid van het dorp staat in schril contrast met de donkere geheimen die er schuil gaan.
Fjällbacka Murders is een van de boeken van Camilla Läckberg, een Zweedse schrijfster van misdaadromans. Meerdere va haar boeken zijn verfilmd.

Lees hieronder de recensies:

“Een spannende thriller van de typische rauwe Scandinavische kwaliteit.”

“Een heel aardige Zweedse misdaad thriller. Wel een beetje langdradig af en toe.”

“Een goede misdaadfilm met een spannend verhaal, prima acteerwerk en goede muziek op de achtergrond.”

17. Unga Astrid

Unga Aastrid of Becoming Astrid gaat over Astrid Lindgrens jonge jaren. Wat weinig mensen weten is dat Astrid iets meemaakte dat haar verdere leven enorm beïnvloedde. De combinatie van zowel het wonder als de rampspoed die haar trof heeft haar hele verdere leven vormgegeven. Dit zorgde ervoor dat ze een van de meest inspirerende vrouwen van deze tijd werd. Ondanks haar verwachtingen en haar religieuze opvoeding besloot Astrid om los te komen van de normen van de maatschappij en haar hart te volgen.

Deze film is biografisch en spellt ook nog eens zo’n 100 jaar geleden. Niet ieders stijl, maar zeker heel mooi voor de liefhebber. Dit vinden anderen:

“Een degelijke film. Ik wist vooraf niks van Lindgren en bovendien dacht ik dat het over haar schrijversschap zou gaan. Ondanks dat heb ik genoten. Alba August speelt heel overtuigend en ook de muziek raakte me. Soms wat langdradig, maar geen moment saai.”

“Wat mij betreft een erg mooie film. Ontzettend goed gespeeld door Alba August als Astrid en ook de rest van de cast speelt overtuigend. De film raakte mij, al vond ik ‘m op sommige momenten ietwat saai. Ik vond vooral de relatie tussen Astrid en haar zoontje interessant. En het lied op het eind ontroerde mij erg, ‘Springa’ van Ane Brun. Het levert een heel mooi beeld op.”

“Een heel mooie biografische film over de schrijfster van de Gebroeders Leeuwenhart, Ronja de Roversdochter en Pippi Langkous. Het verhaal is gesitueerd in de jaren twintig en richt zich op een ingrijpende gebeurtenis in het leven van de schrijfster. Ze was toen ongeveer 20 jaar oud. De film eindigt vóór haar debuutroman in 1944, dus van haar schrijverscarrière krijgen we niets mee. De rol van Astrid Lindgren wordt prachtig vertolkt door Alba August (1993).”

18. The square

De square is een komedie die speelt in een beroemd museum. Hier houdt een kunstenaar een tentoonstelling met als doel het altruïsme te promoten. Hij doet dit door middel van het scheppen van een symbolische ruimte waar alleen goede dingen gebeuren. Om wat meer ruchtbaarheid aan de tentoonstelling te geven besluit de manager van het museum een meedogenloos pr-bureau in te schakelen. Maar wanneer het pr-bureau te ver gaat in zijn publiciteitscampagne, lopen de zaken uit de hand en ontstaat er publieke opschudding die de hypocrisie van de media blootlegt.

Als je alleen al de recensies zou lezen, wil je de film ook zien:

“Als ik een poging doe om de rode draad van deze film te beschrijven, dan zou ik dat zo doen: Het Vierkant is een kunstwerk, waarmee geprobeerd wordt om de mens in zijn ware gedaante te laten zien.”

“Eén van de beste films die ik de afgelopen jaren zag. Lekker cynisch van toon, fantastisch gefilmd, geweldig geacteerd en dat allemaal ook nog eens begeleid door een heel fraaie soundtrack.”

“Wat een geweldige film! Ik zat met regelmaat even met mijn ogen te knipperen van wat ik nou weer aan het bekijken was. De ongemakkelijkheid die de regisseur in sommige scenes weet te creëren is echt fenomenaal. En die aap scene: komisch, eng, raar, daar zat echt alles in.”

19. Aniara

Een science fiction film waarvan de ondertitel “A simple trip to mars will become the journey of a lifetime” al verraad waar het verhaal over gaat.

Er zijn verschillende schepen de ruimte in gelanceerd om op Mars te kunnen gaan leven. Aniara is zo’n schip. Het is ontworpen om te voldoen aan de behoeften van een soort die zijn eigen planeet heeft leeg geplukt: het is een gigantisch winkelcentrum. Wanneer het schip uit koers raakt en de besturing ervan wordt uitgeschakeld, wordt de kans klein dat ze hun bestemming zullen bereiken. Na dit ongeluk worden de passagiers gedreven door angst en agressie, wat leidt tot de opkomst van gestoorde sekten. Het verhaal is gebaseerd op een gedicht gedicht (uit 1956) van de Zweedse Nobelprijswinnaar Harry Martinson.

Dit zeggen andere over deze film:

“Erg mooi. De film zit vol ideeën en concepten die langs komen en die elk haast een aparte film kunnen vullen. Dit zorgt er wel voor dat de film continu je aandacht vasthoudt. De samenleving op het ruimteschip is ook overtuigend neergezet. Geloofwaardig en tegelijk ook sfeervol.”

“Scifi die je doet nadenken. Zonder monsters, maar die heeft dit verhaal niet nodig. Een grimmig einde, beter kan het niet.”

“Een fijne film die soms wat langdradig is. Hier en daar deed het me denken aan 2001: A Space Oddesey, Pandorum en Alien. Het einde was erg grimmig en duister, maar het geheel is mooi neergezet. Dat het een lowbudget-film is, is handig weggewerkt met mooie beelden. De karakters worden niet diep uitgediept maar het geheel staat als een huis.”

20. Diverse gouwe ouwe

Naast de wat modernere films zijn er ook nog een heel aantal oude kinderfilms en series die echte klassiekers zijn en die leuk zijn om te kijken. Denk aan Ronja de Roversdochter, Bolderburen, Karlsson van het dak, Emil van de Hazelhoeve, Lotta uit de kabaalstraat, Madieke van het rode huis, De zeekraaibaai en De gebroeders Leeuwenhart. De meeste mensen kennen deze verhalen van de boeken, maar je kunt ze dus naast lezen ook bekijken.

Ode aan de Eenvoud


Toen ik jaren geleden naar Zweden vertrok wist ik wat ik wilde:
een eenvoudig leven, waarin ik in harmonie leef met de natuur om me heen.


Het bleek nog een hele uitdaging om uit de ratrace te stappen en mijn slow living droom waar te maken.

Op Ode aan de Eenvoud schrijf ik over de dromen, de uitdagingen en over allerlei praktische dingen die te maken hebben met mijn slow living lifestyle.
 
Lees je mee?

Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Weet je niet waar je moet beginnen?

Heb je de wens om zelf ook het roer om te gooien en te emigreren, op reis te gaan of zelfvoorzienend te gaan leven?
Vraag dan nu het gratis e-book aan, zodat je de vijf meest voorkomende valkuilen kunt vermijden.

gratis

>