Een ander land, een nieuwe woning, een heel nieuwe omgeving en ander werk zijn ontzettend leuk, maar tegelijkertijd kun je je soms ook een buitenstaander voelen. Hoe bouw je nu zo snel mogelijk de brug tussen nieuwkomer zijn en geaccepteerde medelander worden? Of anders gezegd: hoe kun je een nieuwe start maken in Spanje?
Hieronder vind je 10 praktische tips om je te helpen met het vinden (en veroveren 😉 ) van je plek in de gemeenschap waar je gaat wonen:
Tip 1: Voorstellen bij de buren
Stel je voor bij de buren en nodig ze uit voor de koffie. Verdiep je even in de Spaanse gebruiken en in het type mens dat je buren zijn. Ze zeggen weleens: aan een goede buur heb je meer dan aan een verre vriend en dat wordt wel heel duidelijk als je emigreert naar Spanje.
Tip 2: Leg contacten
Leg contacten met de plaatselijke bevolking. Groet mensen. Maak een praatje als je merkt dat ze ervoor open staan.
Tip 3: Kies de juiste taal
Contact leggen is misschien lastiger in het Spaans, maar het zal erg gewaardeerd worden als je de taal probeert te spreken, in elk geval zo vaak als lukt.
Tip 4: Neem initiatief
Stap op de buren af en maak afspraken voor je kinderen met andere kinderen. Je zult de eerste tijd misschien degene zijn die de initiatieven moet nemen.
Tip 5: Word lid van clubs en verenigingen
Heb je hobby’s en doe je die graag met anderen samen? Word dan lid van verenigingen, clubs en ga naar bijeenkomsten die georganiseerd worden. Zo leer je mensen kennen en wordt je deel van de gemeenschap. Kies je voor een leven op het platteland? Dan zul je soms naar creatieve oplossingen moeten zoeken omdat er minder mogelijkheden zijn dan in de stad.
Tip 6: Benadruk de voordelen
Hoe anders is het dagelijks leven in je nieuwe land? Wat vind je fijner dan in Nederland? Leg daar de nadruk op en zorg dat je je bewust bent van de momenten dat je daarvan geniet.
Tip 7: Verminder gemis
Wees je bewust van wat je mist uit Nederland. Stop het niet weg, maar verzin wel wat je kunt doen om dat gemis te verzachten.
Tip 8: Geloof je?
In veel Spaanse plaatsen is de kerk een prima plaats om nieuwe mensen te ontmoeten. Dus geloof je? Word dan lid van de gemeenschap bij je in de buurt.
Tip 9: Maak een adressenlijst
Bij een nieuwe start maken hoort ook dat je alles weet te vinden in je omgeving. Maak daarom een adressenlijst van winkels en bedrijven die je gaat gebruiken.
Denk daarbij aan supermarkten, boeren in de buurt waar je dingen kunt kopen, een drogist of natuurwinkel voor speciale dingen, een boekenwinkel, speelgoedwinkel, winkel voor hobbymaterialen, bouwmarkten, een tuincentrum, winkels voor telefonie en computerapparatuur en wat je ook maar nodig hebt of wilt. Je kunt bovendien bij al die winkels langs gaan en kennis maken met de winkeliers en hun producten.
Tip 10: Ga op zoek naar contacten op het gebied van je werk of opleiding
Heb je werk in Spanje? Soms spreken collega’s ook buiten werktijd met elkaar af. Er zijn wellicht ook werkgerelateerde cursussen waar je aan deel kunt nemen. Of… als je geen werk hebt, kun je een stage lopen in de buurt om meer mensen én de taal te leren kennen.
Heb je een eigen bedrijf, dan kan het vinden van een boekhouder, alle bedrijfsgerelateerde dingen regelen en je verdiepen in de regels van het ondernemerschap je het gevoel geven dat je alles onder controle hebt en je thuis bent in de Spaanse manier van doen.
Zie je de emigratie al helemaal zitten?
Check dan nog even de punten uit het gratis e-book om te voorkomen dat je belangrijke dingen over het hoofd ziet.
Je kunt het e-book onderaan deze pagina aanvragen.